www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Η Μεσόγειος ανεβάζει θερμοκρασία εδώ και τουλάχιστον έναν αιώνα

Κάθε χρόνο που περνάει, η Μεσόγειος είναι - έστω και οριακά - όλο και πιο ζεστή. Η σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας της θάλασσας συμβαίνει για πάνω από έναν αιώνα και εμφανίζει τάση επιτάχυνσης από τα μέσα της δεκαετίας του '70 και μετά, σύμφωνα με μια νέα ισπανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη, που έγινε από ερευνητές του Ισπανικού Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας και του Ινστιτούτου Θαλασσίων Επιστημών της Βαρκελώνης, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Marine Systems και βασίστηκε κυρίως σε διαχρονικές μετρήσεις στοιχείων από τη δυτική Μεσόγειο.


Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι η μέση ετήσια αύξηση της θερμοκρασίας μετά το 1900 είναι γύρω στο ένα χιλιοστό και διαβεβαίωσαν ότι η τάση αυτή συνεχίζεται αδιάλειπτα στον 21ό αιώνα. Οι

ερευνητές εκτιμούν ότι παράλληλα, με το πέρασμα του χρόνου, αυξάνεται η αλμυρότητα (ποσότητα αλατιού) της Μεσογείου.

Η έρευνα κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι η εξέλιξη της θερμοκρασίας στη Μεσόγειο συνδέεται στενά με τη διαχρονική εξέλιξη της θερμοκρασίας του αέρα στο βόρειο ημισφαίριο και με την θερμότητα που απορροφά ο Ατλαντικός ωκεανός, με συνέπεια η Μεσόγειος να αποτελεί «καθρέφτη» των γενικότερων αλλαγών στο κλίμα του πλανήτη μας.
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: