www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Ψηφίστηκε επί της αρχής το ασφαλιστικό

Με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκε επί της αρχής στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.


Κατά την ομιλία του ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτιώσεων, σε περίπτωση που τα ελληνικά δικαστήρια κρίνουν συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου αντισυνταγματικές.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι «το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν ανακάλυψε κανένα θέμα συνταγματικότητας στο νομοσχέδιο». «Αν όμως το Συμβούλιο της Επικρατείας βρει θέμα, γιατί να είναι κακό για την κυβέρνηση;» διερωτήθηκε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Τσιάρα.

Όπως εξήγησε ο κ. Λοβέρδος, «όταν φτιάχναμε το Μνημόνιο, η τρόικα άκουγε μονάχα δύο ειδών επιχειρήματα - δημοσιονομικής φύσεως και διεθνούς νομολογίας. Παρότι παρέκαμπτε επιχειρήματα εσωτερικού δικαίου, ενδιαφερόταν για επιχειρήματα που επικαλούνταν τη νομολογία του δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Η Ελλάδα ωστόσο, δεν είναι τυχαία χώρα: Ανήκει στην Ευρωζώνη - και η νομολογία των ανωτάτων δικαστηρίων των χωρών της Ευρωζώνης, δημιουργεί δεδομένα. Είναι
αποκούμπι για εμάς».

Σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις για αθέτηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων για το ασφαλιστικό, ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε πως δεν αυξάνονται οι εισφορές, δεν αυξάνονται τα γενικά όρια ηλικίας, αλλά μόνον οι μέσοι όροι. «Για το τρίτο ''δεν''», παραδέχθηκε ο κ. Λοβέρδος, «υπάρχει όντως θέμα».

«Έχουμε διαρθρώσει ένα σύστημα που παράγει 7% μείωση των συντάξεων μεσοσταθμικά. Το ποσοστό αναπλήρωσης κατεβαίνει στο 64% με τη λειτουργία του αναλογικού συστήματος, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης. Δεν κρύβουμε πως κάποιος θα κρίνει και την περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης. Είναι δίκαιο να πείτε ότι υπάρχει θέμα. Έχουμε όμως τις δυνατότητες να φύγουμε απ’ τις αξιώσεις των δανειστών μας; Δεν θα πηγαίναμε εκεί αν δεν υπήρχαν τα γεγονότα του Μαΐου και το Μνημόνιο - και είναι θέμα της κυβέρνησης, με μείωση της σπατάλης και αναπτυξιακή πολιτική, να αυξήσει την εισοδηματική της πολιτική», πρόσθεσε.

«Πρέπει να έχουμε ανοιχτή την προσδοκία των πολιτών, ότι μετά την έξοδο από την κρίση, η 13η και 14η σύνταξη, σταδιακά θα επανέλθουν» παρατήρησε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας. Πρότεινε δε να επιδιωχθεί «μία ακόμη μεταβατική περίοδο για τις μητέρες με ανήλικα τέκνα».

Να μην καταργηθεί η 13η και 14η σύνταξη ζήτησε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Π. Κουρουμπλής, υποστηρίζοντας πως «αν εργαστούμε όλοι μαζί, θα βρεθεί το 1,8 δισ. ευρώ, ώστε να δοθούν στους συνταξιούχους».

Κανόνες που να εξασφαλίζουν την επικουρική ασφάλιση ζήτησε η βουλευτής της ΝΔ, Ευγενία Τζουμάνη.

«Η εγγύηση, δεν σημαίνει πάντα χρηματοδότηση» απάντησε ο κ. Λοβέρδος. «Σημαίνει και κανόνες λειτουργίας, έλεγχο της πορείας των πόρων, διαρκή εποπτεία. Δεν είναι η εγγύηση ένα θέμα μιας παρέμβασης και τέρμα».

Τέλος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Έκτωρ Νασιώκας, δήλωσε πως δεν πρόκειται να υπερψηφίσει διάταξη που να νομιμοποιεί παράνομες συμβάσεις της Νέας Δημοκρατίας στα νοσοκομεία.

Επικρίσεις κατά του νομοσχεδίου διατύπωσε και η η ανεξάρτητη, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σοφία Σακοράφα, η οποία υποστήριξε ότι ο υπουργικός ισχυρισμός ότι «δεν υπάρχει σάλιο», υπήρξε ο προάγγελος μιας πολιτικής που αποσκοπεί στο να αλλάξει την αρχιτεκτονική του Ασφαλιστικού και να το καταστήσει κεφαλοποιητικό.

«Όχι απλά καταργείται η τριμερής χρηματοδότηση, αλλά παρουσιάζεται και ως συμβολή του κράτους, η καταβολή ενός προνοιακού επιδόματος, για να θολώσει το πεντακάθαρο μήνυμα, ότι η σύνταξη επαφίεται στους νόμους της αγοράς, και μάλιστα στην ανθρωποφάγο αυτή εποχή» τόνισε η κ. Σακοράφα.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: