www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Γ. Κουτρουμάνης: Δεν έχει τεθεί θέμα κατάργησης 13ου-14ου μισθού


Μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα από την τρόικα, υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, δεν έχει τεθεί ούτε θέμα κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων που προβλέπουν μικρές αυξήσεις, αλλά η τρόικα θέτει θέμα κατώτατου μισθού στο πλαίσιο ρύθμισης για αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

Ο υπουργός Εργασίας ενημέρωσε τον κ. Παπαδήμο για τις εκκρεμότητες του μεσοπρόθεσμου, επικουρικές συντάξεις και δαπάνες στα φάρμακα, για το διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους που έχει ξεκινήσει, για τα προγράμματα προστασίας των ευπαθών ομάδων και τα προγράμματα
ενίσχυσης της απασχόλησης, οπως η αυτεπιστασία στους δήμους.

Εν τω μεταξύ, με αφορμή την έναρξη των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης – τρόικας για τη νέα δανειακή σύμβαση και την πιθανότητα «γέννησης» νέων απαιτήσεων από την πλευρά των ελεγκτών ολοένα και περισσότερες πολιτικές δυνάμεις λένε «όχι» στη λήψη πρόσθετων μέτρων.

Ειδικότερα, την ανάγκη μεγαλύτερης προσαρμογής για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων επισημαίνει ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, ωστόσο διατυπώνει τη θέση ότι «η προσαρμογή αυτή θα πρέπει να προέλθει από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την περιστολή των δαπανών, εξαιρουμένων των δημοσίων επενδύσεων, και όχι από την περαιτέρω αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων και τις οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων».


Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, σε συνέντευξή του στο ρ/σ «9», σχολίασε ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί «τι νέα μέτρα θα φέρει η επίσκεψη της τρόικας».

«Δεν είναι μαύρο - άσπρο η κατάσταση. Να δούμε αν αυτά εμπεριέχονται και συμπεριλαμβάνονται μέσα στο "πακέτο", εάν είναι μέσα στο "τιμολόγιο" της Συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου για να πάρουμε τα 130 δισ.», είπε χαρακτηριστικά. «Αν», πρόσθεσε, «είναι καινούργια μέτρα, σαφώς δεν πρόκειται να τα δεχθούμε».

Σε ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός υποστηρίζει ότι «η επίσκεψη της τρόικας για άλλη μια φορά συνοδεύεται με νέα δυσβάστακτα μέτρα που έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα».

Εκιμά επίσης ότι «η νέα εργασιακή εφεδρεία μαζί με τη νέα μείωση επικουρικών συντάξεων, τη μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα και τους νέους φόρους είναι μερικά μόνο από αυτά που σχεδιάζονται στην κατεύθυνση της ίδιας αδιέξοδης και καταστροφικής πολιτικής, που φέρνουν την οικονομία και την κοινωνία ακόμα πιο κοντά στη χρεοκοπία».

Ο ΣΥΝ τονίζει "βραχύβιας" κυβέρνησης που δεν νομιμοποιείται να παίρνει αποφάσεις παρακάμπτοντας την κοινωνία και συρρικνώνοντας τη δημοκρατία».


«Είναι απαράδεκτο και προκλητικό για την ελληνική κοινωνία κάθε επίσκεψη της τρόικας να συνοδεύεται με την αναγγελία πρόσθετων επώδυνων και δυσβάσταχτων μέτρων», παρατηρεί η Δημοκρατική Αριστερά και συμπληρώνει ότι «η χώρα δεν έχει ανάγκη από ένα νέο τρίτο μνημόνιο».

Το κόμμα του Φώτη Κουβέλη υπογραμμίζει επίσης ότι «οι πολιτικές που προτείνονται και σχετίζονται με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων, την περιστολή των κοινωνικών δαπανών, είναι επιλογές που βαθαίνουν την ύφεση και σπρώχνουν την κοινωνία στο περιθώριο».

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Αρματος Πολιτών Γιάννης Δημαράς σημείωσε πως «είναι φανερό ότι η τρόικα έρχεται να αλυσοδέσει τον ελληνικό λαό για τα επόμενα 20 χρόνια, επεσήμανε ο κ. Δημαράς αναφερόμενος στον ερχομό της και στα νέα μέτρα που πρόκειται να επιβάλλει».

Αίτημα να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής, σύμφωνα με το άρθρο 132Α του Κανονισμού της Βουλής, για να συζητηθεί η πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα πάνω στα εργασιακά υπέβαλε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Χαραλαμπόπουλος.


Στο σκεπτικό του αιτήματος αναφέρεται ότι «στο σημείο που βρισκόμαστε δεν είναι πλέον αποδεκτό να ενημερώνεται η Βουλή για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών μας σε θέματα που αγγίζουν τόσο άμεσα τους πολίτες τους οποίους εκπροσωπούμε, μόνο από δημοσιεύματα και διαρροές στα μέσα ενημέρωσης».


Δεν υπάρχουν σχόλια: