www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Γ. Παπανδρέου: Δεν αρκούν τα κατασταλτικά μέτρα για το παραεμπόριο

Μέτρα για την πάταξη του παραεμπορίου ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. Όπως είπε, πρόκειται για ένα χρονίζον πρόβλημα, που βλάπτει γενικότερα τα έσοδα του κράτους και επηρεάζει αρνητικά τη νόμιμη ιδιωτική επιχειρηματικότητα, τους εμπόρους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και κατ' επέκταση τον ίδιο τον καταναλωτή.


Αναφερόμενος στα μέτρα καταστολής του παραεμπορίου, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ενδεικτικά ότι από τις 13 Μαρτίου ως τις 11 Μαΐου, μόνο στο δήμο της Αθήνας, συγκροτήθηκαν 2.541 κλιμάκια μεικτού ελέγχου, τα οποία πραγματοποίησαν 5.864 κατασχέσεις.

Ωστόσο όπως σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, το πρόβλημα δεν δυνατόν να αντιμετωπιστεί μόνο με αστυνομικά κατασταλτικά μέτρα, αλλά απαιτείται συλλογική δραστηριοποίηση μέσω της θεσμοθέτησης κοινών δράσεων και ενεργειών από όλους τους φορείς, τους Οργανισμούς Τοπικής
Αυτοδιοίκησης και τα υπουργεία.

Εκτός από το παραεμπόριο, πρέπει να καταπολεμήσουμε την αδιαφάνεια και τη γραφειοκρατία, που προκαλεί πολλές φορές τη διαφθορά και την ανομία, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, κάνοντας αναφορά και στη συμβολή που θα έχει ο «Καλλικράτης» σε αυτή την κατεύθυνση.

Στα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός περιλαμβάνονται:

- μεικτά συνεργεία ελέγχου λαϊκών αγορών και υπαίθριων αγορών, σε συνεργασία πάντα με τον οικείο Δήμο,

- απλούστευση της διαδικασίας κατασχέσεων και διαφανής διαχείριση των κατασχεθέντων προϊόντων από τους οικείους Δήμους.

- εντατικοποίηση των ελέγχων σε παράνομα καταστήματα και κέντρα για τον εντοπισμό προϊόντων που δεν έχουν ταυτότητα προέλευσης και μεταπωλούνται στη συνέχεια σε μη νόμιμους μικροπωλητές,

- αξιοποίηση των δυνατοτήτων της FRONTEX, η οποία διαθέτει scanner και κάνει τη σάρωση στην Πάτρα και στην Ηγουμενίτσα, ώστε να ανιχνεύονται τα λάθρα προϊόντα, σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Πρόκειται για ένα σύνθετο ζήτημα, κατέληξε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός, το οποίο όμως εμείς το έχουμε κάνει πολύ πιο σύνθετο, λόγω της απίστευτης γραφειοκρατικής και συγκεντρωτικής αντίληψής μας στο χώρο της Δημόσιας Διοίκησης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μεσα από το διάλογο με τους φορείς, αλλά και τις τομές όπως ο «Καλλικράτης, θα γίνει και αυτό ένα από τα θέματα που θα μπορέσει να μπει σε μία διάσταση ευνομίας και σωστής λειτουργίας.

Γ. Καρατζαφέρης: Χάνονται 4 δισ. ευρώ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, παρατήρησε ότι τα έσοδα που χάνονται από το παραεμπόριο ανέρχονται σε 4 δισ. ευρώ, «τη μισή δηλαδή η δόση του Μαΐου από το δάνειο που πήραμε», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, και κατέθεσε προτάσεις για την αντιμετώπιση της διαφυγής εσόδων του κράτους από την λαίλαπα -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- του παραεμπορίου, την στήριξη του λιανικού εμπορίου αλλά και της ενίσχυσης της αγοραστικής δύναμης του Έλληνα καταναλωτή.

«Τα μαγαζιά κλείνουν το ένα μετά το άλλο ... Χάσαμε τη βιομηχανία μας, τώρα πάμε να χάσουμε και το εμπόριό μας» προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ..
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: