www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Το DNA του λαδιού στο μικροσκόπιο

Το DNA του λαδιού εξετάζει το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, που είναι και το μοναδικό στη χώρα μας.


«Το DNA ενός ανθρώπου, μπορεί να προσδιορίσει την ταυτότητά του. Το ίδιο ακριβώς, μπορεί να γίνει και με το ελαιόλαδο. Το DNA το όποιο μπορούμε να απομονώσουμε από το ελαιόλαδο, μπορεί να προσδιορίσει την ταυτότητα του ελαιόλαδου, δηλαδή με άλλα λόγια την ποικιλία προέλευσής του", αναφέρει ο επικεφαλής του εργαστηρίου Παναγιώτης Καλαϊτζής.

Το ελαιόλαδο έχει υπολείμματα από το φρούτο της ελιάς τα οποία αποτελούνται από φυτικά κύτταρα. Αυτά τα φυτικά κύτταρα έχουν DNA. Κύριος στόχος είναι η απομόνωση ανεκτής ποιότητας DNA από τα φυτικά κύτταρα και κατόπιν η ανάλυσή τους με τη χρήση μοριακών δεικτών. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να βρεθεί η ποικιλία προέλευσης του ελαιόλαδου. Κάθε ποικιλία ελιάς έχει το δικό της
DNA το οποίο δεν αλλοιώνεται ούτε επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες.

Ηδη έχουν αναλυθεί 45 ελληνικές ποικιλίες ελιάς οι οποίες έχουμε χαρακτηριστεί και ταυτοποιηθεί με τη χρήση μοριακών δεικτών.

Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται εδώ και εδώ χρόνια σε αρκετές μεσογειακές χώρες.



Δεν υπάρχουν σχόλια: