www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Τι φέρνει στην αγοράτο deal Δέλτα - ΜΕΒΓΑΛ


ΟΙ ΔΥΟ από τις μεγαλύτερες ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες, η Δέλτα και η ΜΕΒΓΑΛ, που συγκεντρώνουν το 45% της αγοράς του φρέσκου γάλακτος και μόλις πρίν από τρία χρόνια είχαν κατηγορηθεί για σύσταση καρτέλ πληρώνοντας βαριά πρόστιμα, ενώθηκαν για να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση και το μεγάλο κόστος που τους δημιουργούσε ο μεταξύ τους ανταγωνισμός.
Η νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί μετά την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου της ΜΕΒΓΑΛ από τη Vivartia με βάση τα στοιχεία του 2009 θα έχει πωλήσεις περί τα 640 εκατ. ευρώ και στην αγορά του παστεριωμένου γάλακτος (φρέσκο και υψηλής παστερίωσης) θα ελέγχει μερίδιο μεγαλύτερο του 45%.

Συνολικά στην αγορά του λευκού γάλακτος (συμπεριλαμβάνεται και το εβαπορέ) θα κατέχει περίπου το 35% (27% η Δέλτα και 7,9% η ΜΕΒΓΑΛ).

Σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες που έχουν γίνει, η νέα εταιρεία από τις συνέργειες θα έχει εξοικονόμηση περίπου 23 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο σε βάθος τριετίας. Ωστόσο τα πράγματα στην αγορά του γάλακτος δεν πηγαίνουν καθόλου καλά.

Ο κλάδος των γαλακτοκομικών της Vivartia είναι ζημιογόνοςη εταιρεία στο πρώτο εξάμηνο κατέγραψε συνολικές ζημιές περί τα 108 εκατ. ευρώ-, ενώ αναιμική ήταν η κερδοφορία του 2009 της ΜΕΒΓΑΛ- «με το ζόρι εφέτος θα έχουν θετικό πρόσημο τα αποτελέσματα της ΜΕΒΓΑΛ» λέγεται
χαρακτηριστικά. Από την πλευρά της ΜΙG σημειώνεται ότι αν δεν γινόταν η εξαγορά

«θα έπρεπε να εισάγουμε φθηνό γάλα από τη Δυτική Ευρώπη και να το πουλάμε ως γάλα υψηλής παστερίωσης». Παράλληλα στο πρώτο εξάμηνο του έτους η αγορά συρρικνώθηκε ως προς την αξία κατά 5% και όλες οι προβλέψεις για το επόμενο διάστημα είναι απαισιόδοξες.

Οι πωλήσεις της ΜΕΒΓΑΛ ΑΕδραστηριοποιείται στον χώρο των γαλακτοκομικών από το 1950- ανήλθαν πέρυσι στα 184 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων περίπου σε 11 εκατ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη της στα 1,6 εκατ. ευρώ και το σύνολο των υποχρεώσεών της περίπου σε 106 εκατ. ευρώ.

Η ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ είναι ίσως μία από τις λίγες ελληνικές βιομηχανίες οι οποίες στη διάρκεια των τελευταίων 20 χρόνων «πολιορκήθηκαν» στενά από ελληνικούς αλλά και ευρωπαϊκούς επιχειρηματικούς ομίλους. Από την περίοδο ακόμη που στο τιμόνι της εταιρείας βρισκόταν ο (αποβιώσας) Κων. Χατζάκος, ένας εκ των ιδρυτών της, η ολλανδική συνεταιριστική επιχείρηση Friesland, με επικεφαλής τότε τον κ. Φ.Μπλετζιάν, έκανε αρκετές συζητήσεις που αφορούσαν την εξαγορά της. Επί ματαίω.

Οπως αργότερα, που ο γαλλικός όμιλος Lactalis βρισκόταν σε «ανοικτή γραμμή» με τον σημερινό πρόεδρο της εταιρείας κ. Π. Παπαδάκη. Αλλά ούτε και σε αυτή την περίπτωση οι συζητήσεις ευοδώθηκαν- λέγεται πως η αιτία ήταν το χαμηλό τίμημα που πρόσφεραν οι Γάλλοι. Με την επίσης γαλλική Danone- παλαιότερη μέτοχο της Δέλτα- η συνεργασία της ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ κλείνει αυτές τις ημέρες χρόνο και αφορά τη διανομή των προϊόντων της γαλλικής εταιρείας σχεδόν πανελλαδικά. Προ μηνών εξάλλου οι Γάλλοι άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο εξαγοράς ελληνικής βιομηχανίας στο προσεχές μέλλον.

Επιθετική εξαγορά

Η «επιθετική εξαγορά» όμως που επιχείρησε ο κ. Δ. Δασκαλόπουλος όταν μαζί με τον κ. Σπ. Θεοδωρόπουλο «έστησαν» τη Vivartia ΑΕέγραψε μια ξεχωριστή σελίδα στην ιστορία της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας. Ο νυν πρόεδρος του ΣΕΒ, έχοντας μόλις δημιουργήσει τη Vivartia ΑΕ, φοβούμενος μήπως κάποιος μεγάλος ευρωπαϊκός όμιλος μέσω της εξαγοράς της ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ «πατήσει πόδι» στην εγχώρια γαλακτοβιομηχανία και ορμώμενος από τη στενή προσωπική σχέση που είχαν οι ιδρυτές των δύο εταιρειών, οι Αριστ. Δασκαλόπουλος και ο Κων/νος Χατζάκος, προχώρησε σε αυτήν. Η κυρία Μαίρη Χατζάκου ενέδωσε αρχικά προσφέροντας το 14,8% των μετοχών που κατείχε, όμως οι οικογένειες Παπαδάκη και Συμεωνίδη είχαν αντίθετη άποψη. Και η υπόθεση εξελίχθηκε σε θρίλερ.

Εν κατακλείδι η διαμάχη των μετόχων οδηγήθηκε στις αίθουσες των δικαστηρίων, όπου και τη βρήκε ο κ. Α. Βγενόπουλος όταν εξαγόρασε τη συμμετοχή του κ. Δασκαλόπουλου στη Vivartia ΑΕ. Ο «ισχυρός άνδρας» της ΜΙG όταν συναντήθηκε τότε με τον κ. Παπαδάκη, του είπε ότι δεν επιθυμούσε να συνεχίσει τη δικαστική διένεξη διότι δεν θα έβγαζε πουθενά, αντιθέτως αν οι ίδιοι αποφάσιζαν ότι ήθελαν να συνεργαστούν με κάποιο τρόπο, θα ήταν πρόθυμος να συζητήσει μαζί τους. Και η υπόθεση «πάγωσε».

Οπως ανέφερε ο κ. Παπαδάκης (η οικογένειά του κατέχει το 43%) μιλώντας προς «Το Βήμα», στις αρχές του καλοκαιριού και πιστεύοντας ότι η συγκυρία είναι κατάλληλη, ο ίδιος συναντήθηκε με τον κ. Βγενόπουλο και του πρότεινε συνεργασία σε ένα νέο, διαφορετικό πλαίσιο. Το «αφεντικό» της ΜΙG συμφώνησε και ζήτησε από τον κ. Θεοδωρόπουλο να «τρέξει» την υπόθεση.

Αλλαγή καταστατικού

Τελικώς σε αυτή τη φάση η Vivartia κατόρθωσε να συγκεντρώσει μόνο το 57,8% των μετοχών αντί του ποσού των 76,6 εκατ. ευρώ- η οικογένεια Συμεωνίδη αρνήθηκε να πουλήσει σ΄ αυτή τη φάση, διότι, όπως λέγεται, η σύζυγος του κ. Συμεωνίδη για συναισθηματικούς λόγους «δεν ήθελε να πουλήσει μετοχές που της άφησε ο πατέρας της», συναίνεσε όμως στην αλλαγή του περίφημου άρθρου 8 του Καταστατικού της εταιρείας που απαγόρευε την πώληση σε τρίτο. Επίσης η κυρία Χατζάκου πούλησε το 14,8% των μετοχών που κατείχε, ποσοστό που υπήρξε στο παρελθόν αντικείμενο της δικαστικής διαμάχης με τους άλλους μετόχους, διατηρώντας και αυτή ακόμη 13,6% των μετοχών για να το πουλήσει ίσως αργότερα. Πάντως τόσο η οικογένεια Συμεωνίδη όπως και η οικογένεια Παπαδάκη θα συμμετάσχουν μετοχικά στη νέα εταιρεία η οποία θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση και ίσως ο κ. Παπαδάκης παίξει κάποιον ιδιαίτερο ρόλο στη διοίκηση της εταιρείας- «χρειάζεται ένας γαλατάς επικεφαλής», σχολιάζουν πηγές της αγοράς.

Η νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί με βάση τα στοιχεία του 2009 θα έχει πωλήσεις περί τα 640 εκατ. ευρώ και στην αγορά του παστεριωμένου γάλακτος (φρέσκο και υψηλής παστερίωσης) θα ελέγχει μερίδιο μεγαλύτερο του 45%, ενώ συνολικά στην αγορά του λευκού γάλακτος (συμπεριλαμβάνεται και το εβαπορέ) θα κατέχει περίπου το 35% (27% η Δέλτα και 7,9% η ΜΕΒΓΑΛ). Και σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες που έχουν γίνει, η νέα εταιρεία από τις συνέργειες θα έχει εξοικονόμηση περίπου 23 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο σε βάθος τριετίας. Ωστόσο τα πράγματα στην αγορά του γάλακτος δεν πηγαίνουν καθόλου καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: