www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Η μαύρη σοκολάτα μειώνει τη χοληστερίνη

Η κατανάλωση σοκολάτας, πλούσιας σε κακάο, μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη, αλλά σε συγκεκριμένα άτομα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα οκτώ μελετών.


Σύμφωνα με τις μελέτες του δρ Ρουάι Χούι από την Κινεζική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών και του Ιατρικού Κολεγίου της Ένωσης του Πεκίνου «οι λογικές ποσότητες σοκολάτας μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης (LDL)».

Σε μία εκ των μελετών, η οποία διεξήχθη με τη συμμετοχή 19.300 ατόμων, αποδείχθηκε ότι εκείνοι που κατανάλωναν περισσότερη σοκολάτα είχαν χαμηλότερη πίεση.

Εξετάζοντας τα αποτελέσματα και των άλλων μελετών οι επιστήμονες σημείωσαν ότι η χοληστερίνη μειώνεται περίπου 8 mg/dL.

Εντούτοις, δε θα πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι το κακάο της σοκολάτας, που θεωρείται το δραστικό συστατικό στη μείωση της χοληστερίνης, δεν επηρέασε τη χοληστερόλη σε τρεις από τις
οκτώ μελέτες.

Επίσης, δεν επηρέασε και τη χοληστερόλη σε υγιή άτομα, οπότε οι λάτρεις της σοκολάτας θα πρέπει να μην το παρακάνουν, αφού το εν λόγω εύρημα αφορά συγκεκριμένες ομάδες ατόμων.

Περαιτέρω ανάλυση των οκτώ μελετών κατέδειξε πως μόνο όσοι κατανάλωναν μικρές ποσότητες σοκολάτας, είχαν μείωση της χοληστερίνης. Όσοι κατανάλωναν αρκετή σοκολάτα, δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν είναι ότι οι πολυφαινόλες, συστατικά που απαντώνται στα φρούτα και τα λαχανικά και έχουν αντιοξειδωτική δράση, υπάρχουν και άφθονα στο κακάο, το βασικό συστατικό της σοκολάτας.

Μάλιστα, όσο περισσότερο κακάο (πιο μαύρη) είναι μία σοκολάτα, τόσο καλύτερα.

Επιπλέον, τα αποτελέσματα των ερευνών συγκλίνουν στο ότι τα άτομα που είναι υγιή, δεν έχουν κανένα όφελος από το κακάο, σε αντίθεση με όσους έχουν παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως είναι ο διαβήτης.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Clinical Nutrition.
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: