www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων: Αναζήτηση ιδιωτικών κεφαλαίων για τράπεζες - καζίνα

Το 2011 θα ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις τράπεζες κρατικού ενδιαφέροντος, ενώ την επόμενη χρονιά θα δρομολογηθούν εξελίξεις για τη συμμετοχή ιδιωτών στην ενέργεια, στα λιμάνια, στα τυχερά παιχνίδια και στα ακίνητα του Δημοσίου.
Οπως αναφέρεται στον προϋπολογισμό, η μελέτη για την τύχη της συμμετοχής του Δημοσίου στην Αγροτική Τράπεζα, στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στην Τράπεζα Αττικής, καθώς και στη λειτουργία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων «κατέδειξε την υστέρησή τους σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των ιδιωτικών πιστωτικών ιδρυμάτων,αλλά και την υπεροχή τους στη καταθετική τους βάση και ρευστότητα. Η κεφαλαιακή τους διάρθρωση ποικίλλει και υπό τις τρέχουσες συνθήκες καταδεικνύει την ανάγκη αναδιάρθρωσης της ΑΤΕ και επαναπροσδιορισμού του πλαισίου που διέπει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων».

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αναδιάρθρωση της Αγροτικής Τράπεζας και έχει ήδη δηλώσει την
πρόθεσή της να συμμετάσχει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Αγροτικής Τράπεζας.

Επίσης, πολύ σύντομα η κυβέρνηση θα προχωρήσει στον επανασχεδιασμό του ρόλου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για την αξιοποίησή του ως παράγοντος σταθερότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οπως ανακοίνωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, η κυβέρνηση προωθεί την πλήρη αποκρατικοποίηση του Καζίνου Πάρνηθας, τη διερεύνηση της παράτασης της σύμβασης παραχώρησης παιγνίων του ΟΠΑΠ, καθώς και τη διαχείριση των κρατικών Λαχείων με τη μορφή συμβάσεων παραχώρησης. Επίσης, προωθεί νομοθετικές πρωτοβουλίες για τον εξορθολογισμό του διαδικτυακού Στοιχήματος, καθώς και των ηλεκτρονικών τυχερών παιγνίων με την ίδρυση ανεξάρτητης εποπτικής Αρχής και την πώληση περιορισμένου αριθμού αδειών.

Επίσης, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην παράταση της σύμβασης παραχώρησης του «Ελ. Βενιζέλος», ενώ τα αεροδρόμια της χώρας στο σύνολό τους θα αυτονομηθούν από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και θα δοθούν σε ιδιώτες με τη μέθοδο των συμβάσεων παραχώρησης κατά τα πρότυπα του «Ελ. Βενιζέλος». Η ωρίμανση των επενδυτικών σχεδίων και οι παραχωρήσεις θα γίνουν μετά το 2011.

Εξάλλου, μέσα στο 2011 θα αξιοποιήσει τον νέο αυτοκινητόδρομο Εγνατία μέσω συμβάσεων παραχώρησης. Το έργο αυτό έχει ολοκληρωθεί με δανειακές συμβάσεις οι οποίες αναμένεται ότι θα εξυπηρετούνται πλήρως μέσω των συμβάσεων παραχώρησης.

Στα ΕΛΤΑ προωθεί την είσοδο στρατηγικού εταίρου με μειοψηφική συμμετοχή και δικαιώματα διαχείρισης.

Για το φάσμα συχνοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του «ψηφιακού μερίσματος», η πολιτική της κυβέρνησης προωθεί την αξιοποίηση μέσω συμβάσεων παραχώρησης στον ιδιωτικό τομέα.

Η κυβέρνηση θα επιδιώξει τον σχηματισμό ομοιογενών χαρτοφυλακίων ακινήτων, εμπορικών, αστικών ή τουριστικών περιοχών, τα οποία σε συνδυασμό με ιδιωτικά κεφάλαια θα δύνανται να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο αλλά μετά το 2012. Επισημαίνει όμως ότι το χαρτοφυλάκιο ακινήτων παρουσιάζει κοινά προβλήματα που εντάσσονται σε τέσσερις κατηγορίες: ιδιοκτησιακά, πολεοδομικά, περιβαλλοντικά, υποδομών.

Η περιουσία δεν έχει αξιοποιηθεί έως σήμερα για δύο λόγους: την έλλειψη μηχανισμού ωρίμανσης των προβλημάτων και την έλλειψη μηχανισμού στρατηγικών αποφάσεων βάσει της οικονομικής πολιτικής των κυβερνήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: