www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Στα επίπεδα 5,2% - 5,3% κινήθηκε τον Αύγουστο ο πληθωρισμός

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει σήμερα τα στοιχεία για την εξέλιξη του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του μηνός Αυγούστου 2010. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο πληθωρισμός τον Αύγουστο κινήθηκε στα επίπεδα του 5,2% - 5,3%, έναντι 5,5% τον Ιούλιο. Σημειώνεται πως τον Αύγουστο 2009 ο τιμάριθμος είχε αυξηθεί σε ετήσια βάση κατά 0,8%.


Η αύξηση του πληθωρισμού αποδίδεται στην αυξητική επίπτωση των καυσίμων, των νωπών φρούτων και λαχανικών, αλλά και στην επίπτωση από την αύξηση του ΦΠΑ σε διάφορα προϊόντα. Οι εκπτώσεις συνέβαλαν μερικώς στην συγκράτηση των τιμών σε ετήσια βάση. Ο δομικός πληθωρισμός (εξαιρούνται οι τιμές ενέργειας και καυσίμων) εξακολούθησε και τον Αύγουστο να
επηρεάζεται από τις αυξήσεις των τιμών των υπηρεσιών.

Ο πληθωρισμός προσδιορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις τιμές του πετρελαίου και των νωπών φρούτων και λαχανικών και από την ισοτιμία του ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, εάν ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης εξισωθεί με τον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης, τότε θα οδηγήσει τον τιμάριθμο στα επίπεδα ακόμη η και του 6%. Εάν δε η διεθνής κατάσταση οδηγήσει σε διολίσθηση του ευρώ και αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου τότε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα μπορεί να ανέλθει άνω και του 7%.

Σημειώνεται πως στους επόμενους μήνες επίκεινται μεγαλύτερες αυξήσεις στις αστικές συγκοινωνίες για να καλυφθούν ελλείμματα ύψους άνω των 550 εκατ. ευρώ), στα τιμολόγια ενέργειας και ύδρευσης για να χρηματοδοτηθούν οι αναγκαίες επενδύσεις και να καλυφθούν τα μεγάλα ελλείμματα του συνταξιοδοτικού ταμείου των εργαζομένων στη ΔΕΗ, αλλά και στα δημοτικά τέλη για να χρηματοδοτηθεί ο Καλλικράτης.

Η τρόικα προβλέπει μέσο πληθωρισμό 4,75% για το 2010 και πληθωρισμός 1,5% - 2% για το 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: