www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Πρόβλημα της Ευρώπης η εισροή μεταναστών από τον ΄Εβρο

Στην παραδοχή ότι η εισροή μεταναστών από τον Έβρο αποτελεί πανευρωπαϊκό πρόβλημα προχώρησε ο γενικός διευθυντής Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Στέφανο Μανσερβίνι, ο οποίος επισκέφθηκε τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), 470.000 μετανάστες βρίσκονται στην Ελλάδα χωρίς χαρτιά.


Το 90% της μετανάστευσης προς την Ευρώπη γίνεται μέσω των Ελληνοτουρκικών συνόρων και για το λόγο αυτό η Ε.Ε. προσπαθεί να βοηθήσει την Ελλάδα στην αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού", δήλωσε το στέλεχος της Κομισιόν, υπογραμμίζοντας ότι αφορά και στην Τουρκία και πρέπει να βρεθεί κοινή λύση.

Εξάλλου, συναντήθηκε με το νομάρχη Αδριανούπολης Γκιοκχάν Σοζέρ.

Όσον αφορά στα σχέδια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ανέγερση φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα, δήλωσε: "Το θέμα δεν είναι να κρίνουμε το βήμα στο οποίο θα προβεί η
Ελλάδα. Είμαστε αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα που αφορά την ανθρωπότητα και πρέπει να λυθεί με έναν καλό τρόπο, στο πλαίσιο των ανθρωπιστικών κανόνων. Το θέμα είναι επίσης να δούμε πώς μπορούμε να βρούμε τη λύση ως ΕΕ. Οι συνομιλίες μας με την Άγκυρα συνεχίζονται".

Εν τω μεταξύ, το ΕΛΙΑΜΕΠ παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των μη νόμιμων μεταναστών αυξήθηκε κατά 60% μέσα σε δύο χρόνια. Από τους 470.000 που εκτιμάται ότι βρίσκονται σήμερα στη χώρα, οι 280.000 έχουν καταγωγή από ευρωπαϊκές χώρες και οι υπόλοιποι από την Ασία και την Αφρική.

Ο ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Θάνος Μαρούκης, αμφισβήτησε τις εκτιμήσεις ότι η έξαρση της λαθρομετανάστευσης στον Έβρο οφείλεται στη δράση της Frontex στο Αιγαίο. "Η κίνηση μειώθηκε στο Αιγαίο λόγω αποναρκοθέτησης του Εβρου και φθηνότερων τιμών για διέλευση από εκεί. Οποιος αποφασίζει να περάσει, θα περάσει, εκτός κι αν πεθάνει στο δρόμο", τόνισε.

"Τι διαφορά θα σημάνει γι΄αυτούς ένα τείχος, όταν εδώ και 10 χρονια στα σύνορα Τουρκίας και Ιράν οι αρχές πυροβολούν στα τυφλά όταν αντιλαμβάνονται παρουσία μη νομίμων μεταναστών; Ποια η διαφορά για ανθρώπους που δεν πιστεύουν τους ίδιους τους συγγενείς τους, όταν τους μιλούν για την κόλαση της Δύσης;" διερωτήθηκε.



Δεν υπάρχουν σχόλια: