www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

«Φάρμακο» τα ψάρια για τον καρκίνο του προστάτη


Μια διατροφή φτωχή σε λίπη αλλά πλούσια σε ιχθυέλαια μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη του προστατικού καρκίνου, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες (UCLA).

Ελέγχοντας δείγματα προστάτη από άντρες που έπασχαν από τη νόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως έπειτα από μόλις έξι εβδομάδες δίαιτας με λίγα λίπη αλλά πολλά ιχθυέλαια, ο ρυθμός ανάπυξης των καρκινικών κυττάρων επιβραδύνθηκε σημαντικά.

Αυτό, όμως, δεν συνέβη σε άλλους πάσχοντες από τη νόσο, οι οποίοι δεν εμπλούτισαν τη διατροφή τους με ιχθυέλαια, ούτε περιόρισαν τα λίπη.

«Το εύρημά μας είναι σημαντικό, διότι ο ρυθμός με τον οποίο διαιρούνται (σ.σ. πολλαπλασιάζονται) τα καρκινικά κύτταρα, προδικάζει την μελλοντική εξέλιξη του καρκίνου», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γουϊλιαμ Άρονσον, καθηγητής Ουρολογίας στο UCLA και επικεφαλής του Τμήματος Ουρολογικής Ογκολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Veterans Affairs του
Δυτικού Λος Άντζελες.

«Όσο πιο αργός είναι ο ρυθμός της κυτταρικής διαίρεσης, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να εξαπλωθεί ο καρκίνος έξω από τον προστάτη, όπου είναι και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί».
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cancer Prevention Research».

Οι επιστήμονες εξέτασαν δείγματα αίματος των ανδρών πριν και μετά την ακολούθηση του νέου διαιτολογίου. Έλεγξαν επίσης δείγματα ιστών που ελήφθησαν χειρουργικά από τους καρκινικούς όγκους των ασθενών τους.

«Οι αλλαγές εξαιτίας της διατροφής των ανδρών ήσαν εμφανείς στα δείγματα του προστατικού ιστού», είπε ο δρ Άρονσον. «Είχε αλλάξει η λιπώδης σύσταση στις μεμβράνες των προστατικών κυττάρων».

Ανάλογα ευρήματα είχαν και προγενέστερες μελέτες σε κυτταρικές καλλιέργειες στο εργαστήριο και σε ζώα.

Οι εθελοντές που συμμετείχαν στη μελέτη και δεν ακολούθησαν τη διατροφή με τα πολλά ιχθυέλαια, προσλάμβαναν το 40% των ημερήσιων θερμίδων τους από λίπη – κυρίως από ζωικής προέλευσης, καθώς και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα από καλαμποκέλαιο.

Αντιθέτως, όσοι ακολούθησαν την λίγων λιπαρών διατροφή, έπαιρναν το 15% των ημερήσιων θερμίδων τους από λίπη. Ταυτοχρόνως, έπαιρναν και 5 γραμμάρια ιχθυελαίων την ημέρα, με την μορφή διατροφικού συμπληρώματος.

Υπάρχουν στοιχεία ότι η αύξηση της πρόσληψης των ωφέλιμων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να δράσει και προληπτικά στην ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Τα ιχθυέλαια είναι πλούσια σε αυτό το είδος λίπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: