www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Ένα βήμα πριν την αποχώρηση η Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ

Με τον Αλέξη Τσίπρα να ισορροπεί πάνω σε τεντωμένο σχοινί αναζητώντας το μείγμα ενωτικού λόγου και αυστηρού μηνύματος ότι η κατάσταση στον ΣΥΝ και στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πάει άλλο, άρχισαν χθες το απόγευμα οι εργασίες του έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΝ στο γήπεδο του ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ με τη συμμετοχή 1346 συνέδρων.

Την ίδια στιγμή η Ανανεωτική Πτέρυγα βρίσκεται ένα βήμα πριν την αποχώρηση, καθώς δεν φαίνεται να ικανοποιείται η πρότασή της για απεμπλοκή του ΣΥΝ από τον ΣΥΡΙΖΑ.


Οι διαθέσεις της αναμένεται να καταγραφούν στην παρέμβαση που θα κάνει σήμερα το απόγευμα ο Φώτης Κουβέλης, όσο και στις ομιλίες των περισσοτέρων στελεχών της.

Διαφορετική στάση τηρεί ο Δημήτρης Παπαδημούλης ο οποίος πιέζει έστω και την ύστατη ώρα για να μην υπάρξει διάσπαση του ΣΥΝ, γνωρίζοντας και ο ίδιος ότι δύσκολα θα αποτραπεί.

Ο κ. Παπαδημούλης, σύμφωνα με πληροφορίες του enet, δεν θα ακολουθήσει στην αποχώρηση την
Ανανεωτική Πτέρυγα, ωστόσο δεν θα είναι υποψήφιος για τα όργανα του κόμματος.

Άγνωστο παραμένει το κατά πόσο θα επηρεάσει η στάση της Ανανεωτικής Πτέρυγας τις εξελίξεις στο Αριστερό Ρεύμα και γενικότερα στην πλειοψηφία του ΣΥΝ. Σαφής εικόνα αναμένεται να υπάρξει όταν θα κατατεθούν οι λίστες για την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή.

Δεν μπορεί να συνεχιστεί η εικόνα Βαβυλωνίας

Στην εισηγητική του ομιλία ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να καταδείξει στο σύνολο του σώματος ότι η κατάσταση στον ΣΥΝ και στον ΣΥΡΙΖΑ έχει φτάσει στο απροχώρητο, μιλώντας για τις απαραίτητες διορθώσεις και αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Υποστήριξε μετ’ επιτάσεως ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η «εικόνα Βαβυλωνίας», υπογραμμίζοντας ότι «ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και στη έκφραση των απόψεων, προϋποθέτει στοιχειώδη σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες. Και δημοκρατία, σημαίνει, βεβαίως, να μη φιμώνεται από τους πολλούς η άποψη των λίγων, αλλά σημαίνει ταυτόχρονα και μην εκβιάζεται από τους λίγους η βούληση των πολλών».

Όπως χαρακτηριστικά είπε αναφερόμενος τόσο στον ΣΥΝ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ «δεν μπορεί καμία δημοκρατική συλλογικότητα να λειτουργεί υπό διαρκές καθεστώς αρνησικυρίας».

Ιδίως για τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει να παραμείνει «ένα αριστερό συμμαχικό μόρφωμα, ένα ανοιχτό μέτωπο στη βάση και στη δράση, που θα εμπνέει και θα οργανώνει δυνάμεις από την σοσιαλιστική αριστερά και τη ριζοσπαστική οικολογία έως τις πιο ριζοσπαστικές εκδοχές της αντικαπιταλιστικής αριστεράς
.
Ως τέτοιο μόρφωμα, υπογράμμισε, «μπορεί να υπάρξει μόνο στο πλαίσιο ενός ενιαίου κοινά αποδεκτού πολιτικού σχεδίου που θα μας επαναφέρει στον ιδρυτικό σκοπό αυτής της προσπάθειας. Και ιδρυτικός σκοπός δεν ήταν να δημιουργήσουμε ένα ακόμα πεδίο ανταγωνισμού και εσωτερικής διαπάλης εντός της αριστεράς, για το ποιος έχει δικαιωθεί και ποιος όχι, για το ποιος έχει δίκιο και ποιος όχι, για το ποιος είναι πιο φερέγγυος και πιο αριστερός από τον άλλο».

Στη βάση αυτή, αφήνοντας εμμέσως αιχμές για τον Αλ. Αλαβάνο και τις συνιστώσες που τον ακολουθούν υποστήριξε ότι «η ιδρυτική συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ ακυρώνεται στη πράξη και αυτό δε μπορούμε να το δεχτούμε». Και πρόσθεσε επ’αυτού: «Δεν έχουμε το δικαίωμα να αποδεχτούμε την ακύρωση του εγχείρημα από την διαμόρφωση και ταυτόχρονη δημόσια εκφώνηση ριζικά διαφορετικών πολιτικών σχεδίων που μερικές φορές φτάνουν σε αριστερές παραδοξότητες».

Μετρημένες οι μέρες της κυβέρνησης

Η ομιλία του κ. Τσίπρα είχε πολύ έντονο το στοιχείο της κριτικής προς την κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι ακολουθεί πρόγραμμα κοινωνικής οπισθοδρόμησης. «Ομολογεί πλέον ανοιχτά ότι δική της ήταν η επιλογή να προσδεθεί η χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Και συνυπογράφει μνημόνια τα οποία οδηγούν στο ξήλωμα κάθε κοινωνικής κατάκτησης των τελευταίων δεκαετιών», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, συμπληρώνοντας ότι «καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να πάει μακριά με κόντρα το λαό και τη κοινωνία. Οι μέρες τους είναι μετρημένες και το καταλαβαίνουν».

Για τα μέτρα εκτίμησε ότι δεν μπορεί να τα αντέξει η ελληνική κοινωνία, ότι είναι άδικα και αναποτελεσματικά, αφού «όχι μόνο δεν απομακρύνουν το κίνδυνο της χρεοκοπίας αλλά από μακρινό και θεωρητικό, τον καθιστούν πραγματικό».

Κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου χαιρέτισαν ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Σωκράτης Ξυνίδης, ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Γιάννης Παρασκευόπουλος από την εκτελεστική γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων, ο συντονιστής της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Νταβανέλος, καθώς και ο Μανώλης Γλέζος.

Το παρών έδωσαν πλήθος ξένων αντιπροσωπειών, πρεσβευτές από χώρες της Λατινικής Αμερικής, ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Τζουμάκας, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, ο Γιάννης Μπανιάς, καθώς και πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: