www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Στην κατάρτιση ηλεκτρονικού περιουσιολογίου προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών

Στην ηλεκτρονική καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων των φορολογουμένων προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο στις αρχές του 2011 να έχει ολοκληρωθεί το Περιουσιολόγιο των Ελλήνων.


Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Το Βήμα», ήδη έχει ολοκληρωθεί από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων η καταγραφή τής εντός σχεδίου ακίνητης περιουσίας όλων των πολιτών, επιχείρηση που στηρίχθηκε στις δηλώσεις Ε9 και στα στοιχεία του Κτηματολογίου. Σε επόμενη φάση θα ολοκληρωθεί το Περιουσιολόγιο με τα εκτός σχεδίου ακίνητα και αγροτεμάχια.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία αντλεί καθημερινά στοιχεία από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για τα αυτοκίνητα, τις μοτοσικλέτες και άλλα οχήματα που ανήκουν και τα καταχωρεί στο περιουσιολόγιο που αφορά 7.000.000 φορολογουμένους και εταιρείες. Προβλήματα έχουν ανακύψει με τη κατάρτιση του περιουσιολογίου με τα σκάφη αναψυχής, καθώς πολλά
εμφανίζονται ως επαγγελματικά ενώ στην πραγματικότητα προορίζονται για ιδιωτική χρήση.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει απευθύνει ερώτημα στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για να πληροφορηθεί ποια στοιχεία των πολιτών θα γνωστοποιήσουν τα πιστωτικά ιδρύματα στο σύστημα ΤΑΧΙS ώστε να καταρτιστεί το περιουσιολόγιο.

Οι φάκελοι θα συμπληρωθούν από στοιχεία για μετοχές, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων εξωτερικού, εμβάσματα με ποσά από και προς το εξωτερικό, ενώ για πρώτη φορά το υπουργείο Οικονομικών θα γνωρίζει με ακρίβεια δεκαδικού τα στοιχεία όλων των δανείων που έχουν λάβει οι φορολογούμενοι, καθώς και τους επιχειρηματικούς λογαριασμούς. Τα μόνα δεδομένα που δεν πρόκειται να ζητηθούν από το υπουργείο Οικονομικών αφορούν καταθέσεις, τοποθετήσεις σε ομόλογα του Δημοσίου και αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού.

Ερωτηματικό ωστόσο παραμένει αν τελικά ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου θα αποδεχθεί πρόταση που του έχει κατατεθεί να υποβάλουν όλοι οι Έλληνες για τέταρτη φορά μέσα στα τρία τελευταία χρόνια ένα νέο επανασχεδιασμένο έντυπο Ε9 που θα περιέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να καταρτιστεί πλήρως και χωρίς προβλήματα το περιουσιολόγιο ακινήτων που βρίσκονται εντός και εκτός σχεδίου πόλεως. Πάντως, για το 2011 θα υποβάλουν νέο έντυπο Ε9 μόνο όσοι εμφανίσουν εντός του τρέχοντος έτους μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση

Δεν υπάρχουν σχόλια: