Την πρόθεσή τους να υπερψηφίσουν επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας εξέφρασαν τόσο η ΝΔ όσο και ο ΛΑΟΣ. Αντίθετα, ο ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ το χαρακτήρισαν υποκριτικό και έωλο, τονίζοντας πως το καταψηφίζουν.
ΝΔ και του ΛΑΟΣ ανέφεραν πως παρά τις επιμέρους αντιρρήσεις τους, το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης πάντως στάθηκαν
ιδιαίτερα στο κόστος των ΑΠΕ, τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μετακυληθεί στους καταναλωτές.
«Το στοίχημά μας είναι να μην χάσει για άλλη μια φορά το τρένο η Ελλάδα. Η πράσινη ανάπτυξη μπορεί να συμβάλει στην εθνική προσπάθεια για ανάταξη και ανάπτυξη της χώρας μας. Μέχρι σήμερα το κράτος και η διοίκηση βάζουν εμπόδια στην πράσινη ενέργεια. Η διαφάνεια, και η διευκόλυνση των επενδυτών είναι ζητήματα εθνικής σημασίας», τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η κ. Μπιρμπίλη στο θέμα της αδειοδότησης. Όπως ανέφερε, «στόχος μας είναι να μειώσουμε κατά 2/3 το χρόνο αδειοδότησης», αλλά και να καθορίσουμε απόλυτα διαφανείς διαδικασίες».
Ακόμα η κ. Μπιρμπίλη μίλησε για περισσότερο ορθολογική τιμολόγηση και σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών και υπογράμμισε ότι: «με το νέο νόμο δίνεται η δυνατότητα στους μικρούς αγρότες να επενδύουν σε ΑΠΕ για να κρατάνε την ελληνική ύπαιθρο ζωντανή», ενώ χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας, με πολλαπλά για την χώρα οφέλη, την ανάπτυξη των ενεργειακών δικτύων.
Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μουσουρούλης, τάχθηκε υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ωστόσο εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για τον τρόπο τιμολόγησης των ΑΠΕ.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κώστας Μαρκόπουλος, που επεσήμανε: «Πώς είναι δυνατό οι τιμές να καθορίζονται πριν η κυβέρνηση καθορίσει την δοσολογία των ΑΠΕ. Πρέπει να μάθουμε με ποια μεθοδολογία βγήκαν οι τιμές. Και σε αυτό το θέμα υπάρχει ένα θολό τοπίο. Εσείς έχετε ένα θετικό πρόσημο στη προσπάθεια σας αλλά είναι αρνητικό το τοπίο για τους επενδυτές».
Τόσο ο εισηγητής του ΚΚΕ Απόστολος Νάνος όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος, τάχθηκαν κατά του νομοσχεδίου, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός των δύο κομμάτων υποτάσσεται πάντα στη λογική πριμοδότησης της πλουτοκρατίας σε βάρος των καταναλωτών. «Στόχος είναι η αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων εταιριών που θα επενδύσουν σε ΑΠΕ», υποστήριξε ο κ. Νάνος.
Ο εισηγητής καθώς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Ηλίας Πολατίδης και Αστέριος Ροντούλης τάχθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου «γιατί κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση». Εξέφρασαν όμως τον προβληματισμό τους κατά πόσο θα καταφέρει να βάλει κάποιους κανόνες στο άναρχο τοπίο της ενεργειακής αγοράς.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο «για άγια οικογένεια ΠΑΣΟΚ- ΝΔ -ΛΑΟΣ του κατεστημένου που οδηγεί την κούρσα της χώρας στην απόλυτη καταστροφή».
«Η φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι "business as usual" με πράσινες πινελιές», τόνισε χαρακτηριστικά, η εισηγήτρια του κόμματος Ηρώ Διώτη.
Ο βουλευτής Ευρυτανίας του ΠΑΣΟΚ Ηλίας Καρανίκας, ζήτησε να προστεθούν δικλείδες ασφαλείας για την προστασία τόσο των δασών όσο και των προστατευόμενων περιοχών.
Ο Κώστας Καρτάλης (ΠΑΣΟΚ), σημείωσε ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή ώστε να μην δημιουργηθεί «ενεργειακό Ελντοράντο», αλλά και να μην δημιουργηθούν προβλήματα σε δρομολογούμενες προσπάθειες επενδυτών πάνω σε διάφορες μορφές ΑΠΕ.
naftemporiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου