Τη διαβεβαίωση πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος χρεοκοπίας έδωσε από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Μάλιστα, κάλεσε τον ελληνικό λαό να ακούει την κυβέρνηση «που τον ενημερώνει υπεύθυνα» και ζήτησε από τα κόμματα και ειδικά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μη γίνεται αυτή την κρίσιμη ώρα κανενός είδους παιχνίδι με τις λέξεις. Επίσης ζήτησε από όλη την αντιπολίτευση εθνική ενότητα γιατί - όπως σημείωσε- «μια απλή πράξη συναίνεσης μπορεί να μειώσει το βάρος των πολιτών.
Κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση για την κύρωση πράξης νομοθετικού περιεχομένου «διενέργεια απογραφής πληθυσμού - κατοικιών» στην Ολομέλεια διαβεβαίωσε πως «είναι ειλημμένη απόφαση, το νέο πρόγραμμα (σ.σ. στήριξης της Ελλάδας) να τεθεί σε ισχύ έτσι ώστε όλα να έχουν τελειώσει πριν τις 15 Σεπτεμβρίου, οπότε η χώρα θα πρέπει να πάρει την έκτη δόση, που τώρα θα είναι η πρώτη δόση του νέου προγράμματος».
«Πήραμε την πολιτική απόφαση ότι καλύπτονται οι δανειακές ανάγκες της χώρας και την πολιτική απόφαση ότι καλύπτονται οι ανάγκες χρηματοδότησης και ρευστότητας του ελληνικού συστήματος»
πρόσθεσε.
Ζητώντας «να σταματήσει το παιχνίδι με τις λέξεις», σημείωσε ότι ο ορος «selective default (σ.σ. επιλεκτική χρεοκοπία)» δεν πρέπει να μεταφράζεται στα ελληνικά κατά τρόπο ο οποίος είναι το λιγότερο δημαγωγικός και ανεύθυνος. «Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος χρεοκοπίας και καμία απειλεί χρεοκοπίας. Δεν θα παίζει κανείς με τις λέξεις, με την αγωνία των πολιτών και με το μέλλον του έθνους. Και κυρίως δεν δικαιούται να παίζει με τις λέξεις κάποιος υπεύθυνος θεσμικός παράγοντας.
Κι αυτό αφορά όλα τα κόμματα και πρωτίστως την αξιωματική αντιπολίτευση και τον αρχηγό της» συμπλήρωσε, απαντώντας ουσιαστικά στον κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επέκρινε τον κ. Βενιζέλο για την αναφορά του στον όρο «επιλεκτική χρεοκοπία», τονίζοντας πως «η λέξη χρεοκοπία απαγορεύεται στο λεξιλόγιό μας».
Επανέλαβε πως η «επιλεκτική χρεοκοπία ... δεν είναι μια πραγματική κατάσταση, δεν είναι πιστωτικό γεγονός, δεν είναι ούτε χρεοκοπία ούτε πτώχευση ούτε αδυναμία πληρωμής. Είναι μία βαθμολόγηση προσωρινή των ελληνικών ομολόγων, όπου αντί να είσαι στο βαθμό 3C ή D, είσαι στο βαθμό SD selective default- για ένα χρονικό διάστημα». Μάλιστα, έκανε και μία παρομοίωση: «Πριν αυτοματοποιηθούν οι σιδηρόδρομοι, υπήρχε ο κλειδούχος που γύριζε το κλειδί για να αλλάξει το τραίνο ράγες και να πάει από τη μία διαδρομή στην άλλη. Πρέπει τώρα, το τραίνο του ελληνικού δημοσίου χρέους από τις ράγες της βαριάς κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε, της μεγάλης και δυσβάσταχτης επιβάρυνσης, να αλλάξει ράγες και να πάει σε μια ελάφρυνση. Πρέπει να περάσει από τη διασταύρωση και ο κλειδούχος να γυρίσει το κλειδί. Αυτό κρατάει μία στιγμή και αυτό πρέπει να γίνει και γίνεται χωρίς κινδύνους, χωρίς κανένα πραγματικό πρόβλημα. Χρειάζεται σοβαρότητα μόνο.
Σοβαρότητα, ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση και -έλεος πια- εθνική ενότητα».
Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ακόμη πως «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα». «Είναι απολύτως καλυμμένο και διασφαλισμένο στο πλαίσιο του ευρωσυστήματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών. Η Τράπεζα της Ελλάδος ενεργεί ως μέλος του ευρωσυστήματος και στο πλαίσιο των αποφάσεων της ΕΚΤ. Δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα ασφάλειας, ρευστότητας κα χρηματοδότησης» συμπλήρωσε, επισημαίνοντας πως και η υποβάθμιση από τη Fitch δεν έχει καμία πραγματική επίπτωση για τις τράπεζες μας, καθώς και το ίδιο ισχύει και για την επικείμενη ανακοίνωση του αποτελέσματος των stress test.
ΝΔ: Χαμένοι στη μετάφραση
Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώνατας σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ διατύπωσε τη θέση ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να επιβάλλει εκβιαστικά διλήμματα.
«Πριν ένα χρόνο μας είχαν επιβάλει το δίλημμα μνημόνιο ή χρεοκοπία και ας τους προειδοποιούσαμε ότι αυτό οδηγεί πιο κοντά στην χρεοκοπία», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι «το μνημόνιο απέτυχε τώρα» και πως το επόμενο δίλημμα που ετέθη ήταν «μεσοπρόθεσμο ή χρεοκοπία».
«Πριν προλάβουν να ψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο», πρόσθεσε, «οι ίδιοι που εξόρκιζαν ως χθες τη χρεοκοπία, έρχονται και μιλάνε τώρα, για "επιλεκτική χρεοκοπία" τη μία, για "στάση πληρωμών" την άλλη».
Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του εκπροσώπου του κόμματος Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος επέκρινε τόσο τον Πρωθυπουργό όσο και τον υπουργό Οικονομικών: «Αφού, με τις δηλώσεις και τις συνεντεύξεις τους, αναστάτωσαν τους Έλληνες και προκάλεσαν τεράστια ζημιά στην Οικονομία, δηλώνουν τώρα χαμένοι στη μετάφραση. Ο κ. Βενιζέλος μιλά για επιλεκτική χρεοκοπία, που
δεν θα είναι χρεοκοπία Και ο κ. Παπανδρέου προαναγγέλλει στάση πληρωμών, που
δεν θα είναι στάση πληρωμών. Με αυτή την κυβέρνηση κινδυνεύουν και οι λέξεις να χάσουν το νόημά τους. Σίγουρα, όμως, πλήττεται σοβαρά η οικονομία. Και ύστερα έχουν το πολιτικό θράσος να καταγγέλλουν άλλους για αυτά που σκόπιμα οι ίδιοι διαπράττουν».
ΚΚΕ: Οδηγούν τη χώρα σε πτώχευση με πρόφαση το χρέος
Πρόσκληση στους πολίτες να μην πέσουν στην «παγίδα» διαλέγοντας τη μέθοδο της ελεγχόμενης χρεοκοπίας απηύθυνε το ΚΚΕ.
«Επιβεβαιώνεται αυτό που το ΚΚΕ από την έναρξη της κρίσης κατήγγειλε, ότι η κυβέρνηση μαζί με την τρόικα οδηγούν το λαό σε πτώχευση αξιοποιώντας ως αφορμή το χρέος, με στόχο να θωρακίσουν την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων», επισημαίνει το Κομμουνιστικό Κόμμα.
Όπως εκτιμά, «η καπιταλιστική κρίση είναι βαθιά και οι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων σε όλη την ΕΕ είναι οξυμένοι για τη μορφή της χρεοκοπίας, γιατί από το ποια μορφή θα έχει αυτή θα κριθεί ποιος θα χάσει τα περισσότερα και ποιος θα ενισχυθεί στην κούρσα του ανταγωνισμού».
Σημειώνει παράλληλα ότι με την επιλογή της ελεγχόμενης χρεοκοπίας συμφωνεί επί της ουσίας και η ΝΔ, «παρά τα όσα λέει», καθώς και τα άλλα κόμματα της ΕΕ, ενώ καλεί το λαό να είναι αποφασισμένος, «ώστε να γνωρίζει η κυβέρνηση και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου ότι θα πληρώσουν ακριβά κάθε απόπειρα στάσης πληρωμών στους εργαζόμενους».
Το ΚΚΕ προσθέτει ακόμη πως «την εντολή - διαταγή του προς την αντιπολίτευση να στηρίζει με στρατιωτική πειθαρχία το σχέδιο της κυβέρνησης, ο υπουργός έχει κάθε δικαίωμα να την απευθύνει στα κόμματα του συστήματος και του ευρωμονόδρομου, τα οποία συζητούν μαζί της και συμφωνούν με τις βασικές επιλογές της» και διαχωρίζει τη θέση του: «Ας το καταλάβουν όλοι, η κυβέρνηση και οι άλλοι που προωθούν και επεξεργάζονται την πτώχευση και τη στάση πληρωμών κατά του λαού: Θα βρουν το ΚΚΕ απέναντί τους, μαζί με το λαό, όπως πάντα, με απειθαρχία και αντεπίθεση».
Γ. Καρατζαφέρης: Η επιλεκτική χρεοκοπία δεν είναι λύση
Η επιλεκτική χρεοκοπία δεν είναι λύση, εκτίμησε σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι μόνο μια οικουμενική κυβέρνηση θα μπορούσε να δώσει ελπίδα στη χώρα.
Μιλώντας στο Real Fm υποστήριξε ακόμη ότι «η κυβέρνηση όχι απλά ακροβατεί με αυτά αλλά ακροβατεί πάνω στην κόψη του ξυραφιού». «Όλο αυτό που σήμερα συμβαίνει, εμένα μου δείχνει πως η Ε.Ε. βρήκε ένα σημείο επαφής με τους Οίκους αξιολόγησης που θέλουν να οδηγηθούμε σε χρεοκοπία», πρόσθεσε.
«Θέλουν», συνέχισε, «να συμβεί αυτό σαν πιστωτικό γεγονός, ώστε να εισπραχθούν κάποια ασφάλιστρα κινδύνου και τώρα ο Πρωθυπουργός και ο κ. Βενιζέλος έρχονται να το φέρουν αυτό στον κόσμο πιο γλυκά».
Αλ. Τσίπρας: Προ των πυλών η χρεοκοπία
Τη βεβαιότητα ότι μία εβδομάδα μετά την ψήφιση του μνημονίου η χρεοκοπία «όπως και να τη χαρακτηρίσουν» είναι προ των πυλών, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίρπας, ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση.
Όπως είπε, «ο πρωθυπουργός μιλά για μερική αδυναμία πληρωμών και ο υπουργός Οικονομίας για εμπράγματες εγγυήσεις, δηλαδή την υποθήκευση όλης της χώρας». «Είναι γνωστό όμως», πρόσθεσε, «πως η χρεοκοπία δεν θα είναι επιλεκτική για τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας».
Φ. Κουβέλης: Προσπάθεια εθισμού στο ενδεχόμενο της επιλεκτικής χρεοκοπίας
«Οι χειρισμοί της κυβέρνησης για εθισμό της ελληνικής κοινωνίας στα ενδεχόμενα "επιλεκτικής χρεοκοπίας" και "επιλεκτικής πτώχευσης" λειτουργούν ανεξέλεγκτα», τόνισε με τη σειρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλης.
«Η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει δημόσια τι ακριβώς διεκδικεί και προτείνει», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι η ΔΗΜΑΡ «σταθερά τους τελευταίους 10 μήνες επιμένει ότι για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους απαιτείται ταυτοχρόνως και πανευρωπαϊκού χαρακτήρα λύση».
Εκκληση Ντ. Μπακογιάννη για σοβαρότητα
Τη σύγκληση του συμβουλίου Αρχηγών, προκειμένου να ενημερώσει ο Πρωθυπουργός τα πολιτικά κόμματα για τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη, ζήτησε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντ. Μπακογιάννη, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.
Οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν γίνονται δια του τύπου, ούτε δια των δηλώσεων, γίνονται με τη σοβαρότητα που απαιτεί η κατάσταση, τόνισε η κ. Μπακογιάννη με αφορμή και τα περί επιλεκτικής χρεοκοπίας.
«Η λογική ότι ένας βγαίνει τη μία μέρα και λέει ότι η λέξη χρεοκοπία δεν επιτρέπεται στο λεξιλόγιο, βγαίνει δέκα μέρες μετά ο Υπουργός και λέει η επιλεκτική χρεοκοπία δεν είναι κακό πράγμα και μετά μιλάει για πιθανή στάση πληρωμών σε μια γερμανική εφημερίδα, όλα αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Και επειδή αυτό αφορά τον ελληνικό λαό στο σύνολό του, αφορά το μέλλον των παιδιών μας και των εγγονιών μας, θα πρέπει να επιδειχθεί η δέουσα σοβαρότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
ΕΒΕΑ: Σημαντική ζημιά από τις «άστοχες» δηλώσεις Παπανδρέου- Βενιζέλου
Εντονα επικριτικός σχετικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης ως προς το σενάριο της επιλεκτικής χρεοκοπίας εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος, χαρακτηρίζοντας «άστοχες» τις τελευταίες επίσημες δηλώσεις για το ζήτημα τόσο του υπουργού Οικονομικών όσο και του Πρωθυπουργού .
«Οι τελευταίες "άστοχες" επίσημες δηλώσεις, αρχικά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, περί επιλεκτικής χρεοκοπίας και στη συνέχεια του ίδιου του πρωθυπουργού περί μερικής αδυναμίας πληρωμών στη γερμανική έκδοση των Financial Times, έχουν προκαλέσει "σημαντική ζημιά"», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας στις αντιδράσεις για τις δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για μικροκομματικό παιχνίδι τεχνητών παρεξηγήσεων.
Σύμφωνα με τους FTD, ο Πρωθυπουργός αναφέρει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του ότι θα πρέπει να εξεταστεί επακριβώς το ζήτημα μιας μερικής αδυναμίας πληρωμών. «Θεωρητικά», σημειώνει, «μπορεί να διαρκέσει δύο εβδομάδες ή μπορεί να κρατήσει πολύ περισσότερο προκαλώντας πολύ μεγαλύτερη ζημία» και καλεί την ΕΕ και το ΔΝΤ να επισπεύσουν τη λήψη αποφάσεων για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.
«Η ατμόσφαιρα που επικρατεί δεν μας βοηθά να βγούμε από την κρίση», επισημαίνει ο κ. Παπανδρέου στην αποκλειστική συνέντευξή του στους FDT, τονίζοντας πως η ανασφάλεια τρομάζει τους επενδυτές. Αν δεν έχουμε σύντομα την απόφαση ότι το δεύτερο πρόγραμμα θα προστατεύσει την Ελλάδα, τότε θα υπονομευτεί το ίδιο το πρόγραμμα, προειδοποιεί και διαμηνύει ότι «όσο πιο αποφασιστικά δοθεί τώρα το μήνυμα ότι λαμβάνεται μέριμνα για το πρόβλημα, τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στην αγορά».
Η αναφορά του Πρωθυπουργού περί μερικής αδυναμίας πληρωμών προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων και ερμηνειών στον ελληνικό Τύπο, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να σχολιάζει απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου: «Την ώρα που η χώρα δίνει μία μάχη να προστατέψει τα συμφέροντά της, να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της και να βγει από την κρίση, κάποιοι αρέσκονται να παίζουν με τις λέξεις και τώρα προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τη δημοσιογραφική απόδοση της συνέντευξης που έδωσε ο Πρωθυπουργός στους Financial Times Deutschland, συνέντευξη στην οποία -όπως διευκρινίζει- ο Πρωθυπουργός σχολίασε τη δεδηλωμένη πρόθεση των οίκων αξιολόγησης να αξιολογήσουν το ελληνικό δημόσιο χρέος στο επίπεδο selective default εάν υπάρξει συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα».
«Είναι προφανές», ξεκαθαρίζει ο κ. Μόσιαλος, «ότι ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη σαφή θέση της χώρας, όπως αυτή διατυπώθηκε τόσο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όσο και στο Eurogroup. Όποιοι σπαταλούν τις δυνάμεις τους σε ένα εσωτερικό μικροκομματικό παιχνίδι τεχνητών παρεξηγήσεων, ας σεβαστούν την ανάγκη της χώρας και των πολιτών για ψυχραιμία και ασφάλεια και ας συστρατευτούν σε μια μεγάλη εθνική προσπάθεια για την υπέρβαση της κρίσης μέσα από κατάλληλους χειρισμούς, σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου