www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

CERN: Συνεργασία φυσικών – γιατρών σε έρευνες κατά του καρκίνου

Οι σωματιδιακοί φυσικοί και οι ιατρικοί επιστήμονες πρόκειται να συνεργαστούν, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN), προκειμένου, μέσα από τις συνδυασμένες προσπάθειές τους, να αναπτύξουν νέες τεχνικές έγκαιρης διάγνωσης και θεραπευτικής αντιμετώπισης της νόσου, αξιοποιώντας στον ιατρικό τομέα τις έρευνες του μεγάλου υπόγειου επιταχυντή σχετικά με την καταγωγή και τη σύνθεση της ύλης του σύμπαντος.

Το από κοινού ερευνητικό πρόγραμμα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και τη σχετική ανακοίνωση του CERN, θα αναζητήσει νέους τρόπους καταπολέμησης του καρκίνου, ευελπιστώντας ότι το

«σπάσιμο» των υφισταμένων τειχών μεταξύ φυσικών και γιατρών θα αποδώσει αποτελέσματα.


Το πρόγραμμα με την ονομασία «Φυσική για την Υγεία στην Ευρώπη» θα φροντίσει ώστε οι ευρωπαίοι ερευνητές να συναντιούνται συχνά και να ανταλλάσσουν ιδέες, με κοινό στόχο το άνοιγμα νέων δρόμων στο πρόβλημα του καρκίνου.

Επίσης, το πρόγραμμα έχει ως στόχο να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό κέντρο που θα εφοδιάζει τα νοσοκομεία και τα ερευνητικά κέντρα της «γηραιάς ηπείρου» με καινοτομικά ραδιο-ισότοπα. Ακόμα, στα σχέδια περιλαμβάνεται η κατασκευή μιας ξεχωριστής εγκατάστασης στο CERN, η οποία θα παρέχει ακτίνες σωματιδίων σε εξωτερικούς χρήστες για χρήση στη ραδιοβιολογία και στην ανάπτυξη διαγνωστικών μηχανημάτων.

Η όλη ιδέα προέκυψε φέτος μετά από ένα εργαστήρι στη Γενεύη, που έφερε μαζί 400 φυσικούς, βιολόγους και γιατρούς. «Συχνά οι γιατροί και οι φυσικοί δεν γνωρίζουν ποιες πτυχές της δουλειάς των μεν έχουν σημασία για τους δε και αντιστρόφως», δήλωσε ο ειδικός στον καρκίνο Γκίλις ΜακΚένα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Εξαρχής, είχε καταβληθεί προσπάθεια, ώστε το μεγάλο κόστος δημιουργίας του επιταχυντή του CERN να «αποσβεστεί» με την αξιοποίησή του σε πιο «εγκόσμια» πράγματα, κάτι που γίνεται τώρα με τον καρκίνο.
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: