www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα φορτηγά

Κατατέθηκε αργά το απόγευμα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών.


Το νομοσχέδιο προβλέπει τη θέσπιση μεταβατικής περιόδου που ξεκινά από την ψήφιση του νόμου και λήγει στις 30 Ιουνίου 2013. Κατά το διάστημα αυτό και για την έκδοση νέων αδειών για την κυκλοφορία φορτηγών και βυτιοφόρων Δ.Χ. ορίζεται παράβολο, το ύψος του οποίου εξαρτάται από το μικτό βάρος κάθε οχήματος. Αναλυτικά:

Για τα φορτηγά Δ.Χ. καταβάλονται εφάπαξ 10.000 ευρώ για τον 1ο τόνο, 2.000 ευρώ για κάθε επόμενο μέχρι και τους 7 τόνους και 1.500 ευρώ για κάθε επιπλέον και μέχρι τους 40 τόνους.

Για τα βυτιοφόρα που θα μεταφέρουν πετρελαιοειδή θα καταβάλονται εφάπαξ 20.000 ευρώ για τον 1ο τόνο και 2.000 ευρώ για κάθε επόμενο και μέχρι τους 42 τόνους.

Τα ανωτέρα ποσά μειώνονται σταδιακά στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου. Συγκεκριμένα, την 1.1.2011 το συνολικό ποσό της εισφοράς θα μειωθεί κατά 30%, ενώ προβλέπονται άλλες δύο
μειώσεις, καθεμία κατά 35%, την 1.1.2012 και την 1.1.2013.

Επίσης

- Δίνεται η δυνατότητα στους αυτοκινητιστές που σήμερα πραγματοποιούν μεταφορές με οχήματα Δ.Χ. να δημιουργήσουν εταιρείες (Α.Ε. ή ΕΠΕ) εισφέροντας, αντί κεφαλαίου, τα οχήματά τους. Η αξία των οχημάτων θα υπολογίζεται από ειδική επιτροπή, ενώ θα υπολογίζεται και η άυλη αξία (πρακτικά, η αξία της άδειας) η οποία θα είναι ίση με το ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί για την έκδοση μιας νέας άδειας.

- Οι νέες άδειες εκδίδονται μόνο για οχήματα τεχνολογίας Euro 4 ή Euro 5.

- Κατά τη μεταβίβαση αυτοκινήτων Δ.Χ. καταβάλλεται ποσό που ανήκει στο 2-3% της άδειας

- Απελευθερώνονται τα κόμιστρα με την εξαίρεση του κομίστρου στα βυτιοφόρα για τα οποία τα αρμόδια υπουργεία θα μπορούν να ορίζουν ανώτατες τιμές που θα ισχύουν όμως μόνο σε απομονωμένες περιοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: