Με ποινές φυλάκισης δύο χρόνων και δήμευση της περιουσίας τους, εφ' όσον αυτή προήλθε από παράνομη δραστηριότητα, θα έρχονται αντιμέτωποι όσοι δεν αποδίδουν φόρους και ΦΠΑ ή εκδίδουν πλαστά και εικονικά τιμολόγια. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, η μη απόδοση ΦΠΑ και φόρων άνω του ποσού των 3.000 ευρώ σε ετήσια βάση αλλά και η έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων, θα θεωρούνται «βασικά αδικήματα» τα οποία θα τιμωρούνται με τις ίδιες ποινές που ισχύουν και για το «ξέπλυμα» χρήματος.
Πρόσθετα βασικά αδικήματα που ορίζονται ως εγκληματικές δραστηριότητες
Στα βασικά αδικήματα προστίθενται πλέον και τα παρακάτω, εφ όσον έχουν γίνει από 5/8/2008 και μετά:
►Παράλειψη υποβολής ή υποβολή ανακριβούς δήλωσης στη φορολογία εισοδήματος, εφόσον ο φόρος που αναλογεί στα καθαρά εισοδήματα που δεν έχουν δηλωθεί ξεπερνάει το ποσό των 15.000
ευρώ για κάθε έτος.
►Μη απόδοση στο Δημόσιο του φόρου πλοίων, εφόσον το ποσό του φόρου που δεν αποδόθηκε για κάθε διαχειριστική περίοδο υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ.
► Μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση ΦΠΑ και εν γένει παρακρατούμενων φόρων, τελών ή εισφορών, εφόσον το ποσό του κύριου φόρου, τέλους ή εισφοράς ή το ποσό του ΦΠΑ που συμψηφίστηκε, επιστράφηκε ή δεν αποδόθηκε υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ σε ετήσια βάση.
►Η έκδοση ή αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων για ανύπαρκτη συναλλαγή στο σύνολό της ή για μέρος αυτής, εφόσον αξία τους ξεπερνάει τα 3.000 ευρώ.
►Την οφειλή χρεών προς το Δημόσιο που ξεπερνούν τις 120.000 ευρώ
Ποιες είναι οι ποινικές και οι διοικητικές κυρώσεις
→Φυλάκιση
Στο θέμα των κυρώσεων προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι δύο ετών σε όσους δεν υποβάλλουν από πρόθεση πληροφορίες για ύποπτες ή ασυνήθιστες συναλλαγές και δραστηριότητες καθώς και σε όσους παρουσιάζουν ψεύτικα στοιχεία. Αφορά υπαλλήλους νομικών προσώπων ή και φυσικά πρόσωπα.
→Δήμευση περιουσίας
Όπως αναφέρεται, περιουσιακά στοιχεία που έχουν προέλθει από κάποιο εκ των βασικών αδικημάτων ή από ξέπλυμα χρήματος μπορούν πλέον να δημεύονται.
→Αποζημιώσεις υπέρ του Δημοσίου και για αδικήματα που δεν έχει ασκηθεί δίωξη
Το Δημόσιο πλέον μπορεί να ζητάει από όσους καταδικάζονται σε κακούργημα για τα παραπάνω αδικήματα "κάθε άλλη περιουσία που αποκτήθηκε από άλλο αδίκημα ακόμα και αν δεν έχει ασκηθεί δίωξη για αυτό"..
→Απαγόρευση εκποίησης περιουσιακών στοιχείων
Οι κατηγορούμενοι για τα παραπάνω αδικήματα δεν θα μπορούν να ρευστοποιούν τα περιουσιακά τους στοιχεία κάθε είδους( λογαριασμοί, τίτλοι ή χρηματοπιστωτικά προϊόντα, περιεχόμενο θυρίδων, ακίνητα)
Οι πράξεις που ούτως ή άλλως μέχρι σήμερα στοιχειοθετούσαν νομιμοποίηση εσόδων (ξέπλυμα χρήματος) είναι:
α) Η μετατροπή ή η μεταβίβαση περιουσίας όταν γνωρίζει κανείς πως προέρχεται από εγκληματικές δραστηριότητες ή από συμμετοχή σε τέτοιες δραστηριότητες, με σκοπό την απόκρυψη ή τη συγκάλυψη της παράνομης προέλευσής της καθώς και η συμβολή σε τέτοια δραστηριότητα
β) Η απόκρυψη ή η συγκάλυψη της αλήθειας όσον αφορά στη φύση, προέλευση, διάθεση, διακίνηση ή χρήση περιουσίας ή στον τόπο όπου αυτή αποκτήθηκε ή ευρίσκεται ή την κυριότητα επί περιουσίας ή σχετικών με αυτή δικαιωμάτων, εν γνώσει του γεγονότος ότι η περιουσία αυτή προέρχεται από εγκληματικές δραστηριότητες ή από συμμετοχή σε τέτοιες δραστηριότητες.
γ) Η απόκτηση, κατοχή, διαχείριση ή χρήση περιουσίας, εν γνώσει του γεγονότος ότι η περιουσία αυτή προέρχεται από εγκληματικές δραστηριότητες ή από συμμετοχή σε τέτοιες δραστηριότητες.
δ) Η χρησιμοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα με την τοποθέτηση σε αυτόν ή τη διακίνηση μέσω αυτού εσόδων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες, με σκοπό να προσδοθεί νομιμοφάνεια στα εν λόγω έσοδα.
ε) Η σύσταση οργάνωσης ή ομάδας δύο τουλάχιστον ατόμων για τη διάπραξη μιας ή περισσότερων από τις πράξεις που αναφέρονται στις ανωτέρω επιμέρους περιπτώσεις και η συμμετοχή σε τέτοια οργάνωση ή ομάδα.
Οι παραπάνω δραστηριότητες επιφέρουν ευθύνες ακόμη και αν έχουν γίνει σε άλλο κράτος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου