www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

«Aaa» από Moody's στην πρώτη έκδοση χρέους του μηχανισμού διάσωσης

Στην πρώτη βαθμίδα πιστοληπτικής διαβάθμισης «Aaa» κατέταξε, προσωρινά, την πρώτη έκδοση χρέους εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's Investors Service, σύμφωνα με σημερινή του ανακοίνωση.


Η οριστικοποίηση της αξιολόγησης θα πραγματοποιηθεί μόλις γίνουν γνωστοί οι ακριβείς όροι της έκδοσης χρέους, συνολικού ύψους 27 δισ.ευρώ. Το ποσό που θα αντληθεί θα χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας (Ε.Ε./ΔΝΤ) προς την Ιρλανδία συνολικού ύψους 85 δισ.ευρώ.

Όπως διευκρινίζει η Moody's, η αξιολόγηση βασίζεται στη δομή του Ταμείου και στην πιστοληπτική βαθμίδα στην οποία κατατάσσονται οι χώρες που το απαρτίζουν, εκτός της Ιρλανδίας και της Ελλάδος. Οι προοπτικές της αξιολόγησης χαρακτηρίζονται από τη Moody's ως "σταθερές" (stable), με την εξαίρεση των αξιολογήσεων της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Κύπρου, οι οποίες τελούν
υπό εξέταση.

Αντίστοιχα, ως κίνδυνο που θα μπορούσε να επηρεάσει την πιστοληπτική ικανότητα του προγράμματος η Moody's επισημαίνει το ενδεχόμενο μείωσης της πιστοληπτικής ικανότητας των χωρών που συμμετέχουν σε αυτό και ιδιαίτερα της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας λόγω του αυξημένου ποσοστού συμμετοχής τους στο πρόγραμμα, κατ'αντιστοιχία της συμμετοχής τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τέλος, όπως τονίζει, "η αποδυνάμωση της δέσμευσης στο EFSF των κρατών μελών της ευρωζώνης θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις από πλευράς αξιολόγησης".



Δεν υπάρχουν σχόλια: