www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Αντ. Σαμαράς: Η λέξη χρεοκοπία απαγορεύεται στο λεξιλόγιό μας


Εντονες επικρίσεις κατά της κυβέρνησης διατύπωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς για την αναφορά του υπουργού Οικονομικών στην επιλεκτική χρεοκοπία.

«Η λέξη χρεοκοπία απαγορεύεται στο λεξιλόγιό μας και αυτό ισχύει είτε για την ελεγχόμενη, την επιλεκτική και την περιορισμένη, ακόμη κι αν γίνεται αναφορά στον αγγλικό όρο selective default» ανέφερε, επισημαίνοντας πως η εκφορά της και μόνο μπορεί να γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επανέλαβε τη θέση του υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων, κάτι, που όπως σημείωσε, για να γίνει πρέπει η Ευρώπη να ξεπεράσει κάποιες εμμονές: «Τα ευρώ-ομόλογα τα έχω ήδη υποστηρίξει από πέρσι. Και τη δυνατότητα επαναγοράς. Αλλά η συμμετοχή ιδιωτών στο ρίσκο των κρατικών ομολόγων, δημιούργησε τεράστια προβλήματα. Διότι έβαλε τους περιβόητους οίκους αξιολόγησης απευθείας στο παιγνίδι των αγορών. Και τα κρατικά ομόλογα στο παιγνίδι της διεθνούς κερδοσκοπίας. Κι είναι
οξύμωρο από τη μια να συμφωνεί κανείς με τη συμμετοχή των ιδιωτών, και από την άλλη να καταγγέλλει τα παιγνίδια των κερδοσκόπων. Αυτό ακριβώς έκανε στην τελευταία επιστολή του προς τον κ. Γιούνκερ, ο Πρωθυπουργός».

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του στην κυβέρνηση, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε πως «ως τώρα βρισκόμασταν σε εντελώς λάθος δρόμο», υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση «είχε άλλο δρόμο να διαλέξει». Επισήμανε μάλιστα πως το κυβερνών κόμμα επέβαλλε λάθος πολιτική με έναν εκβιασμό κάθε φορά. Πρόσθεσε πως το μεσοπρόθεσμο είναι λανθασμένη συνταγή και πως η κυβέρνηση «μας έχει οδηγήσει σε ένα απίστευτο αδιέξοδο». «Ό,τι προέβλεψαν ήταν λάθος ... τα λαθη τους εχουν οδηγήσει σε φτώχια, πρέπει να αλλάξει αμέσως αυτή η πολιτική, όχι μόνο στους όρους του δανεισμού αλλά και εσωτερικά η οικονομική πολιτική, και να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη» συνέχισε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε αναφορά και στην απελευθέρωση του κλάδου των ταξί. Διαφώνησε με τον τρόπο με τον οποίο προχωρά στην απελευθέρωση η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, τασσόμενος υπέρ των πληθυσμιακών κριτηρίων. Όπως ανέφερε, με τον τρόπο με τον οποίο προχωρά η κυβέρνηση θα προκύψουν μονοπωλιακές καταστάσεις και καρτέλ.

Ο κ. Σαμαράς εκτίμησε ακόμη πως τα δημοψηφίσματα που προγραμματίζει για το φθινόπωρο ο Πρωθυπουργός θα είναι προσπάθεια εκτόνωσης της λαϊκής αγανάκτησης. Συνεχίζοντας, ζήτησε εκ νέου εκλογές: «Το καλύτερο δημοψήφισμα, αν το θέλει ο κ. Παπανδρέου, εμείς το θέλουμε, είναι οι εκλογές».

Επανέλαβε ακόμη την πάγια θέση της ΝΔ περί επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στο κίνημα των «Αγανακτισμένων» επισημαίνοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαιρέτισε από την αρχή τον ακομμάτιστο και ειρηνικό του χαρακτήρα. Συμπλήρωσε όμως πως «με ανησυχία βλέπουμε κάποια σημάδια εκτροπής σε βία, την οποία καταδικάζουμε».

Σε ό,τι αφορά τα περί εμπράγματων εγγυήσεων στο δημόσιο χρέος, τις χαρακτήρισε απαράδεκτες: «Δεν συζητάμε για εμπράγματες εγγυήσεις στο δημόσιο χρέος».

Αναφορικά με την έκκληση της κυβέρνησης για συναίνεση στα ζητήματα της οικονομίας, σημείωσε πως το να συναινέσει η ΝΔ εξαρτάται από την ίδια την κυβέρνηση, να διορθώσει τα λάθη της, όπως σημείωσε. «Το κομματικό λάθος του ΠΑΣΟΚ θα το διορθώσω δεν θα το κάνω εθνικό λάθος» τόνισε.

Απευθυνόμενος στο εσωτερικό του κόμματος, αφού σημείωσε πως «δεν αρκεί να πείσουμε ότι η κυβέρνηση έχει πλήρως αποτύχει, πρέπει να αποδείξουμε κι εμείς ότι έχουμε κάνει την τομή με το δικό μας παρελθόν και πως όταν κυβερνήσουμε θα κάνει και ο τόπος τη ρήξη του με το κακό παρελθόν» ζήτησε από τα στελέχη του κόμματος άμεση και καθημερινή επικοινωνία με τον κόσμο.

Καταλήγοντας μάλιστα σημείωσε: «Καλοκαίρι δεν υπάρχει, αγώνα δίνουμε οι πάντες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: