www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Βότανο προσφέρει ελπίδα θεραπείας του καρκίνου του δέρματος

Το εκχύλισμα ενός συνηθισμένου βοτάνου φαίνεται πως μπορεί να αποτελέσει θεραπεία κατά του καρκίνου του δέρματος, με εξαίρεση το μελάνωμα, την πιο θανατηφόρα μορφή, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα. Ωστόσο οι επιστήμονες συνιστούν στους ασθενείς να μην αρχίσουν μόνοι τους να πειραματίζονται, καθώς μπορεί να προκληθεί ερεθισμός του δέρματος και των ματιών, αλλά να κάνουν υπομονή, καθώς η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε δοκιμαστικό στάδιο.


Οι γιατροί έκαναν πείραμα σε 36 ασθενείς που υπέφεραν από ελαφρυάς μορφής καρκίνο του δέρματος δίνοντας τους εκχύλισμα από ζιζάνιο του γένους ευφορβία (Euphorbia peplus), το οποίο οι πάσχοντες άπλωναν στις καρκινικές αλλοιώσεις του δέρματός τους μια φορά τη μέρα.

Μετά από ένα μήνα οι περισσότερες δερματικές αλλοιώσεις είχαν εξαφανιστεί και κανένα ίχνος του όγκου δεν διακρινόταν στις κλινικές εξετάσεις. Σε όσους ασθενείς η ανταπόκριση στο αγριόχορτο ήταν μερική, ακολούθησε δεύτερος γύρος θεραπείας. Μετά από 15 μήνες κατά μέσο όρο, τα δύο τρίτα τουλάχιστον (68,5%) των δερματικών βλαβών όλων των ασθενών (που είχαν κάνει ένα ή δύο
γύρους θεραπείας) συνέχιζαν να είναι εξαφανισμένες.

Οι ερευνητές τονίζουν ωστόσο την ανάγκη για διεξαγωγή περαιτέρω μελετών. Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στο βρετανικό περιοδικό δερματολογίας “British Journal of Dermatology”, σύμφωνα με το BBC.



Δεν υπάρχουν σχόλια: