www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Γερμανικά σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους

Το Βερολίνο εξετάζει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αναφέρει σε δημοσίευμά της γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα, ενώ για κινήσεις προετοιμασίας από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών κάνουν λόγο διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ωστόσο, το υπουργείο επισήμως διαψεύδει τις πληροφορίες.


Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο Reuters ότι "η Γερμανία δεν επεξεργάζεται αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους". Πηγές του υπουργείο ανέφεραν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο πως η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολο δρόμο, όμως η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι δεν χρειάζεται επιπλέον βοήθεια.

Σύμφωνα με την Die Zeit, το σχέδιο προβλέπει ότι η Ελλάδα θα επαναγοράσει δικά της ομόλογα με χρήματα που θα της διατεθούν, έναντι χαμηλού επιτοκίου, από το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης (το
EFSF).

Η Die Zeit αναφέρει επίσης πως το Βερολίνο δεν εκφράζει πια αντιρρήσεις στη χρηματοδοτική ικανότητα του EFSF. Θέτει, όμως, προϋποθέσεις για την ενίσχυση του ταμείου την εφαρμογή κανόνων που θα προφυλάξουν το ενιαίο νόμισμα από μια νέα κρίση.

Την ίδια στιγμή και σε ανταπόκρισή του από το Βερολίνο το πρακτορείο Reuters επικαλείται πηγές προσκείμενες στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με τις οποίες αρμόδια στελέχη του υπουργείου διαμορφώνουν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης με αντικείμενο την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, στην περίπτωση που η χώρα μας κηρύξει τελικά χρεοκοπία. Η "άσκηση" εξετάζει κυρίως ποιες θα είναι οι επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης για τις γερμανικές τράπεζες.

Πάντως, εκπρόσωποι του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών επαναλαμβάνουν με δηλώσεις τους σε διεθνή μέσα πως δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας μας.

«Καμία συζήτηση για αναδιάρθρωση»

Σε μία ακόμη κατηγορηματική διάψευση των σεναρίων αναδιάρθρωσης του χρέους προχώρησε η κυβέρνηση, μέσω του υφυπουργού Οικονομικών, Φίλιππου Σαχινίδη.

"Δεν υπάρχει καμία συζήτηση στο θέμα της αναδιάρθρωσης χρέους", δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα σενάρια που έδωσε στη δημοσιότητα η γερμανική εφημερίδα Die Zeit.



Δεν υπάρχουν σχόλια: