www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Σπάσαμε ρεκόρ στις αξονικές τομογραφίες

Τρία εκατομμύρια Ελληνες πέρασαν από τον αξονικό τομογράφο το 2008, αν πιστέψουμε τα στοιχεία του ΟΟΣΑ! Σπάει όλα τα ρεκόρ στις δαπάνες Υγείας η χώρα μας, καθώς, σύμφωνα με την έκθεση «Ηealth Data 2010» του Οργανισμού σε κάθε χίλιους κατοίκους αντιστοιχούσαν 320 αξονικές τομογραφίες και 100 μαγνητικές! Η διαφορά με τον υπόλοιπο κόσμο είναι τεράστια, καθώς η Ελλάδα παρουσιάζει υπερδιπλάσιες εξετάσεις αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας από τον μέσο όρο των χωρών μελών του ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό, στην Ελλάδα αντιστοιχούν μιάμιση φορά περισσότεροι αξονικοί τομογράφοι και δύο φορές παραπάνω μαγνητικοί από ό,τι στις υπόλοιπες χώρες. Μάλιστα, παρουσιάζεται μέγα χάσμα μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, καθώς, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στο εξωτερικό, στη χώρα μας τα δημόσια νοσοκομεία διαθέτουν υποδιπλάσιους αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους σε σύγκριση με τα ιδιωτικά. Μάλιστα, οι
σχετικές επιδόσεις του ιδιωτικού τομέα της Υγείας θεωρούνται ρεκόρ σε όλες τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με την έρευνα, κάθε Ελληνας δαπανά κατ΄ έτος δύο μηνιάτικα στην Υγεία, και συγκεκριμένα 2.189 ευρώ. Μάλιστα, η Ελλάδα παρουσιάζει άλλη μία ιδιομορφία, καθώς, ενώ οι δαπάνες για τον δημόσιο τομέα είναι αισθητά μικρότερες από τα ισχύοντα στις άλλες χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, στον ιδιωτικό τομέα καταγράφονται αυξημένα κονδύλια που ξεπερνούν τον μέσο όρο του. Μάλιστα, οι κατά κεφαλήν ιδιωτικές δαπάνες Υγείας στην Ελλάδα κατακτούν την τρίτη θέση στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, μετά τις ΗΠΑ και τον Καναδά!

Οι συνολικές δαπάνες Υγείας στη χώρα μας κινούνται σχεδόν στο 10% του ΑΕΠ και προσεγγίζουν τα 25 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο κατά κεφαλήν ρυθμός αύξησης των δαπανών Υγείας προσεγγίζει το 7% ανά χρόνο, και έρχεται τέταρτος στον οργανισμό, μετά τη Σλοβακία, την Κορέα και την Ιρλανδία.

«Η τεχνολογική έκρηξη έχει αλλοιώσει την άσκηση της ιατρικής και η υπερκατανάλωση τεχνολογίας έχει επιδεινώσει τα οικονομικά της Υγείας» λέει ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας κ. Γ. Κυριόπουλος. «Στα δημοσιονομικά της Υγείας δεν υπάρχει πια φρένο, αλλά μόνο γκάζι... προς τον κατήφορο. Δεν υφίσταται κανένας μηχανισμός ελέγχου. Η συνταγογράφηση δεν υπακούει με αυστηρότητα στις ενδείξεις που επιβάλλονται από την ιατρική πρακτική. Πολλοί γιατροί υπερεκμεταλλεύονται την τεχνολογία λόγω κακής εκπαίδευσης ή λόγω αδυναμίας να συνειδητοποιήσουν τις συνέπειες των αποφάσεών τους. Επίσηςφέρουν ευθύνη οι φορείς ασφάλισης της Υγείας που δεν ενδιαφέρονται, αλλά συχνά και οι τιμές των προϊόντων που είναι χαμηλές» επισημαίνει.

«Απαιτείται ένας μηχανισμός αξιολόγησης της τεχνολογίας για να αντιμετωπιστεί αυτή η υπερβάλλουσα ζήτηση, διότι τις πληρωμές αναλαμβάνουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο ιδιωτικός τομέας είναι αυτός που έχει επενδύσει στην τεχνολογία. Η λογική του κράτους είναι πεπαλαιωμένη και αρχαϊκή, γιατί επικεντρώνεται σε επενδύσεις σε κτίρια, όταν οι σημερινές περιστάσεις απαιτούν ένταση τεχνολογίας. Πρέπει να συνειδητοποιήσει το πολιτικό σύστημα την έκταση του προβλήματος. Πρακτικά, οι εμπλεκόμενοι συνωμοτούν όλοι μαζί ενάντια στον κρατικό προϋπολογισμό» επισημαίνει ο κ. Κυριόπουλος.

Τι πρέπει να προσέχει ο ασθενής

Δεν κάνουμε εξετάσεις άνευ λόγου. Οι εξετάσεις καθορίζονται από τον θεράποντα ιατρό.

Η χρήση των μηχανημάτων πρέπει να γίνεται ανάλογα με την πάθηση.

Η ακτινοβολία συσσωρεύεται αθροιστικάκαι δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση.
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια: