www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Άρχισε ο διάλογος για τις αλλαγές στην Παιδεία

Την έναρξη του διαλόγου για τις αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, κήρυξε η υπουργός Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου, στην πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ), που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα των Γενικών Αρχείων του Κράτους.


Η υπουργός τόνισε ότι έχουμε όλοι τεράστιο εθνικό χρέος για την Παιδεία και έδωσε το στίγμα της εκπαίδευσης στη χώρα μας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Παιδεία «ή θα γίνει μια εθνική αποστολή στην οποία θα συμμετέχουμε όλοι, χωρίς δογματισμούς, ή θα αποτύχει».

Η κ. Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και στο έργο που ήδη έχει δρομολογηθεί. Καταρχήν, στο νέο σχολείο, με νέα προγράμματα σπουδών, λέγοντας ότι "πάμε σε μία εκπαίδευση με στόχους, κόντρα στην ομοιομορφία που είχαμε μέχρι σήμερα". Επίσης,
αναφέρθηκε στην αξιολόγηση, ενώ για την μεταλυκειακή εκπαίδευση είπε χαρακτηριστικά ότι αυτή για πολλά χρόνια υποτιμήθηκε. Πρόσθεσε, όμως, ότι η δια βίου μάθηση είναι το μεγάλο στοίχημα, αφού δίδει τη δυνατότητα εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και κατάρτισης σε κάθε ηλικία.

«Η Δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους –τόνισε η υπουργός- είναι ένα όραμα με το οποίο δεν διαφωνεί κανείς. Πώς μπορεί, όμως, αυτό το όραμα να υλοποιηθεί σε μία δύσκολη εποχή -τη δυσκολότερη από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και μετά, με εξαίρεση την περίοδο της δικτατορίας;»

Σε αυτό το ερώτημα η Α. Διαμαντοπούλου απαντά απερίφραστα: "Ναι μπορεί να υλοποιηθεί. Μπορούμε να κάνουμε αλλαγές" και υπενθύμισε ότι οι μεγαλύτερες αλλαγές στη χώρα έγιναν σε δύσκολες περιόδους και πως οι εκπαιδευτικοί ήταν πάντα πρωτοπόροι.

Η Α. Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε λεπτομερώς και αναλυτικά σε όλες τις πολιτικές και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα και κατέθεσε στο Συμβούλιο το σύνολο των πολιτικών και των αλλαγών που ξεκινούν από την αναμόρφωση της δομής του ίδιου του Υπουργείου Παιδείας.

Στην πρώτη συνεδρίαση του ΕΣΥΠ, ήταν παρόντες εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών οργανώσεων και των κομμάτων.

Από τη συνεδρίαση αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή όπως δήλωσε η εκπρόσωπός του Έφη Καλαμαρα "αρνείται να μετατραπεί σε ακροατήριο κυβερνητικού μονόλογου. Αρνείται να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία που ευτελίζει την έννοια του διαλόγου. Αρνείται να αποδεχθεί προειλημμένες αποφάσεις στο πλαίσιο μιας πολιτικής που με πρόσχημα την οικονομική κρίση εκποιεί το μείζον κοινωνικό αγαθό της δημόσιας και δωρεάν παιδείας και ακυρώνει σημαντικές κοινωνικές κατακτήσεις".

Αποχώρησαν, επίσης, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών λέγοντας ότι θεωρούν προσχηματικό το διάλογο που γίνεται, αφού έχουν δρομολογηθεί αποφάσεις για τα μεγαλύτερα ζητήματα.

Ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, Γρ. Γούλας, αποχώρησε, για την πρώτη συνεδρίαση μόνο, καθώς -όπως είπε- με αυτό τον τρόπο εκδηλώνει η Συνομοσπονδία την συμπαράστασή της στην Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών.

Αντίθετα, ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Καθηγητών ΑΕΙ), Νίκος Σταυρακάκης, δήλωσε ότι η Ομοσπονδία θα συμμετάσχει στον διάλογο, ωστόσο επανέλαβε την άποψη, η οποία επικυρώθηκε και στο πρόσφατο συνέδριο των καθηγητών Πανεπιστημίου, ότι το κείμενο για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν μπορεί να αποτελεί βάση διαλόγου. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καθηγητών ΤΕΙ, που απορρίπτει το κείμενο ενώ ζήτησε ήδη ενιαίο πλαίσιο Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: