www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Δεν τα βρήκαν Λοβέρδος - φαρμακοποιοί

Σε πλήρη ρήξη ήρθε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος με τους αντιπροσώπους των φαρμακοποιών, κατά την σημερινή συνάντηση που είχαν. «Κόκκινο» πανί αποτέλεσαν οι ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο για την απελευθέρωση του επαγγέλματος, που θα συμπεριλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο για την Υγεία που θα κατατεθεί την Τετάρτη στη Βουλή.


Κατά τη συνάντησή του με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, ανακοίνωσε τις τελικές ρυθμίσεις που θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο, κατόπιν συνεννόησης που είχε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε αυτές περιλαμβάνονται τα εξής:

- Απόλυτη απαγόρευση κάθε ιδιοκτησιακού περιορισμού.

- Εξαίρεση μόνο για τις πληθυσμιακές ανάγκες με σκοπό την διασπορά των φαρμακείων και την εξυπηρέτηση του πολίτη (η Ελλάδα ως νησιωτική χώρα γεμάτη από ορεινό όγκο). Το κριτήριο από
1:1500, γίνεται 1:1000

- Πλήρης απελευθέρωση ωραρίου για Σάββατο - Δευτέρα - Τετάρτη.

- Η έκπτωση μεσοσταθμικά ανέρχεται στο 4,5%. Σύμφωνα με τον Ανδρέα Λοβέρδο στα ακριβά φάρμακα το κέρδος των φαρμακοποιών έπεσε ευθέως στο 14,3% (από 35%), ενώ τα ακριβά φάρμακα αποτελούν το 20% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων.

- Επιτρέπονται οι συμπράξεις/ συνεταιρισμοί / εταιρείες αδειούχων φαρμακοποιών επιτρέπονται.

Οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών διατύπωσαν την πλήρη αντίθεσή τους με τις προωθούμενες ρυθμίσεις, καθώς η κυβέρνηση δεν υποχώρησε στα δύο σημεία που αποτελούσαν την "κόκκινη" γραμμή τους, τη μείωση του πληθυσμιακού κριτηρίου και το ελεύθερο ωράριο.

Όπως τόνισαν, οι εκπρόσωποι του κλάδου θα πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις σε όλη τη χώρα ώστε να αποφασίσουν τη μορφή των κινητοποιήσεών τους. Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του υπουργού, τόνισαν ότι το υπουργείο δεν τους σεβάστηκε. Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής πρότεινε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.

Το πολυνομοσχέδιο για την Υγεία

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι εκτός από την απελευθέρωση του φαρμακευτικού επαγγέλματος, στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ένταξη στο ΕΣΥ των μονάδων υγείας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλιση, η μετατροπή του ΟΠΑΔ σε Ταμείο, το νέο καθεστώς προμηθειών, η μεταφορά του καθορισμού της τιμής των φαρμάκων στο υπουργείο Υγείας και η μείωση του κέρδους των φαρμακαποθηκών.

Εκτός από τη Βουλή το σχέδιο νόμου θα δοθεί και στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.



Δεν υπάρχουν σχόλια: