www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Η δίαιτα της εγκύου «γεννά» χαμηλό ΙQ

Oι έγκυοι που κάνουν δίαιτα προκειμένου να μη «φορτώσουν» το σώμα τους με πολλά κιλά κινδυνεύουν να φέρουν στον κόσμο παιδιά με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης καθώς και με προβλήματα συμπεριφοράς, σύμφωνα με νέα μελέτη ειδικών του Κέντρου Υγείας και Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. Και αυτό διότι, όπως σημειώνουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Ρroceedings of the Νational Αcademy of Sciences», η μείωση της πρόσληψης θερμίδων και θρεπτικών συστατικών στους πρώτους τέσσερις μήνες της εγκυμοσύνης παρεμβαίνει στη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου.

Παρ΄ ότι η μελέτη αφορούσε ζώα (για την ακρίβεια, παρακολουθήθηκαν μπαμπουίνοι), οι επιστήμονες εκτιμούν πως τα ευρήματά τους πιθανότατα ισχύουν και σε ό,τι αφορά τον άνθρωπο. Τονίζουν ότι τα αποτελέσματα αυτά αποτελούν ένα μήνυμα προς όλες τις εγκύους σχετικά με το ότι η σωστή διατροφή κατά την κύηση αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας για την υγεία του εμβρύου.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δρ Τόμας Μακ Ντόναλντ, που ήταν εκ των συγγραφέων της μελέτης, «αυτή ενισχύει την άποψη ότι η κακή διατροφή κατά την εγκυμοσύνη παρεμβαίνει στην ανάπτυξη ζωτικών οργάνων και στη συγκεκριμένη περίπτωση του εγκεφάλου,με τρόπους που μπορούν να έχουν επίδραση εφ΄ όρου ζωής για τους απογόνους, πιθανώς μειώνοντας τον δείκτη
νοημοσύνης και προδιαθέτοντας το παιδί για προβλήματα συμπεριφοράς».

Αν και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει την επίδραση της σοβαρής έλλειψης τροφής, όπως είναι η ασιτία κατά τη διάρκεια πολέμου, στην υγεία του εμβρύου, η νέα μελέτη διερεύνησε τον τύπο της «ήπιας δίαιτας» που ακολουθούν πολλές έγκυοι στον αναπτυγμένο κόσμο.

Οι επιστήμονες συνέκριναν δύο ομάδες έγκυων μπαμπουίνων σε ένα κέντρο πρωτευόντων ειδών στο Σαν Αντόνιο. Στη μία ομάδα επετράπη να καταναλώνει όση τροφή θέλει στο πρώτο μισό της κύησης, ενώ η δεύτερη ομάδα κατανάλωνε κατά την ίδια περίοδο 30% λιγότερη τροφή. Οπως προέκυψε, στα έμβρυα της ομάδας μπαμπουίνων που βρίσκονταν σε δίαιτα εμφανίστηκε πρόβλημα στην κυτταρική διαίρεση, ενώ δημιουργήθηκε και μικρότερος αριθμός συνάψεων μεταξύ των νευρώνων. Η έλλειψη θρεπτικών στοιχείων προκάλεσε μάλιστα σημαντικές αλλαγές στην έκφραση εκατοντάδων γονιδίων των εμβρύων, πολλά εκ των οποίων αφορούν την κυτταρική ανάπτυξη αλλά και τη γενικότερη ανάπτυξη του οργανισμού, τονίζουν οι ερευνητές. Οι αμερικανοί ειδικοί ζητούν τώρα περαιτέρω έρευνες σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ της διατροφής της εγκύου και του κινδύνου που αντιμετωπίζει το παιδί της να αναπτύξει αυτισμό, κατάθλιψη και σχιζοφρένεια αργότερα στη ζωή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: