www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Νέα ουσία στη μάχη κατά των μικροβίων

Ένα νέο όπλο στην καταπολέμηση των ιδιαίτερα ανθεκτικών και επικίνδυνων μικροβίων φαίνεται πως αποκτά η επιστήμη, σύμφωνα με πρόσφατη ευρωπαϊκή έρευνα. Πρόκειται για μία νέα ουσία, την πλεκτασίνη, η οποία προέρχεται από μύκητες και άλλους οργανισμούς και μπορεί να καταστρέψει πολύ ανθεκτικά βακτήρια.


Όπως προκύπτει από έρευνα μελετητών στα πανεπιστήμια της Βόνης, της Ουτρέχτης και του Άαλμποργκ, η πλεκτασίνη ενδέχεται να αποτελέσει ένα πολλά υποσχόμενο συστατικό των μελλοντικών αντιβιοτικών, καθώς όλο και περισσότερα βακτήρια γίνονται ανθεκτικά στα υπάρχοντα αντιβιοτικά, λόγω της υπερκατανάλωσης των τελευταίων.

Όσον αφορά στον τρόπο δράσης της, η νέα ουσία καταστρέφει την κυτταρική μεμβράνη των βακτηρίων, με συνέπεια αυτά να μην μπορούν πια να

διαιρεθούν και να πολλαπλασιασθούν μέσα στον οργανισμό του ασθενούς.

Οι ερευνητές παραδέχονται πάντως ότι ούτε η νέα ουσία θα λύσει το χρόνιο πρόβλημα της σταδιακής απόκτησης ανθεκτικότητας από τα μικρόβια απέναντι σε μια ουσία. Στο μέλλον μάλιστα δεν αποκλείεται να αποδειχτεί αναποτελεσματική, μετά την ευρεία χρήση της, καθώς οι παθογόνοι μικρο-οργανισμοί στο μεταξύ θα έχουν μεταλλαχθεί και θα έχουν γίνει «αναίσθητοι» και σε αυτή.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: