www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

ICANN: Επαναστατικές αλλαγές στο διαδίκτυο

Σε λίγες ώρες το διαδίκτυο φαίνεται να γυρίζει σελίδα καθώς ο οργανισμός ICANN ετοιμάζεται να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές στο Σύστημα Ονομάτων Περιοχής (Domain Νame System- DNS).

Ειδικότερα, το διοικητικό συμβούλιο του ICANN, που έχει την υψηλή εποπτεία στο σύστημα ονοματοδοσίας του διαδικτύου, συνεδριάζει στη Σιγκαπούρη προκειμένου να ψηφίσει επί ενός σχεδίου, το οποίο θα επιτρέψει την υιοθέτηση χιλιάδων νέων καταλήξεων στις διευθύνσεις των ιστοσελίδων, συμπεριλαμβανομένων καταλήξεων σε γραφή πέραν της λατινικής, όπως η κινεζική ή η αραβική.

Η κατηγοριοποίηση των νέων καταλήξεων θα μπορούσε να γίνει βάσει τομέα ενδιαφέροντος, εθνικότητας ή γεωγραφίας. Σήμερα, πέραν των «.com», «.org» και «.int» είναι διαθέσιμες περίπου 300
καταλήξεις, οι οποίες έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με τη χώρα προέλευσης της ιστοσελίδας, όπως τα «.gr» για την Ελλάδα, «.uk» για τη Βρετανία και «.de» για τη Γερμανία.

Εάν το σχέδιο εγκριθεί θα σηματοδοτήσει την πιο εντυπωσιακή έως τώρα μεταμόρφωση του Συστήματος Oνομάτων Περιοχής από τη δημιουργία του κατά τη δεκαετία του '80, αλλά και μία από τις πλέον επαναστατικές αλλαγές για το διαδίκτυο στο σύνολό του.

Εάν το σχέδιο εγκριθεί οι επιχειρήσεις θα μπορούν να διεκδικήσουν τις δικές τους καταλήξεις. Οι ειδικοί θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι κολοσσοί με παγκόσμια παρουσία θα κάνουν σχετική αίτηση για λόγους κύρους.

Το κόστος, όμως, είναι υπολογίσιμο. Σύμφωνα με πληροφορίες η αίτηση για όνομα περιοχής (domain name) της επιλογής της, θα στοιχίζει σε μία επιχείρηση 185.000 δολάρια. Ορισμένες επιχειρήσεις φοβούνται ότι κάποιοι θα προλάβουν να αποκτήσουν καταλήξεις, που παραπέμπουν στα δικά τους εμπορικά τους σήματα, προκαλώντας έτσι σκόπιμη σύγχυση στους καταναλωτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: