www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Αντισυνταγματικό το υποχρεωτικό τεστ ναρκωτικών σε μαθητές

Στοπ στην πρακτική που υιοθέτησε το Κολέγιο Αθηνών να υποβάλλει τους μαθητές του σε τεστ χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών έθεσε η αρχή προστασίας πολιτικών δεδομένων.

Το κολέγιο Αθηνών υιοθέτησε ως εσωτερικό κανονισμό, αν κριθεί απαραίτητο να ζητείται από τον μαθητή -σε γνώση του κηδεμόνα του- να υποβάλλεται σε ιατρικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν κάνει χρήση ναρκωτικών.


Αν ο μαθητής και ο κηδεμόνας του δεν έφεραν βεβαιωμένες ιατρικές εξετάσεις στο σχολείο, τότε ο μαθητής μπορούσε να τιμωρηθεί με αποπομπή από το σχολείο. Παράλληλα το κολέγιο σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό διατηρούσε τα στοιχεία στον ιατρικό φάκελο του μαθητή.

Η ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με την υπ΄ αριθμόν 30/2010 απόφασή της δεν επέτρεψε στο Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Κολέγιο Αθηνών) τη συλλογή, αποθήκευση και επεξεργασία δεδομένων υγείας των μαθητών για τους σκοπούς της πρόληψης και καταστολής χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών κα έτσι η υποχρεωτικός χαρακτήρας του

τεστ είναι στον αέρα.

Το κολέγιο Αθηνών άλλαξε τον κανονισμό λειτουργίας για το σχολικό έτος 2009-2010 ο οποίος προβλέπει συγκεκριμένα:

"Για την πρόληψη και/ή την αντιμετώπιση τυχόν περιστατικών χρήσης (εντός ή εκτός του σχολείου) εξαρτησιογόνων ουσιών από μαθητή, οι διευθύνσεις των σχολικών μονάδων έχουν δικαίωμα να ζητούν πάραυτα από τους γονείς του μαθητή ή από τον ασκούντα αντ' αυτών την γονική μέριμνά του την άμεση (αυθημερόν και με την παρουσία εκπροσώπου του σχολείου) υποβολή του μαθητή που φέρεται να έχει κάνει χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στις ενδεδειγμένες ιατρικές εξετάσεις - αναλύσεις σε δημόσιο ή ιδιωτικό νοσοκομείο για την διαπίστωση της χρήσης.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων - αναλύσεων αυτών θα υποβάλλονται αμέσως από τους γονείς του μαθητή ή από τον ασκούντα αντ' αυτών την γονική μέριμνα στις διευθύνσεις των σχολείων που ζήτησαν την διεξαγωγή τους. Τυχόν άρνηση του μαθητή ή των γονέων αυτού ή του ασκούντος αντ' αυτών την γονική μέριμνά του να συμμορφωθούν στο άνω αίτημα των διευθύνσεων των σχολικών μονάδων είναι δυνατόν να οδηγήσει στην απομάκρυνση του εν λόγω μαθητή από το σχολείο μετά από απόφαση της Ολομέλειας του Συλλόγου των διδασκόντων Καθηγητών".

Το κολέγιο ζήτησε από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα:

1. Να εγκρίνει την διατήρηση της επίμαχης διάταξης στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας των σχολείων του.

2. Να ανανεώσει την άδεια τήρησης στο Κολλέγιο αρχείου με δεδομένα υγείας σύμφωνα με την από 29.09.2005 αίτηση που έχουν υποβάλει.

Η Αρχή αποφάνθηκε ότι "η συλλογή, η αποθήκευση και η περαιτέρω επεξεργασία δεδομένων υγείας των μαθητών για τους σκοπούς της πρόληψης ή/και καταστολής χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, όπως διατυπώνεται στην διάταξη του Κανονισμού Λειτουργίας του Ελληνομερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, αντίκειται στο νόμο 2472/1997, και συνεπώς δεν χορηγεί άδεια στο Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα για τη σύσταση και τη λειτουργία του αρχείου αυτού".

Ακόμη, η Αρχή αποφάσισε "την ανανέωση της άδειας λειτουργίας αρχείου με ευαίσθητα δεδομένα με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, όπως η αρχική άδεια, με ημερομηνία λήξεως τις 22.09.2013".

Το κολέγιο Αθηνών διατηρεί αρχείο με τα στοιχεία υγείας των μαθητών του από το 2005, σε αυτά όμως δεν συμπεριλαμβάνοντα στοιχεία για το αν έχουν εντοπιστεί μαθητές εξαρτημένοι σε ναρκωτικές ουσίες.
cosmo

Δεν υπάρχουν σχόλια: