Από αύριο Τρίτη τίθεται σε εφαρμογή το ενισχυμένο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, γνωστό και ως «πακέτο των έξι», που προβλέπει νέους αυστηρούς κανόνες για την οικονομική και δημοσιονομική εποπτεία, όπως ανακοίνωσε ο Όλι Ρεν.
«Από αύριο όλες οι χώρες που βρίσκονται στη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος, καλούνται να συμμορφωθούν με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να διορθώσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα», υπογράμμισε ο Επίτροπος, προειδοποιώντας ότι για τις χώρες της ευρωζώνης, προβλέπονται οικονομικές κυρώσεις, σε περίπτωση μη συμμόρφωσής τους.
Ερωτηθείς, αν η Επιτροπή προτίθεται να προτείνει κυρώσεις για την Κύπρο, το Βέλγιο, την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Μάλτα, οι οποίες έλαβαν το Νοέμβριο προειδοποιητικές επιστολές για διόρθωση των υπερβολικών ελλειμμάτων τους, ο Όλι Ρεν απάντησε ότι αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί τον Ιανουάριο,
δεδομένου ότι η Επιτροπή έλαβε πριν από λίγες ημέρες τις απαντήσεις των χωρών αυτών.
«Θα πρέπει να περιμένουμε ως τον Ιανουάριο, προκειμένου οι απαντήσεις να εξεταστούν και να αντλήσουμε τα συμπεράσματά μας», ανέφερε, τονίζοντας, παράλληλα, ότι η Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει από την πρώτη κιόλας ημέρα όλα τα «εργαλεία» που διαθέτει, στο πλαίσιο της ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας που συμφωνήθηκε.
Το πακέτο των έξι νομοθετικών ρυθμίσεων για την οικονομική διακυβέρνηση, σε συνδυασμό με το δημοσιονομικό σύμφωνο, που υιοθετήθηκε από τις 26 χώρες της ΕΕ, έχει στόχο ,σύμφωνα με την Κομισιόν να αποτραπούν μελλοντικές οικονομικές κρίσεις στην ΕΕ.
Ο κ. Ρεν ανέφερε ότι το Μάρτιο θα επανεξεταστεί αν το χρηματοδοτικό όριο των Ευρωπαϊκών Μηχανισμών Στήριξης EFSF και ESM, ύψους 500 δισ. ευρώ, που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 8ης και 9ης Δεκεμβρίου, επαρκεί για τις ανάγκες των χωρών της ευρωζώνης.
Το «πακέτο των έξι» έχει ένα διορθωτικό σκέλος, το οποίο θα τίθεται σε εφαρμογή με το που μία χώρα - μέλος εμφανίσει έλλειμμα άνω του 3% του ΑΕΠ της και ένα «προληπτικό» σκέλος με πιθανές κυρώσεις για τις χώρες που ξεπερνούν το όριο του 3%. « Είναι σημαντικό οι κυρώσεις να ισχύουν ήδη από το προληπτικό σκέλος και να κλιμακώνονται σταδιακά, εφόσον οι χώρες δεν αναλάβουν δράση για τη διόρθωση των ελλειμμάτων τους », σημείωσε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε για πρώτη φορά τo πακέτο των 6 νομοθετικών ρυθμίσεων για την οικονομική διακυβέρνηση, το Σεπτέμβριο του 2010, το οποίο εγκρίθηκε τον περασμένο Νοέμβριο από τα κράτη - μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Μ. Βρετανίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου