www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Σφραγίζουν τον τάφο του Τουταγχαμόν

Ένα από τα πιο γνωστά μνημεία της Αιγύπτου, ο τάφος του φαραώ Τουταγχαμόν, πρόκειται να σφραγιστεί το τέλος της χρονιάς. Οι αιγυπτιακές αρχές επικαλούνται ζημιές, οι οποίες έχουν προκληθεί από τις μαζικές επισκέψεις των τουριστών κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών. Οι μύκητες, η υγρασία και η σκόνη που μεταφέρονται από τους επισκέπτες κάθε μέρα μπορεί αν δημιουργήσουν μελλοντικό πρόβλημα στο μνημείο.


Βέβαια επειδή πολλοί είναι αυτοί που θα χάσουν λεφτά, εάν σταματήσουν να επισκέπτονται οι τουρίστες το μέρος, πρόκειται να δημιουργηθεί ένα αντίγραφο του τάφου. Ο Zahi Hawass, γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, είπε ότι μαζί με τον τάφο θα κλείσουν ακόμη δυο τάφοι, αυτοί της Σέτιδος Α’ και της Νεφερταρί.

«Εάν δεν προνοήσουμε, σε διακόσια χρόνια ο τάφος και άλλοι τάφοι θα καταστραφούν μια για πάντα από την υγρασία που παράγεται από την αναπνοή και τον ιδρώτα. Τα χρώματα στους τοίχους θα
ξεθωριάσουν», είπε ο Zahi Hawass.

Για το αντίγραφο του τάφου έχουν επιστρατευτεί οι καλύτεροι της τεχνολογία, ώστε να μη διαφέρει οπτικά από το πρωτότυπο. Μάλιστα, πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ειδικά λέιζερ, ώστε να καταγραφεί στο αντίγραφο και η παραμικρή λεπτομέρεια.



Δεν υπάρχουν σχόλια: