www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Καταγγελία του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών για τη ΔΕΗ και τον ΔΕΣΜΗΕ

ΕΡΩΤΗΣΗ


ΠΡΟΣ: Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2010

ΘΕΜΑ: «Καταγγελία του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών για τη ΔΕΗ και τον ΔΕΣΜΗΕ»

Κυρία Υπουργέ,

Ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών με ανακοίνωσή του της 31ης Αυγούστου 2010 καταγγέλλει τη ΔΕΗ και τον ΔΕΣΜΗΕ ότι παγώνουν την αγορά φωτοβολταϊκών. Ειδικότερα στην ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών αναφέρει:

«Απαράδεκτη και επικίνδυνη για το μέλλον της αγοράς θεωρεί ο Σύνδεσμος Εταιριών

Φωτοβολταϊκών την 3η ανακοίνωση της ΔΕΗ σε εφαρμογή των διατάξεων του Ν.3851/2010, που δημοσιεύθηκε στις 27 Αυγούστου 2010 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις διατάξεις του νόμου 3851/2010 και καταργεί στην πράξη τη δυνατότητα νέων αιτήσεων για φωτοβολταϊκά όπως
ορίζει ο νόμος.

Τα επίμαχα σημεία της ανακοίνωσης της ΔΕΗ είναι τα εξής:

1.Αναφέρει πως “τα νέα αιτήματα θα εξεταστούν μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης των παλιών αιτημάτων κατόχων άδειας παραγωγής ή αποφάσεων εξαίρεσης, αλλά και των αιτημάτων που περιλαμβάνονται στον ειδικό κατάλογο καθώς και εκείνων που εκκρεμούσαν στη ΡΑΕ και περιέρχονται στην αρμοδιότητα της ΔΕΗ ως Διαχειριστή του Δικτύου, δεδομένου ότι τα τελευταία ως παλαιότερα αιτήματα ευλόγως προηγούνται”.

Αυτό σημαίνει στην πράξη πως θα απαιτηθούν μήνες, αν όχι χρόνια, πριν η ΔΕΗ εξετάσει νέα αιτήματα για προσφορά όρων σύνδεσης. Αυτό έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το άρθρο 15 του Ν.3851/2010 το οποίο ρητά αναφέρει κατηγορίες επενδύσεων (π.χ. νέες αιτήσεις σταθμών ΑΠΕ που εγκαθίστανται σε κτίρια και στέγαστρα), τις οποίες η ΔΕΗ οφείλει να εξετάσει άμεσα. Ο απόλυτος τρόπος γραφής της ανακοίνωσης της ΔΕΗ ουσιαστικά παγώνει όλα τα νέα αιτήματα για φωτοβολταϊκά σε κτίρια, μη εξαιρουμένων του οικιακού τομέα αλλά και των πολλά υποσχόμενων εμπορικών-βιομηχανικών στεγών! Αυτό είναι αν μη τι άλλο παράλογο, παράνομο και επικίνδυνο.

Η ίδια η ΔΕΗ, ερμηνεύοντας κατά το δοκούν το νέο νόμο για τις ΑΠΕ, είχε καλέσει στις αρχές Ιουλίου τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να υποβάλουν αιτήσεις για προσφορά όρων σύνδεσης για έργα ισχύος μέχρι 1 MW. Σήμερα έρχεται και τους ανακοινώνει ότι κακώς έπραξαν και οι φάκελοί τους δεν θα εξεταστούν στο ορατό μέλλον, επικαλούμενη την προτεραιότητα που έχουν οι παλιές αιτήσεις.
 
Ερωτηματικά εγείρει και άλλο τμήμα της ανακοίνωσης της ΔΕΗ που αφορά τη διαχείριση παλιών αιτημάτων ισχύος μέχρι 20 kW που κατατέθηκαν μετά τις 18-2-2010 και παραμένουν μέχρι σήμερα σε εκκρεμότητα. Λέει λοιπόν η ανακοίνωση της ΔΕΗ: “πολλαπλές αιτήσεις παρεμφερών νομικών προσώπων για εγκατάσταση περισσότερων του ενός σταθμών ισχύος μέχρι 20 kW επί του αυτού αγροτεμαχίου δύνανται να υποκατασταθούν από μία αίτηση για το σύνολο της ισχύος, από ένα εκ των νομικών προσώπων, με διατήρηση της προτεραιότητας εξέτασης”.


Εδώ τίθενται διάφορα ερωτήματα νομική φύσης και είναι σαφές ότι η ανακοίνωση φωτογραφίζει συγκεκριμένους επενδυτές.

Σημειωτέον ότι πέραν των παραπάνω προβλημάτων, οι επενδυτές έρχονται αντιμέτωποι και με τον Διαχειριστή του Συστήματος, τον ΔΕΣΜΗΕ, ο οποίος από τον Ιούνιο δεν έχει υπογράψει συμβάσεις αγοροπωλησίας, επικαλούμενος την ανάγκη κατάρτισης νέων συμβάσεων με βάση τα όσα προβλέπει ο Ν.3851/2010. Έχουν όμως περάσει ήδη τρεις μήνες και οι συμβάσεις αυτές δεν είναι ακόμη έτοιμες. Αποτέλεσμα είναι ότι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές χάνουν τις ευεργετικές τιμές του νόμου.»

Επειδή η κυβέρνηση θεωρητικά υποστηρίζει την «πράσινη ανάπτυξη» αλλά στην πράξη και με πολλούς τρόπους βάζει εμπόδια και παγώνει την αγορά.

Επειδή με διάφορα τεχνάσματα είτε της ΔΕΗ είτε του ΔΕΣΜΗΕ καθυστερεί άσκοπα η υλοποίηση πολλών έτοιμων επενδύσεων που θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν άμεσα και να συμβάλλουν στην επίτευξη των εθνικών στόχων για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή.

Επειδή ο κλάδος των φωτοβολταϊκών είναι ένας δυναμικός κλάδος που μπορεί να φέρει νέες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας που τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

-Είναι σύμφωνη η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ με τις ανακοινώσεις της ΔΕΗ και του ΔΕΣΜΗΕ σε εφαρμογή των διατάξεων του Ν.3851/2010;

-Προτίθεται το ΥΠΕΚΑ να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις για την ορθή εφαρμογή του Ν. 3851/2010;

-Πότε προτίθεται η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να εκδώσει τις Υπουργικές Αποφάσεις που προβλέπονται από το Ν.3851/2010;

-Γιατί θα πρέπει να αλλάξουν οι συμβάσεις του ΔΕΣΜΗΕ για φωτοβολταϊκά μέχρι 20 kW, σε τι θα διαφέρουν από τις υπάρχουσες συμβάσεις και πότε θα είναι έτοιμες;

-Τι απαντά το ΥΠΕΚΑ στην καταγγελία του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών για το τμήμα της ανακοίνωσης της ΔΕΗ που αφορά τη διαχείριση παλιών αιτημάτων ισχύος μέχρι 20 kW που κατατέθηκαν μετά τις 18-2-2010 και παραμένουν μέχρι σήμερα σε εκκρεμότητα ότι φωτογραφίζει συγκεκριμένους επενδυτές;

-Με ποιο τρόπο προτίθεται το ΥΠΕΚΑ να διασφαλίσει την υγιή ανάπτυξη της αγοράς και του κλάδου των φωτοβολταϊκών;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
exomatiakaivlepo

Δεν υπάρχουν σχόλια: