www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Όλι Ρεν: Μεσοπρόθεσμο ή χρεοκοπία

Το δίλημμα έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής ή χρεοκοπία έθεσε προς το πολιτικό σύστημα και την ελληνική κοινή γνώμη ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν λίγες ώρες μετά το ανακοινωθέν του Eurogroup που ανέφερε ότι προϋπόθεση για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης είναι η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου στην ελληνική βουλή.

«Είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα θα πάρει τις αποφάσεις που χρειάζονται, γιατί η εναλλακτική, η χρεοκοπία είναι πολύ χειρότερη για την Ελλάδα» τόνισε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους πριν από την συνάντησή του με υπουργούς Οικονομικών, ο επίτροπος Ρεν τάχθηκε επίσης υπέρ της ενίσχυσης των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού στήριξης.

Ο κ. Ρεν δήλωσε «πεπεισμένος ότι θα οριστικοποιήσουμε την συμφωνία για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό στήριξης (ESM) και πως θα αποφασίσουμε να αυξήσουμε τις δυνατότητες δανειοδότησης του EFSF».

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα συνεδριάζει το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συμμετοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου, ενώ ο νέος έλληνας ΥΠΟΙΚ θα βρεθεί την
Τετάρτη για πρώτη φορά αντιμέτωπος με τους επικεφαλής της τρόικας. Αντικείμενο των συζητήσεων η οριστικοποίηση των φετινών μέτρων ύψους 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, μιλώντας την Δευτέρα στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, είπε ότι η ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση την Τρίτη μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της 5ης δόσης των 12 δισ. ευρώ.

Η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών σε ένα νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας θα πρέπει να είναι εθελοντική για να αποφευχθεί τυχόν πιστωτικό επεισόδιο, επανέλαβε.

Στις αρχές Ιουλίου, και υπό τον όρο της ολοκλήρωσης του νομοθετικού έργου της Βουλής αναφορικά με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, θα εκταμιευτεί η 5η δόση των δανείων προς την Ελλάδα, ύψους 12 δισ. ευρώ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Eurogroup, τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: