www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Η Google παραδίδει τα στοιχεία που συνέλεξε το Street View

Όλα τα δεδομένα που συλλέγει η υπηρεσία Street View αναμένεται να παραδώσει στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία η Google, αποδεχόμενη το σχετικό αίτημα.


Πρόκειται για ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα πολιτών που συγκεντρώνονταν εν αγνοία τους, επί 4 χρόνια, από τα αυτοκίνητα της Google, που εκτελούσαν διαδρομές και φωτογράφιζαν σημεία δημοσίου ενδιαφέροντος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Έρικ Σμιντ, δήλωσε στους «Financial Times» ότι τα στοιχεία αυτά, που «αντικανονικώς» συνέλεξε από «ξεκλείδωτα» ασύρματα δίκτυα, θα κοινοποιηθούν στις αρμόδιες ρυθμιστικές Αρχές της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας, κατόπιν αιτήματος που απηύθυναν.

Είχαν προηγηθεί έντονες επικρίσεις, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, μετά την αποκάλυψη -την περασμένη εβδομάδα- ότι η Google «παγίδευε» ανυποψίαστους πολίτες, συλλέγοντας επί 4 χρόνια στοιχεία
(συνολικού μεγέθους 600 Gigabyte) για τις κινήσεις τους στο Διαδίκτυο.

Εικάζεται ότι τα στοιχεία περιέχουν, μεταξύ άλλων, ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα χρηστών του Διαδικτύου, όπως μηνύματα αλληλογραφίας και αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών.

Τα δεδομένα αυτά συνελέγησαν κατά τη διάρκεια των διαδρομών που εκτελούσαν τα ειδικά φωτογραφικά αυτοκίνητα της Google, τα οποία, όπως προκύπτει, δεν έπαιρναν μόνο φωτογραφίες, αλλά «υπέκλεπταν» και απόρρητα στοιχεία πολιτών.

Ο κ. Σμιντ παραδέχθηκε ότι η συλλογή των στοιχείων συνιστά «ξεκάθαρη παραβίαση» των κανόνων λειτουργίας της Google και δεσμεύθηκε ότι η εταιρεία θα δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα των ερευνών που διεξάγονται για τις ακολουθούμενες πρακτικές συλλογής δεδομένων από τα ασύρματα δίκτυα.

Υπενθυμίζεται ότι το Μάιο του 2009, η Ελλάδα απαγόρευσε προσωρινά τη λήψη φωτογραφιών από τους ελληνικούς δρόμους. Ωστόσο, τον περασμένο Ιανουάριο η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έκρινε νόμιμη τη λειτουργία του Street View, υπό ορισμένες

Η Αρχή έδωσε το «πράσινο φως» κρίνοντας ότι «η παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας αποτελεί έναν θεμιτό σκοπό με οφέλη μάλιστα και για τους χρήστες της υπηρεσίας, δηλαδή της δυνατότητας περιήγησης και εξοικείωσής τους με τόπους χωρίς να είναι απαραίτητη η μετάβαση σε αυτούς».

Υπογράμμισε, ωστόσο, ως αναγκαία την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων που συνδέεται με την παροχή της υπηρεσίας αυτής και υπέδειξε την εφαρμογή της τεχνικής της θόλωσης στις φωτογραφίες όπου απεικονίζονται πρόσωπα και πινακίδες αυτοκινήτων.
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: