www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Εντός του εξαμήνου η καταγραφή της δημόσιας περιουσίας

Μέσα στο τρέχον εξάμηνο θα ολοκληρωθεί η καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.


Κατά τη συζήτηση σχετικής επερώτησης της Νέας Δημοκρατίας, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου "καταβάλλει τον τελευταίο καιρό πολύ σημαντική προσπάθεια για ψηφιοποίηση του μητρώου των ακινήτων του Δημοσίου, σε συνεργασία με το Κτηματολόγιο και άλλους φορείς. Αυτό το εξάμηνο, θα δώσουμε προτεραιότητα στο θέμα της καταγραφής της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου με όριο τον Ιούνιο, προσλαμβάνοντας άμεσα ομάδα συμβούλων, με στόχο την ποιοτική καταγραφή και συμβουλή στην αξιοποίηση".

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και στην αξιοποίηση του τέως αεροδρομίου Ελληνικού. Όπως τόνισε ήδη έχουν κληθεί στην Αθήνα και παγκοσμίου φήμης ειδικοί που έχουν βοηθήσει σε αναμόρφωση άλλων αντιστοίχων εκτάσεων σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Σημείωσε δε ότι η
κυβέρνηση βρίσκεται στη διαδικασία συγκρότησης φορέα ειδικού σκοπού και πρόσληψης χρηματοοικονομικών συμβούλων, ενώ πρόσθεσε ότι η έκταση πρέπει να έχει συνδυαστικές χρήσεις".

Ακόμη ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι "με την ολοκλήρωση της καταγραφής της δημόσιας περιουσίας, ξεκινά η εκτίμηση", η οποία, όπως τόνισε, "απαιτεί εξειδικευμένες αναλύσεις και δεν είναι δυνατόν να γενικευτεί - όσο χρήσιμα κι αν είναι τα νούμερα που παραθέτει ο κάθε φορέας".

Απαντώντας, σε ερωτήσεις βουλευτών, σχετικά με το εάν πρόκειται να ξεκινήσει λεπτομερής καταγραφή των εσόδων του Δημοσίου, από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του, ο Γ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε πως τα έσοδα καταγράφονται στους λογαριασμούς της ΚΕΔ και στο επιχειρησιακό της σχέδιο.

"Τα πρώτα στοιχεία για το 2010 παρουσιάζουν θεαματική αύξηση των εσόδων της ΚΕΔ. Έχουμε ήδη ξεκινήσει και την υλοποίηση του αυτονόητου - της καταγραφής, των υπηρεσιών του Δημοσίου που στεγάζονται σε ιδιόκτητα κτήρια", τόνισε.

Επίσης, ανέφερε ότι στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η επαναδιαπραγμάτευση των ενοικίων, τόσο εκείνων που καταβάλλουν οι υπηρεσίες του Δημοσίου σε ιδιώτες για την στέγασή τους, όσο και εκείνων που εισπράττει το Δημόσιο από μισθώσεις δικών του ακινήτων.

Στόχος της επαναδιαπραγμάτευσης των ενοικίων, είναι η μείωσή τους κατά 20%, ενώ από τις αναθεωρήσεις των μισθωμάτων, έχουν ήδη εξοικονομηθεί 13 εκατ. ευρώ. Όπως τόνισε ο ίδιος, η ΚΕΔ έχει συγκροτήσει αναλυτική πρόταση για στέγαση υπηρεσιών του Δημοσίου στο κέντρο των Αθηνών, χωρίς αυτό ωστόσο, να αποτελεί πάντα την βέλτιστη λύση.



Δεν υπάρχουν σχόλια: