www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας σκέφτεται να μπλοκάρει τη γερμανική συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης

Μια είδηση η οποία αν επαληθευτεί θα βάλει σε μεγάλες ...περιπέτειες το ευρώ δημοσιεύει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel». Σύμφωνα με το δημοσίευμα το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας σκέφτεται να μπλοκάρει τη γερμανική συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης!

Ειδικότερα, το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει διάταγμα αποκλεισμού της Γερμανίας από την «υποχρέωση» της ευρώ-διάσωσης. Αυτό θα επιτρέψει στο δικαστήριο να απαγορεύσει

προσωρινά τουλάχιστον, στην Ομοσπονδιακή κυβέρνηση να δώσει εγγυήσεις για τα δάνεια ύψους 148 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για απόφαση η οποία προέρχεται μετά την καταγγελία που έκανε ο Peter Gauweiler (στέλεχος του κόμματος της Μέρκελ). Το περιοδικό έχει στα χέρια του ένα γράμμα του Προέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου, του Andreas Vosskuhle, προς την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τη γερμανική Bundesbank, σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η γερμανική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της προς το δικαστήριο προειδοποιεί πως κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στο να επιτραπεί στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης να κηρύξουν στάση πληρωμών.

Επίσης, η κυβέρνηση τονίζει πως το πακέτο διάσωσης «δεν είναι μία νομικά δεσμευτική συμφωνία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αλλά απλά μία πολιτική δέσμευση πρόθεσης».

Τέλος, όπως τονίζει το γερμανικό περιοδικό εκτός της μήνυσης του Gauweiller, έχουν γίνει άλλες τρεις παρόμοιες καταγγελίες κατά του πακέτου διάσωσης.
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια: