www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Για νέους δημοσιονομικούς κανόνες επιμένουν οι Γερμανοί

Ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Γιεργκ Άσμουσεν δήλωσε ότι η μείωση των επιτοκίων των δανείων που παίρνουν η Ελλάδα και η Ιρλανδία από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι εφικτή, μόνο εφόσον οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης κατοχυρώσουν τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες στο σύνταγμά τους.


Σε ερώτηση σχετικά με τους όρους με τους οποίους η Γερμανία θα δεχόταν χαμηλότερα επιτόκια, ο κ. Άσμουσεν απάντησε : "Ναι, υπάρχει τώρα ένα συγκεκριμένο περιθώριο επιτοκίου στα δάνεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή στο δάνειο για την Ελλάδα. Μπορούμε να εξετάσουμε τη μείωση του επιτοκίου, αν ταυτόχρονα οι χώρες θα ήταν διατεθειμένες να δεχτούν να κατοχυρωθεί συνταγματικά ένα είδος εθνικού δημοσιονομικού πλαισίου".

Σύμφωνα με το Ρόιτερ, η Γερμανία πιέζει τους εταίρους της στην Ευρωζώνη να ακολουθήσουν τον κανόνα του "φρένου στο χρέος", τον οποίο περιέβαλε η ίδια το 2009 με συνταγματική ισχύ, αλλά συναντά ισχυρές αντιδράσεις. Η Γερμανία, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, από την πλευρά της
ανθίσταται στις πιέσεις να δώσει γρήγορα το "πράσινο φως" σε μέτρα που θα ανακουφίσουν τις χώρες της Ευρωζώνης με δημοσιονομικά προβλήματα, εν μέρει λόγω των αρκετών εκλογικών αναμετρήσεων που θα γίνουν τους επόμενους μήνες στα κρατίδια της.

Ωστόσο, η ασυνήθιστα ισχυρή ζήτηση από όλο τον κόσμο που υπήρξε στη χθεσινή πρώτη έκδοση ομολόγου από το ΕΤΧΣ, επισημαίνει το Ρόιτερ, μπορεί να ενισχύσει την άποψη ότι το Ταμείο μπορεί να αντλήσει περισσότερα κεφάλαια με μικρό κόστος από τις αγορές και να χρηματοδοτήσει στη συνέχεια την επαναγορά ομολόγων χωρών, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία, σύμφωνα με το σχέδιο που συζητείται στην ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: