www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Βρετανικά ΜΜΕ: Συνολική λύση ή πτώχευση και δραχμή;

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, χρησιμοποιώντας δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφέρουν ότι εξαρτάται πλέον από την Ελλάδα. Γίνεται εκτενής αναφορά στη συνεδρίαση της ελληνικής Βουλής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, καθώς και στη μαζική συγκέντρωση των αγανακτισμένων πολιτών. Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα εγκριθεί μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης με «σκληρές» προσωπικότητες, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Τονίζεται επίσης ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών θα προσπαθήσει «να σπάσει δύο καρύδια που αποδείχθηκαν σκληρά για τον προκάτοχό του», τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού συστήματος και τις αποκρατικοποιήσεις.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς αναφέρουν ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup κυκλοφόρησε ένα υπόμνημα από ομάδα οικονομολόγων που
προειδοποιούσε ότι οι αγορές ίσως δε δεχθούν με θετικό τρόπο μια λύση ανάλογη με την Πρωτοβουλία της Βιέννης, δηλαδή εθελοντική ανανέωση των ομολόγων που ωριμάζουν. Ο βασικός λόγος είναι ότι οι πιστωτές της Ελλάδας είναι πολλοί δημιουργώντας αβεβαιότητα για την τήρηση όμοιων όρων από όλους. Αντίθετα, αναφέρει η εφημερίδα, το υπόμνημα συμβούλευε την υιοθέτηση ενός σχεδίου επίσημης ανταλλαγής ομολόγων, ανάλογου με την αρχική γερμανική πρόταση που φαίνεται να εγκαταλείπεται.

Διαγραφή χρέους, ευρωομόλογο και δημοσιονομική ένωση στο μέλλον


Σε ανάλυσή του εξάλλου ο Βόλφγκανγκ Μίνχαου των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς εκτιμά ότι όσοι προεξοφλούν την κατάρρευση της Ελλάδας και την επακόλουθη διάσπαση της ευρωζώνης θα συνεχίσουν να διαψεύδονται, τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο. Αυτό που χρειάζεται να γίνει κατά τον αναλυτή της εφημερίδας είναι το δημοσιονομικό πρόγραμμα που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα να στραφεί περισσότερο προς μεταρρυθμίσεις που ευνοούν την ανάπτυξη παρά προς νέα μέτρα λιτότητας, αν και σε οποιαδήποτε περίπτωση δύσκολα οι Έλληνες θα αποπλήρωναν πλήρως τα χρέη τους. Ωστόσο, ο κ. Μίνχαου συστήνει στην Ελλάδα να προβεί σε κάποιου είδους στάσης πληρωμών όταν καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα, πιθανότατα δηλαδή στα τέλη του 2012 ή στις αρχές του 2013. Ο συντάκτης εκτιμά επίσης ότι το πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας στη βάση που συζητείται είναι ανεπαρκές, κατ’ αρχάς διότι υπερεκτιμά τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και επειδή με τρόπο ανεύθυνο υπολογίζει σο πακέτο έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, αντί τα χρήματα αυτά να υπολογίζονται για τη μείωση του χρέους. Ο κ. Μίνχαου εκτιμά ότι θα έχουμε και τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας μέσα στο 2012, λέγοντας ότι η καλύτερη λύση θα ήταν να συμφωνηθεί τώρα ένα δάνειο που θα καλύπτει τη χώρα έως το 2014. Το άρθρο καταλήγει με την επισήμανση ότι αν η κα. Μέρκελ ήθελε πραγματικά να τερματίσει σοβαρά την ελληνική κρίση θα υποστήριζε μία μερική διαγραφή του χρέους, την έκδοση ευρωομολόγου και μια μικρή δημοσιονομική ένωση. «Δεν είμαστε ακόμα εκεί, αλλά το μάθημα της περασμένης εβδομάδας είναι ότι η πολιτική οικονομία της ευρωζώνης μας οδηγεί προς αυτή την κατεύθυνση», καταλήγει ο Βόλφγκανγκ Μίνχαου.

Γκάρντιαν: Η Αθήνα στις φλόγες

Απεσταλμένος του Γκάρντιαν στην Αθήνα μιλά με αρκετούς αγανακτισμένους πολίτες με έναν από αυτούς να σχολιάζει ότι δεν πρέπει να προκαλέσει έκπληξη αν η Αθήνα παραδοθεί στις φλόγες ως αντίδραση στην περαιτέρω λιτότητα.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, η εφημερίδα σχολιάζει ότι πραγματοποιήθηκε με μια αίσθηση αυξανόμενης ματαιότητας και απαισιοδοξίας για τη μοίρα του ευρώ. Σημειώνεται δε ότι μέσα σε αυτό το κλίμα αύριο θα κυκλοφορήσει στο γαλλικό και γερμανικό Τύπο ολοσέλιδη καταχώριση Ευρωπαίων επιχειρηματιών που θα ζητούν επέμβαση για διάσωση του ευρώ.

Αρθρογράφος του Γκάρντιαν εξάλλου τονίζει ότι η ευρωζώνη πρέπει να επιληφθεί μίας ομαλής διάσπασης ώστε να αποφευχθεί μία άτακτη διάλυση της νομισματικής ένωσης. Όπως σημειώνει, δεν μπορεί η Ελλάδα να επανακτήσει φερεγγυότητα μέσω εσωτερικής υποτίμησης, ούτε είναι δυνατόν οι αδύναμες χώρες της ευρωζώνης να γίνουν τόσο ανταγωνιστικές όσο οι πλουσιότεροι εταίροι τους.

Τέλεγκραφ: Η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα


Αναφορά στη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα κάνει ρεπορτάζ της Ντέιλι Τέλεγκραφ. Όπως τονίζει η εφημερίδα, την ώρα που οι εφοριακοί καλούνται υπό πίεση να εισπράξουν περισσότερους φόρους, η ελληνική κυβέρνηση περικόπτει τον αριθμό τους, τους μισθούς τους και κλείνει 130 εφορίες.

Σημειώνεται ότι «η φοροδιαφυγή είναι τρόπος ζωής σε μια οικονομία που μαστίζεται από καταχρήσεις, διακρίσεις και διαφθορά, όπου η αλλαγή ηθών και κουλτούρας αντιπροσωπεύει έναν από τους μεγαλύτερους πονοκέφαλους για μια κλονιζόμενη κυβέρνηση που προσπαθεί να σκαρφαλώσει ένα δημοσιονομικό Όλυμπο με σαγιονάρες». Αναφέρεται το ποσό των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως ως φόροι που διαλανθάνουν την είσπραξη.

Όπως προσθέτει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα, «η αδελφότητα των ιδιοκτητών πισίνας» αποπειράται να κρύψει το τεκμήριο πολυτελείας καλύπτοντάς το. Επισημαίνεται ότι οικονομολόγοι εκτιμούν πως 2 εκ. εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα φέρουν το βάρος της φορολογίας, ενώ 1 εκ. δημόσιοι υπάλληλοι και 1,3 εκ. ελεύθεροι επαγγελματίες δραπετεύουν σχεδόν οικονομικά άθικτοι.

Όσον αφορά το Eurogroup, η εφημερίδα σχολιάζει ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών διατήρησαν με τις αποφάσεις τους την πίεση επί της Ελλάδας.

Ιντιπέντεντ: Προειδοποιήσεις από οικονομολόγους


Ο Ιντιπέντεντ αναφέρεται στην προειδοποίηση του λογιστικού οίκου Ernst & Young ότι αν η ΕΕ δεν αντιδράσει σωστά στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους, η Ευρώπη θα απειληθεί με νέα ύφεση. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την προς δημοσιοποίηση έκθεση του οίκου, η πρόβλεψη ανάπτυξης της ευρωζώνης για το επόμενο έτος περιορίζεται στο 1,6%. Η έκθεση χαρακτηρίζει «αναπόφευκτη» την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και τη νέα οικονομική στήριξη προς τη χώρα.

Σύμφωνα εξάλλου με αναλυτή του Σίτι από την εταιρεία Capital Economics, που μιλά στην εφημερίδα, η Ελλάδα έχει αυξημένες πιθανότητες αναδιάρθρωσης χρέους τους επόμενους μήνες, παρά την όποια νέα οικονομική βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους. Σχολιάζεται ότι η αποκάλυψη των ενδοκυβερνητικών διαφορών ενέτεινε τις ανησυχίες για μια άσχημη έκβαση των πραγμάτων νωρίτερα από όσο υπολογιζόταν.

Περί πτώχευσης και διάσπασης της ευρωζώνης


Η Ντέιλι Μέιλ επικαλούμενη αναλυτές του Κέντρου Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών σημειώνει ότι θεωρείται σίγουρο πως η ευρωζώνη θα διασπαστεί εντός πέντε ετών. Προβλέπεται συγκεκριμένα η έξοδος της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση από το 2013 και μετά, με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία να ακολουθούν.

Αρθρογράφος της Ντέιλι Εξπρές διατυπώνει την άποψη ότι η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να δίνει χρήματα στην Ελλάδα, καθώς έχει διαμορφωθεί η αίσθηση ότι οι Έλληνες δεν χρειάζεται να εργαστούν για την επίλυση των προβλημάτων τους.

Ο απεσταλμένος του BBC στην Αθήνα τέλος διαπιστώνει ότι στην παρούσα συγκυρία τα πράγματα στην Ελλάδα ενόψει των νέων μέτρων λιτότητας είναι διαφορετικά σε σχέση με το πρώτο πακέτο μέτρων. Αποδίδει αυτή την αίσθηση στο κλίμα «απογοήτευσης» που έχει συναντήσει μεταξύ των διαμαρτυρόμενων πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: