Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα νέα ευρήματα δεν δείχνουν ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν το φάρμακο πρέπει να σταματήσουν τη χρήση του αλλά οφείλουν να γνωρίζουν αυτές τις επιδράσεις που έχει στον οργανισμό. «Εάν ένα άτομο λαμβάνει το συγκεκριμένο υπνωτικό και ξυπνά στη μέση της νύχτας προκειμένου να πάει στην τουαλέτα πρέπει να γνωρίζει ότι αντιμετωπίζει μεγαλύτερο κίνδυνο πτώσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης Κένεθ Ράιτ.
Τα καινούργια αποτελέσματα προέκυψαν μετά από μελέτη σε 25 υγιείς ενηλίκους. Οι ερευνητές τους υπέβαλαν σε τεστ ισορροπίας ενώ τους έθεσαν και ερωτήσεις, όπως απλά μαθηματικά προβλήματα προκειμένου να ελέγξουν τη σκέψη τους. Ολοι οι εθελοντές είχαν τέλεια ισορροπία και καθαρή σκέψη όταν ξύπνησαν ώρες μετά τη λήψη εικονικού φαρμάκου. Ωστόσο το 58% των ατόμων
άνω των 60 ετών παρουσίαζε πρόβλημα ισορροπίας όταν ξυπνούσε μετά από λήψη ζολπιδέμης. Η επίδραση φάνηκε πάντως να είναι λιγότερο έντονη στα νεότερα άτομα, καθώς το 27% των εθελοντών ηλικίας κάτω των 60 ετών επηρεάστηκε από τη ζολπιδέμη.
Ο δρ Ράιτ τόνισε πως ένα σημαντικό πρόβλημα σε ό,τι αφορά τα υπνωτικά όπως η ζολπιδέμη είναι ότι δρουν σε ένα νευροχημικό του εγκεφάλου που ονομάζεται GABA. Το συγκεκριμένο χημικό επηρεάζει τον ύπνο αλλά παράλληλα τον συντονισμό των κινήσεων και τη σκέψη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου