www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Αιχμές Μητσοτάκη - Σπηλιωτόπουλου σε Σαμαρά για το ναυάγιο της συναίνεσης

Με τοποθετήσεις υπουργών και βουλευτών συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Σημείο αιχμής της συζήτησης το ναυάγιο της συναίνεσης για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, με βουλευτές της ΝΔ να αφήνουν αιχμές και για τη στάση του αρχηγού τους.

Ο υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος κατά την τοποθέτησή του αναφερόμενος στο κλίμα και τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα τόνισε ότι «το ίδιο το πολιτικό το σύστημα θα πρέπει να βρει το θάρρος για λύσεις κόβοντας τους εναγκαλισμούς και τους γόρδιους δεσμούς».

Υπεραμύνθηκε των μεταρρυθμίσεων λέγοντας ότι με αποφασιστικό τρόπο χρειάζεται να υλοποιηθούν οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές ενώ επέκρινε τη στάση της ΝΔ στο θ’έμα της συναίνεσης, υποστηρίζοντας ότι ενώ το ΠΑΣΟΚ λειτούργησε θεσμικά και απευθύνθηκε στην κοινοβουλευτική
διαδικασία με βαθύτατο αίσθημα ευθύνης, ο κ. Σαμαράς με συνθήματα απευθύνθηκε στο κόμμα του λόγω της μεγάλης εσωκομματικής πίεσης.

Στην πίεση από το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» -όπως είπε- απέδωσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ναυάγιο της συναίνεσης και της ολοκλήρωσης της προσπάθειας του πρωθυπουργού, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι χάθηκε μια ευκαιρία. Πάντως ο κ. Μητσοτάκης άφησε αιχμές και για τον πρόεδρο της ΝΔ, καθώς επέκρινε τη στάση και τον δύο πολιτικών αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων για τη στάση που κράτησαν στη χθεσινή συζήτηση, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του γιατί «επανήλθαμε σε μια τακτική όπου οι πολιτικοί αρχηγοί παίζουν μποξ χωρίς γάντια» όπως ανέφερε.

Αιχμές άφησε και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος υποστηρίζοντας ότι το πολιτικό σύστημα εξακολουθεί να μη μονιάζει και να είναι προσκολλημένο στον ανέξοδο λαϊκισμό και στις κραυγές του παρελθόντος, και να μην αντιλαμβάνεται ότι όσο ακολουθεί αυτά θα πληθαίνουν οι φωνές του κόσμου.

Από την πλευρά του ο αναπληρώτης υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου αναφερόμενος στις βολές που δέχεται τις τελαυταίες μέρες για τις απόψεις που εξέφραζε ως βουλευτής για το μνημόνιο, κάλεσε όσους τον αμφισβητούν να διαβάσουν με προσοχή το σχετικό άρθρο του στην ιστοσελίδα του εξηγώντας ότι όταν λέει να «βγούμε από το μνημόνιο» δεν εννοεί αναδιάρθρωση ούτε σταση πληρωμών ούτε πτώχευση αλλά χαρακτήρισε τις απόψεις του δημιουργικές θέσεις που ενοχλούν.

Το ΚΚΕ δια του Θανάση Παφίλη επανέλαβε το αίτημά του για εκλογές προκειμένου –όπως είπε- να καταγραφεί η λαϊκή θέληση, να τσακιστεί ο δικομματισμός και να ανοίξει ο δρόμος για ριζοσπαστικές αλλαγές. Ο κ. Παφίλης πάντως αναφερόμενος στις θυσίες του ελληνικού λαού υποστήριξε ότι πάνε στους τραπεζίτες, στους δανειστές στο μεγάλο κεφάλαιο.

Από το ΛΑΟΣ ο Άδωνης Γεωργιάδης αμφισβήτησε την επιτυχία της νέας κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι έχει απωλέσει τη λαϊκή νομιμοποίηση και κατηγορώντας τη ότι πήρε την εξουσία υποσχόμενη ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που πράττει.

Και ο Δημήτρης Παπαδημούλης από το ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η κυβέρνηση μπορεί να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την κοινοβουλευτική της ομάδα όμως έχει χάσει την εμπιστοσύνη του κόσμου ενώ επέκρινε τη χθεσινή έντονη αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων και αναρωτήθηκε αν «αυτοί που ξεκατινιάζονταν χθες ήταν έτοιμοι να κάνουν κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης; Αυτοί που μας έφεραν σε αυτά τα χάλια, θα είναι οι γιατροί που θα μας σώσουν από τα χάλια και τα πρόθυρα της χρεοκοπίας;». Ο κ. Παπαδημούλης επανέλαβε το αίτημα του κόμματός του για εκλογές αλλά προτάσσοντας την απλή αναλογική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: