www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Κατασχέσεις για οφειλές στο ΙΚΑ


Στην είσπραξη 250 έως 300 εκατ. ευρώ επιπλέον του αρχικού στόχου στοχεύει το υπουργείο Εργασίας από την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής.

Αυτό ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Εργασίας ο Υπουργός εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης.

Όπως σημείωσε, η διοίκηση του ΙΚΑ είναι αποφασισμένη να προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα στην εφαρμογή αναγκαστικών μέτρων κατά των οφειλετών, κυρίως των μεγάλων, και κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, σε όσους αδιαφορούν για τη ρύθμιση των οφειλών τους.

Σύμφωνα με το διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο, από τα 5,7 δισ. εκατ. ευρώ που είναι συνολικά οι ανείσπρακτες οφειλές τα 3,5 οφείλονται από «ζωντανές», όπως τις απεκάλεσε επιχειρήσεις, και θα μπορούσαν δυνητικά να εισπραχθούν. Ο ίδιος πάντως θεωρεί ως ρεαλιστικό
στόχο, την είσπραξη 1,2 έως 1,5 δισ. την επόμενη πενταετία, κάτι που θα επιτρέψει την εισροή 300 εκατ. ευρώ ετησίως στα Ταμεία του ΙΚΑ.

Το ΙΚΑ προσδοκά επίσης την είσπραξη 55 εκατομμυρίων ευρώ οφειλών του Δημοσίου από το Υπουργείο Οικονομικών.

Ενισχυτικά στην αύξηση των εσόδων θα συμβάλει η εισαγωγή του εργόσημου για την ασφάλιση του μεγάλου πλήθους των περιστασιακά απασχολούμενων Ελλήνων και αλλοδαπών. Ακόμη, η συστηματική σύγκριση δηλωθεισών - καταβληθεισών εισφορών για άμεσο καταλογισμό και βεβαίωση της διαφοράς των εισφορών και η εντατικοποίηση των επιτόπιων ελέγχων για τον εντοπισμό της αδήλωτης εργασίας σε συνεργασία με το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Προωθείται επίσης η ανάπτυξη συστήματος κεντρικής διαχείρισης με αποκεντρωμένες δράσεις για την υποστήριξη των ελέγχων για τον εντοπισμό αδήλωτης ασφάλισης. Το σύστημα θα χρησιμοποιεί τη μεθοδολογία "ανάλυση επικινδυνότητας" (risk analysis) η οποία βασίζεται σε ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά (profile) των εργοδοτών. Έτσι η επιτόπια παρουσία των ελεγκτικών μηχανισμών του ΙΚΑ για τον εντοπισμό της εισφοροδιαφυγής θα γίνεται με κατευθυνόμενη και πιο αποτελεσματική διαδικασία.
Σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο εκτός από την ασυνέπεια των εργοδοτών, στην εισφοροδιαφυγή και εισφοροαποφυγή συμβάλει και ο τρόπος δόμησης του υφιστάμενου συστήματος δήλωσης κατάθεσης και ελέγχου των ασφαλιστικών εισφορών.
Έτσι το ΙΚΑ προχωρά άμεσα στην απλοποίηση της διαδικασίας υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ), με τη μείωση των πακέτων ασφάλισης από 852 που είναι σήμερα, σε 70 το πολύ πακέτα ασφάλισης, προκειμένου να γίνει εύκολη τόσο η διαδικασία υποβολής τους από τις επιχειρήσεις όσο και του ελέγχου τους από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.
Η νέα απλοποιημένη ΑΠΔ, σχεδιάζεται να συνδυαστεί με τη μηνιαία υποβολή της, για επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 50 εργαζόμενους και διμηνιαία υποβολή, για επιχειρήσεις που απασχολούν μικρότερο αριθμό.
Η υποβολή μηνιαίας και διμηνιαίας ΑΠΔ παρέχει τη δυνατότητα να διερευνηθεί η ταυτόχρονη υποβολή της με τη δήλωση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών (ΦΜΥ), έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ταύτιση των αποδοχών που δηλώνουν οι επιχειρήσεις, τόσο για το ΦΜΥ, όσο και για τις ασφαλιστικές εισφορές. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι η απόκλιση των δηλούμενων αποδοχών είναι σήμερα τουλάχιστον 30% σε βάρος του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.

Εξάλλου, από την 1η Σεπτεμβρίου 2011 θα είναι δυνατή η ηλεκτρονική διασύνδεση από τους ενδιαφερόμενους πιστοποιημένους φορείς (Συμβολαιογράφοι, Τράπεζες, Τελωνεία, Εφορίες και άλλοι δημόσιοι φορείς) για αναζήτηση των ασφαλιστικών ενημεροτήτων των επιχειρήσεων.

Όπως επισημάνθηκε, το δεδομένο αυτό μηδενίζει τις περιπτώσεις ύπαρξης πλασματικών ασφαλιστικών ενημεροτήτων, εξαλείφει φαινόμενα παραβατικής συμπεριφοράς και συναλλαγής, και διευκολύνει απόλυτα τις επιχειρήσεις.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ανέφερε ότι με τις διασταυρώσεις στοιχείων έχουν εντοπισθεί σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, κυκλώματα που διακινούσαν πλαστά ένσημα και το Υπουργείο Εργασίας έχει προχωρήσει στη διακοπή της συνταξιοδότησης ασφαλισμένων που έκαναν χρήση και στην παραπομπή των παραβατών στη Δικαιοσύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: