Ενημέρωση όπως μας αρέσει... και με άποψη! Και που και που λίγο χιούμορ :)
www.kryfokamari.blogspot.com
Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011
Υπέρ των αλλαγών στην ανώτατη εκπαίδευση 133 Πανεπιστημιακοί
Υπέρ της μεταρρύθμισης για την ανώτατη εκπαίδευση τάσσονται 133 καθηγητές πανεπιστημίου.
Σε κείμενο το οποίο υπογράφουν, οι πανεπιστημιακοί σημειώνουν ότι «το ελληνικό πανεπιστήμιο εδώ και δεκαετίες «δεν ανταποκρίθηκε στο ρόλο του, παρά τα όποια βήματα προόδου έγιναν, ιδίως στον τομέα της στελέχωσης των ΑΕΙ».
«Οι παθογένειες της σημερινής κατάστασης είναι γνωστές σε όσους δεν θέλουν να κλείνουν τα μάτια. Η παράδοση αυτή πρέπει να αλλάξει. Όσες, επιφυλάξεις και αν έχουμε για επιμέρους προβλέψεις της μεταρρύθμισης, που έχει εξαγγελθεί, δεν μπορούμε παρά να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια», υπογραμμίζουν.
Τονίζουν ακόμη ότι «η κοινωνία και το πανεπιστήμιο δεν έχουν πολύ χρόνο. Αν και αυτή η απόπειρα αποτύχει, το ελληνικό πανεπιστήμιο θα μείνει στάσιμο για πολλά χρόνια ακόμη. Και αυτό είναι σε
βάρος της χώρας».
Εξάλλου, οι πανεπιστημιακοί που πρόσκεινται στη Ν.Δ. με κείμενό τους, εκτιμούν ότι το προτεινόμενο σχέδιο «οδηγεί σε ένα χειρότερο πανεπιστήμιο, ή ακόμη χειρότερα στην εξαφάνιση του πανεπιστημίου, όπως έχει θεσμοθετηθεί στην Ευρώπη και στη δημιουργία μιας επιχείρησης επαγγελματικής κατάρτισης».
Όπως τονίζουν «η πανεπιστημιακή κοινότητα (Σύγκλητοι, Πρυτάνεις, ΠΟΣΔΕΠ, Σύλλογοι ΔΕΠ) έχει σαφώς αναγνωρίσει την αναγκαιότητα να γίνουν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των πανεπιστημίων μας, καθώς το θεσμικό πλαίσιο (που βασίζεται στο Ν. 1268/82) χρειάζεται σημαντική αναδιάρθρωση.
Οι αλλαγές αυτές θα πρέπει να συμβάλουν αποφασιστικά στην βελτίωση της λειτουργίας των ΑΕΙ που είναι ένας από τους θεσμικούς πυλώνες τους οποίους θα πρέπει να χρησιμοποιήσει η ελληνική κοινωνία και στους οποίους θα πρέπει να στηριχθεί για να βγει από την πρωτοφανή κρίση στην οποία βρίσκεται».
Προσθέτουν ότι «η πανεπιστημιακή κοινότητα σταθερά και με νηφαλιότητα έχει εκφράσει την διάθεσή της να διεξαγάγει ουσιαστικό διάλογο τόσο με το υπουργείο όσο (και κυρίως) με την ελληνική κοινωνία για τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στη λειτουργία των ΑΕΙ».
Οι πανεπιστημιακοί που πρόσκεινται στη Ν.Δ. υποστηρίζουν επίσης ότι δεν έχει προηγηθεί συζήτηση και διαβούλευση επί του νομοσχεδίου, όπως ισχυρίζεται το υπουργείο Παιδείας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου