www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Νέα μέθοδος εντοπισμού του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Στην επόμενη φάση κλινικών δοκιμών προχωρά νέα μέθοδος για τον εντοπισμό του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μετά το «πράσινο φως» που δόθηκε από την πολιτειακή κυβέρνηση της Βικτώριας στην Αυστραλία.

Η νέα μέθοδος προκύπτει από έρευνες της εταιρίας HealthLinx της Μελβούρνης, διευθύνων σύμβουλος της οποίας είναι ο ομογενής Νικ Γκάτσιος.


Ο Ν. Γκάτσιος επισήμανε πως τα νέα κλινικά τεστ, που θα κοστίσουν πολλά εκατομμύρια δολάρια, θα γίνουν σε συνεργασία με το Royal Women's Hospital της Μελβούρνης και το νοσοκομείο Mater της

Κουϊνσλάνδης.

Στα νέα τεστ θα συνεργαστούν εξάλλου και επιστήμονες από τη Βρετανία και τη Σιγκαπούρη.

"Αισιοδοξούμε πως και οι νέες κλινικές δοκιμές θα έχουν την ίδια επιτυχία με τις προηγούμενες" είπε ο Ν. Γκάτσιος.

Ο ίδιος διευκρίνισε "πως θα πάρει καιρό έως ότου να είναι διαθέσιμη η νέα μέθοδος" ενώ υπενθύμισε πως η εταιρεία HealthLinx ανακάλυψε μια αιματολογική εξέταση, με την οποία μπορεί να εντοπίζεται ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας στα πρώτα του στάδια.

Πρόκειται για το λεγόμενο OvPlex, το οποίο θα βοηθάει στον εντοπισμό μορφών καρκίνου που στο παρελθόν γίνονταν αντιληπτοί πολύ αργά.

Η έγκαιρη διάγνωση στον καρκίνο του τραχήλου σημαίνει 85% πιθανότητες, για τη γυναίκα που τον εκδηλώνει, να επιβιώσει, όπως εξήγησε ο Ν. Γκάτσιος.

Η μοναδική εξέταση για τον καρκίνο της μήτρας (CA125) εντοπίζει μόνο ένα δείκτη και τα αποτελέσματά της είναι ακριβή μόνο σε ποσοστό 50% στα αρχικά στάδια του καρκίνου.

Αντίθετα, το OvPlex καταγράφει πέντε δείκτες στο αίμα κι έτσι μπορεί να εντοπίσει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στα πρώτα στάδια και συγκεκριμένα αμέσως μόλις παρουσιαστεί η πρώτη αλλοίωση κυττάρων.

"Πρόκειται για μια μεγάλη ανακάλυψη, για την οποία εργαστήκαμε πολλά χρόνια. Ελπίζουμε να είναι μια μεγάλη νίκη στον πόλεμο κατά του καρκίνου, στη συγκεκριμένη περίπτωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας" πρόσθεσε ο ομογενής διευθύνων σύμβουλος.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τρίτος κατά σειρά συχνότητας καρκίνος στις γυναίκες, μετά τον καρκίνο του μαστού και του ενδομητρίου.

Εμφανίζεται συνήθως στις ηλικίες 48 με 52.

Στα αρχικά του στάδια δεν έχει συμπτώματα, ενώ αργότερα εμφανίζονται ενοχλήσεις, όπως αιμορραγίες.
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: