www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Ασφάλιση: Αναγνώριση εξάμηνης άδειας μητρότητας


Αναγνωρίζεται ασφαλιστικά η ειδική 6άμηνη άδεια μητρότητας που χορηγεί το ΙΚΑ αναδρομικά από 3 Απριλίου 2008 και έτσι όσες ασφαλισμένες επιθυμούν μπορούν να αναγνωρίσουν το διάστημα αυτό.

Σχετική εγκύκλιο εξέδωσε το ΙΚΑ.

Ειδικότερα στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι ο χρόνος της Ειδικής Αδειας Προστασίας της Μητρότητας λογίζεται πλέον ως χρόνος ασφάλισης όχι μόνο στον Κλάδο Κύριας Σύνταξης αλλά και στους Κλάδους Ασθένειας (σε είδος και σε χρήμα) του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και για επικουρική ασφάλιση στο ΕΤΕΑΜ για όσες μητέρες δεν καλύπτονται από άλλον κλαδικό επικουρικό φορέα ασφάλισης.

Παράλληλα, από 5-8-2011 και εφεξής ημερομηνία ισχύος του Ν. 3996/2011 στις ασφαλισμένες μητέρες που κάνουν χρήση του δικαιώματος της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας διάρκειας έξι μηνών, θα παρακρατούνται από τον ΟΑΕΔ και θα αποδίδονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
(εκτός από τις εισφορές για τον Κλάδο Κύριας Σύνταξης, σύμφωνα με τα ανωτέρω) οι αναλογούσες εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη, προκειμένου να αναγνωρίζεται ως χρόνος ασφάλισης για παροχές σε είδος και χρήμα των Κλάδων Ασθένειας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και για επικουρική ασφάλιση στο ΕΤΕΑΜ για όσες μητέρες δεν καλύπτονται από άλλον κλαδικό επικουρικό φορέα ασφάλισης.

Οι εισφορές


Οι εισφορές αυτές για τους Κλάδους Ασθένειας σε είδος και σε χρήμα ανέρχονται σε ποσοστό 2,55% για τον ασφαλισμένο και ποσοστό 5,1% για τον εργοδότη, σύνολο 7,65% και για επικουρική ασφάλιση ΕΤΕΑΜ ανέρχονται σε συνολικό ποσοστό 6% (3% ποσοστό εργαζομένης & 3% ποσοστό εργοδότη), ενώ οι συνολικές εισφορές Κλάδων Κύριας Σύνταξης, Ασθένειας και Επικουρικής Ασφάλισης ΕΤΕΑΜ ανέρχονται σε 12,22% ποσοστό ασφαλισμένου και 21,43% ποσοστό εργοδότη, δηλαδή σύνολο 33,65%.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τα ανωτέρω, ο ΟΑΕΔ παρακρατεί την προβλεπόμενη εισφορά ασφαλισμένου (η οποία για τους Κλάδους Κύριας Σύνταξης και Ασθένειας σε είδος και σε χρήμα και ΕΤΕΑΜ ανέρχεται σε ποσοστό 12,22%) και την αποδίδει στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μαζί με την προβλεπόμενη εισφορά εργοδότη (η οποία αντίστοιχα ανέρχεται σε ποσοστό 21,43%) και βαρύνει τον Οργανισμό.

Ο χρόνος ασφάλισης που έχει διανυθεί από την έναρξη ισχύος των διατάξεων του άρθρου 142 του Ν. 3655/2008 (δηλαδή από 3-4-2008 έως 5-8-2011) θεωρείται χρόνος ασφάλισης στον Κλάδο Ασθένειας σε είδος και σε χρήμα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Κατόπιν τούτου, για την αναγνώριση αναδρομικά του χρόνου της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας ως χρόνου ασφάλισης στον Κλάδο Ασθένειας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα πρέπει να καταβληθούν ασφαλιστικές εισφορές και δεδομένου ότι από την ισχύουσα νομοθεσία δεν προβλέπεται αναδρομική κράτηση των αντιστοίχων εισφορών από τον ΟΑΕΔ, η καταβολή του συνόλου των εισφορών αυτών θα πρέπει να βαρύνει τις ίδιες τις ασφαλισμένες.

Οι εισφορές για την αναδρομική ασφάλιση στον Κλάδο Ασθένειας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σε είδος και σε χρήμα, που αντιστοιχούν στο εξάμηνο της Ειδικής Αδειας Προστασίας της Μητρότητας, που χορηγήθηκε κατά το χρονικό διάστημα από 3-4-2008 έως 5-8-2011 κατά το οποίο χώρησε ασφάλιση μόνο στον Κλάδο Κύριας Σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, θα υπολογιστούν επί του κατά περίπτωση καταβληθέντος από τον ΟΑΕΔ ποσού της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας (επί του οποίου υπολογίσθηκε και η εισφορά για τον Κλάδο Κύριας Σύνταξης) και με ποσοστό 7,65%.

Το ποσό που προκύπτει για την εν λόγω αναγνώριση θα πρέπει να καταβληθεί είτε εφάπαξ είτε σε 2 ισόποσες δόσεις, βαρύνει δε εξολοκλήρου τις ίδιες τις ασφαλισμένες.

Να σημειωθεί ότι εφόσον οι ενδιαφερόμενες επιλέξουν να προβούν στην εν λόγω αναγνώριση, αυτή θα χωρήσει για το σύνολο των ημερών του εξαμήνου και όχι ενδεχομένως για μέρος αυτού.

Η διαδικασία


Οι ενδιαφερόμενες θα προσέρχονται στις υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (και όχι στον ΟΑΕΔ) και συγκεκριμένα στο υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας τους και θα υποβάλουν σχετική αίτηση σύμφωνα με το συνημμένο στην παρούσα σχετικό υπόδειγμα Νο1, προσκομίζοντας και τη σχετική Εγκριτική Απόφαση του ΟΑΕΔ, με την οποία εγκρίθηκε η καταβολή της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας (άρθρο 142 του Ν. 3655/2008, σχετ. η υπ' αριθμ. 433/9-5- 08/15-5-08 εγκ. ΟΑΕΔ), κατά το χρονικό διάστημα του εξαμήνου που ζητούν να αναγνωρίσουν, προκειμένου οι υπηρεσίες να γνωρίζουν το κατά περίπτωση καταβληθέν ποσό της παροχής επί του οποίου θα υπολογισθούν και οι αναλογούσες για την εν λόγω αναγνώριση εισφορές για την αναδρομική ασφάλιση στον Κλάδο Ασθένειας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σε είδος και σε χρήμα.

Ειδική βεβαίωση ΟΑΕΔ


Στην περίπτωση που δεν υπάρχει δυνατότητα υποβολής της σχετικής Εγκριτικής Απόφασης (π.χ. λόγω απώλειας κ.λπ.) η ενδιαφερόμενη ασφαλισμένη για την αναγνώριση της ειδικής 6μηνης άδειας μητρότητας θα προσκομίζει στην Υπηρεσία σχετική βεβαίωση από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού από την οποία θα προκύπτει το ποσόν της ειδικής παροχής για την προστασία της μητρότητας που έλαβε.

Στη συνέχεια θα εκδίδεται απόφαση αναγνώρισης του εν λόγω χρόνου, στην οποία θα προσδιορίζεται το ποσό των εισφορών που πρέπει να καταβληθεί. Επομένως, οι ασφαλισμένες μπορούν να συμπληρώνουν με το χρόνο αυτό τις απαιτούμενες κάθε φορά χρονικές προϋποθέσεις για τις παροχές σε είδος και σε χρήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: