www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011

΄Εκκληση Ιερώνυμου στους επιχειρηματίες


Με ανοικτή επιστολή του προς τους επιχειρηματίες της χώρας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, τους καλεί να σταθούν «αρωγοί και προστάτες στην αναζωογόνηση της ασθμαίνουσας και αιμορραγούσης οικονομίας» και «σε αυτή την εποχή κρίσεως, δοκιμασιών και εθνικών περιπετειών να αναδείξουν τις αρετές τους και να σταθούν στο πλευρό της πατρίδας σε αυτή τη μεγάλη δοκιμασία».

«Σε εποχή κρίσεως, οι δυσκολίες, οι ταλαιπωρίες και τα βάσανα των ανθρώπων μεγεθύνονται και φανερώνουν τις διαστάσεις του δράματος που διέρχεται ο τόπος» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του ο Μακαριώτατος, τονίζοντας παράλληλα ότι στις δύσκολες περιστάσεις αναδεικνύονται με λαμπρότητα αρετές όπως η φιλοπατρία, η γενναιοδωρία, η αυταπάρνηση και η μεγαλοθυμία.

Τις σελίδες της νεότερης ιστορίας μας, συνεχίζει ο κ. Ιερώνυμος, κοσμούν εικόνες ηρώων, εθνομαρτύρων, μεγάλων πολιτικών και εκκλησιαστικών ανδρών αλλά και των μεγάλων ευεργετών που στήριξαν την Πατρίδα σε δύσκολες ώρες οικονομικά και δια της επιρροής τους σε έθνη και
προσωπικότητες ανά την οικουμένη.

Σεν πρέπει επίσης, να λησμονούμε, προσθέτει, ότι μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Εκκλησία προσέφερε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανασύσταση και την επιβίωση της πατρίδας, «ανεξαρτήτως αν κάποιοι σήμερα δεν το αναγνωρίζουν η τεχνηέντως διαστρεβλώνουν την Ιστορία». Και σήμερα, δηλώνει, η Εκκλησία είναι και πάλι πρόθυμη για όλα, «αρκεί η Πολιτεία να επιτρέψει τα όσα προτείνει προς υλοποίηση».

Στις μέρες μας, τονίζει ο Αρχιεπίσκοπος, καλούμαστε όλοι, ο καθένας από τη θέση του και αναλόγως των δυνάμεών του, να αποδείξει έμπρακτα τη φιλοπατρία και την ευαισθησία στο κάλεσμα της ιστορικής ευθύνης.

«Από τη θέση του Αρχιεπισκόπου, με βαθειά ανησυχία για το μέλλον του λαού», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, απευθύνεται στην αγάπη, στην ευαισθησία και στο ενδιαφέρον των επιχειρηματιών για τον τόπο, προσκαλώντας τους να σταθούν αρωγοί και προστάτες στην αναζωογόνηση της ασθμαίνουσας και αιμορραγούσης οικονομίας της Πατρίδας. Τις κινήσεις και τις πράξεις, σημειώνει, τις γνωρίζουν καλύτερα οι ίδιοι οι επιχειρηματίες. Η Εκκλησία απλώς παρατηρεί «με πόση οδύνη και αγωνία ο λαός μας πληροφορείται ότι χρήματα και καταθέσεις μετακινούνται στο εξωτερικό, ενώ η ανάγκη είναι να βρίσκονται εδώ η ακόμα και να επαναπατρισθούν».

Στο πλαίσιο αυτό ο Αρχιεπίσκοπος εκφράζει τη βεβαιότητα πως σε όλες τις δραματικές επιπτώσεις που συμβαίνουν στη χώρα (κλείσιμο επιχειρήσεων, μεταφορά τους σε άλλες χώρες, διακοπή επενδύσεων κ.λπ.), οι οποίες γεννούν ανεργία και κάνουν τους νέους να ξενιτεύονται, οι επιχειρηματίες μπορούν να έχουν «καίρια διορθωτική παρέμβαση και ανατρεπτική συμβολή».


Τους βεβαιώνει εξάλλου πως σε ό,τι και όπου η Εκκλησία μπορεί να βοηθήσει θα βρίσκεται δίπλα τους με προθυμία. Καταλήγοντας στην επιστολή του προς τους επιχειρηματίες ο Μακαριώτατος προσεύχεται η παράκλησή του «να βρει ώτα ευήκοα και καρδιές ανοικτές». «Και είμαι βέβαιος όχι μόνο ότι ο Θεός θα σας ανταμείψει, αλλά και ότι κάποιοι από εσάς θα προσθέσουν τα ονόματά τους στους κρίκους της χρυσής αλυσίδας των μεγάλων εθνικών μας ευεργετών» αναφέρει χαρακτηριστικά κλείνοντας την επιστολή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: