www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Γ. Παπανδρέου: «Χρέος μας να αλλάξουμε ριζικά το πολιτικό σύστημα»

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του Αντ. Σαμαρά για την κερδοσκοπία στην αγορά ελληνικών ομολόγων, τόνισε ότι αυτό δεν είναι ελληνικό αλλά διεθνές ζήτημα, είπε ότι στην καρδιά της σημερινής κρίσης βρίσκεται η εξάρτηση του πολιτικού συστήματος από κάθε είδους συμφέροντα και κάλεσε τη Ν.Δ να συμβάλλει με συγκεκριμένες προτάσεις στην εμπέδωση της διαφάνειας. «Ασυγχώρητη παράλειψη ελέγχου των κερδοσκόπων» καταλόγισε στην κυβέρνηση ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο οποίος δήλωσε οτι σε λίγες ημέρες, η Νέα Δημοκρατία θα παρουσιάσει και ολοκληρωμένη πρόταση για το ευρύτερο ζήτημα της οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι όσον αφορά στη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών έχει πάρει πολλές διεθνείς πρωτοβουλίες εδώ και δύο χρόνια με επαφές και συναντήσεις. "Προτείναμε ρυθμίσεις στις αγορές και διαφάνεια στο σύστημα, την καταπολέμηση των φορολογικών παραδείσων
κλπ." είπε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση στη Ν.Δ. "Εσείς είχατε παραλύσει από την κατάρρευση των αντιλήψεών σας για την αυτορρύθμιση των αγορών" δήλωσε χαρακτηριστικά.


Επίσης υπογράμμισε ότι έχει συναντηθεί με αρχηγούς χωρών και τραπεζίτες για την προώθηση προτάσεων για την αντιμετώπιση της λειτουργίας των οίκων αξιολόγησης. "Σήμερα δικαιωνόμαστε. Πείσαμε τους εταίρους ότι η κατάσταση στις αγορές δεν ήταν πρόβλημα ελληνικό, αλλά διεθνές. Έθεσα το θέμα και στη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο που στήριξε την πρωτοβουλία μας και είπε ότι θα είναι βασικό θέμα στη συνάντηση των G20. Ελπίζω ότι όλα αυτά θα γίνουν και πράξη από τους G20. Οι πρωτοβουλίες αυτές ξεκίνησαν από την ταλαιπωρημένη Ελλάδα. Με την αποφασιστικότητά μας. Μας κατηγορείτε για όλα όταν εσείς ουδέποτε ως κυβέρνηση πήρατε μια πρωτοβουλία σε διεθνές επίπεδο" τόνισε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ήταν επίμονη η απαίτηση της κυβέρνησης για κανόνες και λογοδοσία στη χώρα μας. Για χτύπημα της διαφθοράς. Για διερεύνηση σκοτεινών υποθέσεων όπως τα δομημένα ομόλογα, όταν λεηλατήθηκαν οι κόποι των συνταξιούχων της χώρας μας. "Η στάση σας ήταν να απολύσετε τον κ. Ζορμπά για να κλείσετε άρον άρον την υπόθεση" είπε ο κ. Παπανδρέου και ζήτησε από τη Ν.Δ να βοηθήσει να ξεκαθαρίσουν οι πληγές για να γυρίσουμε σελίδα.

"Είναι εθνική ευθύνη όλων. Να βάλουμε τάξη στην πατρίδα μας. Αυτό κάνουμε ως κυβέρνηση. Αν δεν μπει τάξη στη χώρα θα μας πάρουν όλους με τις πέτρες. Περιμένω και απαιτώ τη συμβολή σας στα θέματα αυτά. Η διεθνής διάσταση του προβλήματος δεν δικαιολογεί την κατάσταση που παραλάβαμε. Θα ήταν πολυ βολικό να θεωρήσουμε ότι για όλα ευθύνονται οι διευθετήσεις των ομολόγων" είπε ο πρωθυπουργός.Πρόσθεσε ότι αυτό δεν είναι το αίτιο της ελληνικής κρίσης. "Είναι αρμοδιότητα της Τραπέζης της Ελλάδος και ξεκίνησε από την περίοδο τη δική σας. Από το Μάιο του 2009. Αν για πρακτικές του τραπεζικού συστήματος έχετε νέες σκέψεις, ευχαρίστως να σας ακούσω. Να τις καταθέσετε και θα σας ακούσω" πρόσθεσε.

Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τον Α. Σαμαρά να μεταφέρει στην ελληνική βουλή και τις αντιδράσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τις απόψεις του και τα όσα λέει. "Ότι δηλαδή στην Ελλάδα δεν υπήρχαν τεράστια ελλείμματα και ότι όλα ήταν τέχνασμα της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Πείτε τους ότι δεν έφταιξε η πελατειακή λειτουργία του κράτους και τα σκάνδαλα όπως αυτά των ομολόγων. Πείτε τους ότι δεν φταίει η ανύπαρκτη ανταγωνιστικότητα και τα ψέμματα που λέγατε για το ύψος του ελλείμματος. Για την υπόθεση αυτή να είμαστε αυστηροί και σοβαροί στις προτάσεις μας ώστε να υπάρξει ανόρθωση της αξιοπιστίας του κοινοβουλίου από την οποία θα την κερδίσουμε όλοι μας".

Α. Σαμαράς

Ο πρόεδρος της Ν.Δ είπε ότι σε λίγες μέρες η Ν.Δ θα παρουσιάσει και πάλι ολοκληρωμένη πρόταση για το ευρύτερο ζήτημα της οικονομίας, της ανάγκης για ανάταξη και ανάπτυξη. "Θα το παρουσιάσουμε με συγκεκριμένες προτάσεις χωρίς τη μόνιμη προσφυγή στο χθες και παρακολουθώντας το σήμερα" τόνισε.

"Το πρόβλημα σήμερα λέγεται ανεργία. Είναι ο μεγάλος εχθρός του τόπου. Θα σας πρότεινα να μην τα ρίχνουμε όλα στο χθες. Ζήτησα την απάντηση σε ένα σοβαρό ζήτημα που το έθεσαν διάφορες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, ακόμη και από το κόμμα σας. Δέκα βουλευτές σας κατέθεσαν ερώτηση" είπε απευθυνόμενος στον Γ. Παπανδρέου.

Για το θέμα της κερδοσκοπίας στα ομόλογα τόνισε ότι είναι αρκετά τεχνικό και συζητιέται και στα ευρωπαϊκά φόρα και έκανε αναφορά σε διεθνή κείμενα που αναφέρονται στη διαπραγμάτευση ομολόγων.

"Η πρακτική σας διευκόλυνε τις ακάλυπτες ανοιχτές συναλλαγές και την κερδοσκοπία επί των τίτλων. Αυτή η διαπίστωση δεν είναι δική μας. Το περιγράφουν μελέτες στην Αμερική ως κίνδυνο. Έγινε και στην πράξη στις 3 Απριλίου και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να επαναφέρει το Τ+3. Οι αρχές κατάλαβαν το λάθος τους και το διόρθωσαν. Άρα υπήρχε λάθος. Καλύφθηκαν οι κερδοσκόποι μέχρι εκείνη τη στιγμή. Το λάθος έγινε από τον Οκτώβριο" σημείωσε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι ήδη διάφορες χώρες κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία. "Μόνοι μας παραλείψαμε να ελέγξουμε τους κερδοσκόπους και αυτό να το παραδεχτείτε. Ήταν κάτι ασυγχώρητο" κατέληξε.

Δευτερολογία Παπανδρέου

Στην απάντησή του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα της ανεργίας που έθεσε ο Α. Σαμαράς και είπε πως εάν έχουμε σήμερα ανεργία ευθύνονται πολιτικές επιλογές που έγιναν στο παρελθόν, αφού δεν γίναμε ανταγωνιστική οικονομία, αλλά η Ν.Δ γέμισε το κράτος με κομματικές προσλήψεις.

"Θα ήταν σημαντική η συμβολή της αντιπολίτευσης εάν είχε στηρίξει τα μέτρα που αναγκαστήκαμε να πάρουμε" τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος απευθυνόμενος στον αρχηγό της Ν.Δ είπε ότι για τεχνικά ζητήματα είναι ανοιχτός στις προτάσεις του. "Τα θέματα διαφάνειας να τα κοιτάξει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Να δούμε τη λειτουργία της αγοράς. Εάν υπάρχει ανάγκη αλλαγών στο σύστημα. Βρισκόμαστε σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας. Όλα αυτά είναι συμπτώματα μιας βαθύτερης κρίσης με το πολιτικό σύστημα στο επίκεντρό της. Ένα σύστημα που δεν είναι ανεξάρτητο από κάθε λογής συμφέροντα. Χρέος μας είναι να αλλάξουμε ριζικά αυτό το πολιτικό σύστημα. Να καταρρίψουμε τη λογική που λέει φταίνε και οι 300 της Βουλής. Αυτό κάνουμε εμείς. Φέρνουμε αλλαγές και ανατροπές. Περιμένω απ' εσάς να συμβάλλετε" κατέληξε.
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: