Σε απόσταση 380 ετών φωτός μακριά από τη Γη, βρίσκεται ένας εξωπλανήτης-αέριος γίγαντας που κινείται σε τροχιά γύρω από ένα καυτό άστρο, πολύ πιο καυτό από τον δικό μας Ήλιο. Ο εξωπλανήτης WASP-33b είναι πραγματική «κόλαση», με θερμοκρασίες που φτάνουν τους 3.200 βαθμούς Κελσίου.
Με τη βοήθεια της υπέρυθρης κάμερας του τηλεσκοπίου Χέρσελ των Καναρίων Νήσων, οι ερευνητές, υπό τον Αλέξις Σμιθ του βρετανικού πανεπιστημίου Κιλ, υπό τον Αλέξις Σμιθ, κατάφεραν να υπολογίσουν την θερμοκρασία του συγκεκριμένου εξωπλανήτη, σύμφωνα με το New Scientist και το Science. Η σχετική μελέτη πρόκειται να δημοσιευτεί στο περιοδικό Monthly Notices της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρίας της Βρετανίας.
Ο WASP-33b, που βρίσκεται στην κατεύθυνση του αστερισμού της Ανδρομέδας, σε απόσταση 380 ετών φωτός από τη Γη, είναι ένας αέριος γίγαντας μεγαλύτερος από τον Δία και κινείται σε τροχιά γύρω από ένα άστρο, το οποίο έχει πολύ υψηλή επιφανειακή θερμοκρασία, της τάξης των 7.160
βαθμών Κελσίου, έναντι "μόλις" 5.600 βαθμών του δικού μας Ήλιου. Ο εξωπλανήτης είναι πραγματική "κόλαση" εξαιτίας της πολύ κοντινής απόστασης που περιφέρεται γύρω από το καυτό μητρικό άστρο του, σε απόσταση μόλις 7% περίπου της απόστασης που ο Ερμής κινείται γύρω από τον Ήλιο μας (είναι τόσο κοντά που το "έτος" του εξωπλανήτη, δηλαδή μια πλήρης περιφορά γύρω από το άστρο του, διαρκεί μόλις 29,5 γήινες ώρες).
Η απίστευτα υψηλή θερμοκρασία των 3.200 βαθμών κάνει τον συγκεκριμένο εξωπλανήτη να είναι πιο θερμός και από μερικά άστρα της κατηγορίας των λεγόμενων "ερυθρών νάνων". Ο επόμενος καυτός πλανήτης είναι ο WASP-12b, με εκτιμώμενη θερμοκρασία περίπου 2.300 βαθμών.
Όσο περνάνε τα χρόνια, οι αστρονόμοι ανακαλύπτουν όλο και πιο "καυτούς" πλανήτες. Πριν από 20 χρόνια, ο πιο ζεστός πλανήτης ήταν η γειτονική Αφροδίτη με 460 βαθμούς Κελσίου. Έκτοτε, σιγά-σιγά, οι αστρονόμοι άρχιζαν να εντοπίζουν, τον ένα μετά τον άλλο, διάφορους εξωπλανήτες αέριους γίγαντες, τους οποίους ονόμασαν "καυτούς Δίες", οι περισσότεροι των οποίων έχουν θερμοκρασία άνω των 1.000 βαθμών. Ο WASP-33b έρχεται για μια ακόμη φορά να σπάσει το ρεκόρ θερμοκρασίας εξωπλανητών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου