www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Πολύ αλάτι + λίγο κάλιο = κίνδυνος - θάνατος


Προτού βάλετε ξανά αλάτι στο φαγητό σας, σκεφτείτε πρώτα πόσα φρούτα και λαχανικά με κάλιο φάγατε μέσα στην ημέρα. Αυτό σας συμβουλεύουν αμερικανοί ειδικοί οι οποίοι στο πλαίσιο μελέτης που διεξήχθη με ομοσπονδιακή χρηματοδότηση ανακάλυψαν ότι τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο από τη μεγάλη κατανάλωση αλατιού είναι εκείνα που προσλαμβάνουν και το λιγότερο κάλιο μέσω της διατροφής τους.

Η κατανάλωση πλούσιων σε κάλιο τροφίμων (όπως πορτοκάλια, μπανάνες, μανταρίνια, ακτινίδια, γκρέιπφρουτ, βερίκοκα, σπανάκι, πατάτες, καρότα, αρακάς, τομάτες) συστήνεται εδώ και πολλά χρόνια ως «διατροφική ασπίδα» ενάντια στις καρδιοπάθειες και άλλες χρόνιες νόσους. Η νέα μελέτη η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Archives of Internal Medicine» είναι μια από τις πρώτες και μεγαλύτερες που διερευνούν τη σύνδεση μεταξύ του αλατιού, του καλίου και των θανάτων εξαιτίας καρδιοπαθειών.

Το κάλιο εξουδετερώνει το «κακό» αλάτι

«Το κάλιο μπορεί να εξουδετερώσει τις επιβλαβείς επιδράσεις του αλατιού» ανέφερε η δρ Ελενα Κούκλινα, εκ των συγγραφέων της μελέτης από τα Κέντρα για τον Ελεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC). Το νάτριο που περιέχεται στο αλάτι (σημειώνεται ότι το αλάτι αποτελεί την κύρια πηγή πρόσληψης νατρίου για τους περισσότερους ανθρώπους) αυξάνει τον κίνδυνο
υπέρτασης, κύριας αιτίας καρδιοπαθειών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα άτομα που προσλάμβαναν πολύ νάτριο και λίγο κάλιο είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν εξαιτίας καρδιακού επεισοδίου σε σύγκριση με όσα προσλάμβαναν ίσες ποσότητες και των δύο στοιχείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη μελέτη σημειώνεται πως η ανισορροπία στην πρόσληψη νατρίου και καλίου φάνηκε να αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο για τον οργανισμό από την απλή μεγάλη κατανάλωση αλατιού.

Κανένας δεν γνωρίζει ποιες ακριβώς ποσότητες νατρίου και καλίου αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και σε καμία περίπτωση οι επιστήμονες δεν θεωρούν ότι η λήψη ενός χαπιού καλίου θα μπορούσε να προστατεύσει από τους κινδύνους μιας διατροφής πλούσιας σε αλάτι.

Μήνυμα για υγιεινή διατροφή


Σύμφωνα με τους ειδικούς το μήνυμα είναι αυτό ακριβώς που οι ειδήμονες σε θέματα υγείας προτείνουν εδώ και καιρό: κατανάλωση πολλών φρέσκων φρούτων και λαχανικών που περιέχουν κάλιο και την ίδια στιγμή μείωση της κατανάλωσης αλατισμένων, επεξεργασμένων τροφών.

Οι αρμόδιοι σε θέματα υγείας συνιστούν κατανάλωση έως και 2.300 mg νατρίου ημερησίως (ποσότητα που αντιστοιχεί σε ένα κουταλάκι του γλυκού) – σε ό,τι δε αφορά τα άτομα που ήδη πάσχουν από καρδιοπάθεια η πρόσληψη νατρίου πρέπει να είναι ακόμη μικρότερη. Ωστόσο οι περισσότεροι άνθρωποι προσλαμβάνουν πολύ περισσότερο νάτριο ημερησίως από το συνιστώμενο κυρίως μέσω της κατανάλωσης έτοιμων, επεξεργασμένων τροφών.

Παράλληλα συστήνεται πρόσληψη 4.700 mg καλίου την ημέρα, ωστόσο εκτιμάται ότι η μέση γυναίκα (τουλάχιστον στις ΗΠΑ) λαμβάνει μόνο τη μισή από τη συνιστώμενη αυτή ποσότητα – οι άνδρες λαμβάνουν λίγο περισσότερο κάλιο από τις γυναίκες.

Η μελέτη


Στο πλαίσιο της νέας μελέτης οι ειδικοί διεξήγαγαν δημοσκόπηση σε περισσότερους από 12.000 ενήλικες ηλικίας 20 ετών και άνω – οι εθελοντές δήλωσαν τι είχαν φάει την προηγούμενη ημέρα και βάσει των απαντήσεών τους υπολογίστηκε η κατανάλωση νατρίου και καλίου που έκαναν. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες επί 14 χρόνια – στο διάστημα αυτό 433 πέθαναν εξαιτίας καρδιακού επεισοδίου.

Πάντως εκτός από τη σύνδεση μεταξύ θνησιμότητας, χαμηλής πρόσληψης καλίου και υψηλής πρόσληψης νατρίου που εντόπισαν οι επιστήμονες, προέκυψε και σύνδεση μεταξύ του κινδύνου θανάτου και της πρόσληψης μόνο νατρίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, τα άτομα που προσλάμβαναν 5 γραμμάρια νατρίου την ημέρα αντιμετώπιζαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή προσβολή σε σύγκριση με όσα προσλάμβαναν 2 γραμμάρια νατρίου ημερησίως.

Σχολιάζοντας τα νέα αποτελέσματα άλλοι ειδικοί, ανέφεραν ότι είναι ενδιαφέροντα, σημείωσαν όμως ότι η μελέτη συνδεόταν με περιορισμούς. Όπως είπε ο δρ Ρόμπερτ Εκελ από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο τα ευρήματα βασίστηκαν στο τι έφαγαν οι εθελοντές μία μόνο ημέρα της ζωής τους, γεγονός που δεν αποκαλύπτει την τυπική πρόσληψη νατρίου και καλίου του καθενός εξ αυτών.

Σημειώνεται πάντως ότι άλλα πρόσφατα στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν την άποψη ότι το πολύ αλάτι κάνει κακό στην υγεία. Την περασμένη εβδομάδα ανασκόπηση επτά προηγούμενων, σχετικώς μικρών μελετών που διεξήχθη από ειδικούς του «Cochrane Collaboration» έδειξε ότι άτομα με υψηλή ή φυσιολογική αρτηριακή πίεση δεν μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου μέσω της μείωσης στην κατανάλωση αλατιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: