www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Εντείνονται οι πιέσεις κατά του καπνίσματος από την ΕΕ


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να διευρύνει το πεδίο των εμπορικών κανόνων για τα τσιγάρα, για να καλύψει δυνητικά επιβλαβή ηλεκτρονικά τσιγάρα, αρτύματα ακόμα και στρατηγικές μάρκετινγκ, ως μέρος μια ευρύτερης εκστρατείας που ξεκίνησε χθες (16 Ιουνίου) με στόχο να παροτρύνει τους Ευρωπαίους να σταματήσουν το κάπνισμα.

Η εκστρατεία επικεντρώνεται γύρω από ένα νέο online εργαλείο, που ονομάζεται «iCoach», μια ελεύθερα προσβάσιμη ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία είναι η πρώτη που απευθύνεται σε καπνιστές υπαλλήλους της ΕΕ σε μια προσπάθεια να τους αναδείξει ως το καλό παράδειγμα.

Διαθέσιμο σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ, το «iCoach» περιέχει έναν αριθμό διαφορετικών σταδίων σχεδιασμένα να προσφέρουν στους καπνιστές- συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δεν έχουν πρόθεση να το κόψουν και εκείνων που κινδυνεύουν από υποτροπή- πρακτικές συμβουλές για το πώς να ξεπεράσουν τον εθισμό στη νικοτίνη.

Αποτελεί το κεντρικό μέρος της νέας εκστρατείας που ονομάζεται «οι πρώην καπνιστές είναι ασταμάτητοι», ξεκίνησε από τον Επίτροπο Υγείας John Dalli χθες, και στοχεύει κυρίως στους καπνιστές ηλικίας μεταξύ 25 και 34.

Κατά την έναρξη χτες, ο Dalli είπε στην EurActiv ότι έχει μελετήσει το ενδεχόμενο για περαιτέρω νομοθετικές προτάσεις που θα ανακοινωθούν το προσεχές έτος καθώς η εκστρατεία θα προχωρά.

Ηλεκτρονικά τσιγάρα : επιβλαβή;
Είπε ότι η ισχύουσα νομοθεσία θα μπορούσε να διευρυνθεί έτσι ώστε να καλύψει δυνητικά επιβλαβή προϊόντα χωρίς καπνό – όπως ηλεκτρονικά τσιγάρα αρωματικά με γλυκαντικές ουσίες που προστίθενται στον καπνό, τη διαφήμιση, τη συσκευασία και τον τρόπο με τον οποίο ο καπνός διατίθεται στο εμπόριο στα καταστήματα.

Η τρίχρονη εκστρατεία έχει προϋπολογισμό στα 16 εκατομμύρια ευρώ για τον πρώτο χρόνο και έχει σχεδιαστεί για να τονίσει τα θετικά οφέλη της διακοπής του καπνίσματος, υπογραμμίζοντας πως κάτι τέτοιο μπορεί να επιφέρει οικονομικές, κοινωνικές και υγειονομικές παροχές.
Σχεδιασμένη να χρησιμοποιεί πρώην καπνιστές ως πρότυπα για να διαφημίσουν τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος, η εκστρατεία θα στοχεύει ειδικότερα στις γυναίκες και στις χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές ομάδες.

Οι υπάλληλοι θα πρέπει να δώσουν το καλό παράδειγμα
Ξεκινώντας την εκστρατεία, ο Dalli, όντας πρώην καπνιστής ο ίδιος, είπε: «Οι νέοι άνθρωποι ξεκινάνε το κάπνισμα γιατί οδηγήθηκαν να πιστεύουν ότι είναι κουλ, το συνέχισαν γιατί ο καπνός είναι εθιστικός και πάνω από 650000 άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας του καπνίσματος στην ΕΕ κάθε χρόνο γιατί ο καπνός είναι πολύ τοξικός. Οι δημόσιες αρχές έχουν να παίξουν ένα ρόλο στο να βοηθήσουν τους πολίτες να σπάσουν αυτό τον κύκλο εθισμού και να τους κάνουν να αποφύγουν το θάνατο και την ασθένεια».

Εκτός από το «iCoach», η εκστρατεία θα χρησιμοποιεί επίσης διάφορους τρόπους προκειμένου να ενισχύσει την προβολή της. Μια σειρά από διαφημίσεις σε εφημερίδες λειτουργεί σήμερα σε ποικίλα κράτη μέλη.

Τόσο ο Dalli όσο και η γενική διευθύντρια της Επιτροπής Υγείας, Paola Testori Coggi, είπαν ότι περίμεναν ότι όσοι εργάζονται στα θεσμικά όργανα να εγγραφούν, ώστε να δώσουν το καλό παράδειγμα. Η Testori Coggi είπε: «Θα ζητήσω από όλους τους υπαλλήλους μου που καπνίζουν να εγγραφούν στο «iCoach» και ελπίζω αυτό να σταθεί ως παράδειγμα που οι άλλοι θα ακολουθήσουν».

Απόψεις
«Ως πρώην καπνιστής αυτό που θα μπορούσα να πω είναι ότι είναι πολύ καλύτερα από τότε που το σταμάτησα. Το σταμάτησα όταν ήμουν υπό πίεση, μόλις είχα γίνει υπουργός στη Μάλτα και μετά από ένα χρόνο ήξερα ότι πραγματικά έπρεπε να κόψω το κάπνισμα αν ήθελα να λειτουργώ αποτελεσματικά, και η συμβουλή που θα έδινα είναι να επιμείνουμε σε αυτό τις πρώτες δύο βδομάδες και τότε θα γίνει πιο εύκολο» είπε ο Επίτροπος Υγείας John Dalli στην έναρξη της εκστρατείας, όπου επιβεβαίωσε ότι θα προσηλυτίσει στο θέμα τους συναδέλφους του Επιτρόπους»

«Αναθεωρούμε τη νομοθεσία μας για τον καπνό για να είμαστε σίγουροι ότι θα επεκτείνουμε το πεδίο εφαρμογής της – όχι μόνο στον καπνό- επειδή υπάρχουν και άλλα προϊόντα που είναι περισσότερο επιβλαβή, και επίσης στη συσκευασία τη διαφήμιση και την πρόσβαση των τσιγάρων στα καταστήματα, τα οποία όλα μπορούν να βοηθήσουν στη διακοπή του καπνίσματος», είπε ο Dalli στην EurActiv.

Εξήγησε: «Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ένα παράδειγμα. Είναι έξω από το πεδίο της υπάρχουσας νομοθεσίας, αλλά αν ανεβείτε σε συγκεκριμένα αεροπλάνα διατίθενται στο εμπόριο όλη την ώρα. Αυτό είναι το είδος της επέκτασης της νομοθεσίας για το οποίο μιλάω, επιπρόσθετα στην θέσπιση νομοθεσίας έναντι συγκεκριμένων αρωματικών υλών, οι οποίες χρησιμοποιούνται για να προσεγγίσουν τις γυναίκες καπνίστριες, τη συσκευασία και τη διαφήμιση καθώς και τον τρόπο που τα τσιγάρα διανέμονται στα καταστήματα».

«Τα θεσμικά όργανα έχουν ήδη κατανείμει τις λεπτομέρειες της εκστρατείας στην ιστοσελίδα όλων των συναδέλφων μου γενικών διευθυντών και πραγματικά ελπίζουμε ότι και αυτοί θα τα διανέμουν ενεργά. Ζήτησα από όλους μου τους υπαλλήλους οι οποίοι καπνίζουν να εγγραφούν στο «iCoach» και ελπίζω αυτό να σταθεί ως παράδειγμα προς μίμηση», είπε η Paola Testori Coggi , γενική διευθύντρια της Επιτροπής Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: