www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Σοκαριστικές αποκαλύψεις για Λαυρεντιάδη και Proton


Αποκάλυψη-σοκ για τη λεηλασία της Proton Bank αποτελεί το πόρισµα των ελεγκτών της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο ξεδιπλώνει το κουβάρι της «λεηλασίας» των χρημάτων των καταθετών της πρώτης από τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Όπως δημοσιεύει το Βήμα της Κυριακής, δεν είναι µόνο η υπεξαίρεση από τον κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη των 52 εκατ. ευρώ (υπόθεση για την οποία έχει επιληφθεί ο Εισαγγελέας) αλλά ποσό σχεδόν δεκαπλάσιο που µέσα από ένα σύµπλεγµα τραπεζικών και επιχειρηµατικών συναλλαγών και χρηµατοδοτήσεων βγήκε από τα ταµεία της τράπεζας και µεταφέρθηκε στην Alapis.

Οι εκτιμήσεις κύκλων της αγοράς ότι «το σκάνδαλο Κοσκωτά ωχριά µπροστά σ΄ αυτό της Proton Βank» μιλούν από μόνες τους…

«Η τράπεζα των κολλητών»

Οι ελεγκτές της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδας εντόπισαν πως πραγματοποιήθηκαν χρηµατοδοτήσεις µεταξύ µετόχων, στελεχών και συνεργατών µε χαλαρά, προνοµιακά κριτήρια, ελλιπείς διαδικασίες και χαµηλές εξασφαλίσεις.

Αυτές οι χρηματοδοτήσεις εµφανίζονται σαν να αφορούν προσωπικές συναλλαγές µεταξύ φίλων, χωρίς καµία αίσθηση τραπεζικής λειτουργίας, µε βασικούς κανόνες και πρακτικές του
χρηµατοπιστωτικού συστήµατος να καταπατούνται.

Δηλαδή, ένας κύκλος επιχειρηµατιών µε κοινά επενδυτικά συµφέροντα γύρω από τις εταιρείες του κ. Λαυρεντιάδη αλλά και διάφοροι «ηµέτεροι» και «κολλητοί» αντιµετωπίζουν την τράπεζα ως προσωπικό ταµείο περιφρονώντας τους καταθέτες που είχαν εµπιστευθεί τα χρήµατά τους.

Πως είχε στηθεί το «κόλπο»

Όπως περιγράφει το πόρισμα, ο κ. Λαυρεντιάδης θέλησε να απεμπλακεί από τις θυγατρικές της Alapis και με τις συμβουλές της Deutsche Bank (που είχε προσληφθεί ως σύμβουλος) οργάνωσε τις αποσχίσεις των θυγατρικών εταιρειών.

Σχεδόν το σύνολο τους, όμως, εξαγοράστηκαν από εταιρείες στις οποίες βασικοί μέτοχοι ήταν έμπιστοι συνεργάτες κ Λαυρεντιάδη και στελέχη της Alapis, ενώ ο βασικός χρηματοδότης τους ήταν… η ίδια η Proton Bank!

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δάνεια από τα ταμεία της τράπεζας γι’ αυτό το σκοπό έφθασαν τα 524 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 490 εκ. ευρώ κατέληξαν στην Alapis. Με απλά λόγια, η εταιρεία έσπασε σε μικρά κομμάτια, δόθηκε σε φίλους και συνεργάτες του επιχειρηματία με δάνεια της Proton Bank και έτσι τα λεφτά από τις καταθέσεις της τράπεζας μεταφέρθηκαν στην τσέπη του κ. Λαυρεντιάδη!

Όπως είναι φυσικό, οι εξαγορές αυτές πραγματοποιήθηκαν με διαδικασίες εξπρές, με συνέπεια να εμφανίζονται πολλές παρατυπίες.

Για την υπόθεση έχει κληθεί ο κ. Λαυρεντιάδης στον εισαγγελέα στις 16 Δεκεμβρίου (είχε κληθείς τις 7 του μηνός δεν προσήλθε και πήρε νέα προθεσμία) και άλλοι 30 ύποπτοι για τα αδικήματα της απάτης, της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και του ξέπλυματος βρώμικου χρήματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: